우리나라의 콩나물 재배에서 관찰되는 무름병의 병원균을 분리 동정하고 콩나물 품종별 무름병 발생율을 조사하였다. 무름병의 병징으로 콩나물 재배 2~3일경부터 관찰되며 백색으로 종자가 변색되고 발아가 저해되며 물러져 썩는 증상을 나타냈다. 콩나물에 있어서도 자엽 부위에 변색과 함께 무름 증상을 나타내었다. 병반으로부터 분리된 병원균은 병원성, 형태적, 생리화학적 특성과 Biolog GN microplate로부터의 결과에 의해 Erwinia carotovora subsp. carotovora로 동정되었다. E. c. subsp. carotovora에 의한 콩나물 무름병은 국내에서 처음 보고하기에 본 세균에 의한 병을 콩나물 세균성 무름병(bacterial soft rot of soybean sprout)이라 명명할 것을 제안한다. 국내에서 재배되고 있는 나물콩 품종에서의 무름병 발생은 은하, 소백, 익산 나물콩 등에서 낮았으며 남해, 푸른콩에서 높게 나타났다.
A causal agent of bacterial soft rot occurring in soybean sprout cultivation in Korea was isolated and identified, and its incidence in several sprout-soybean cultivars was examined. Infected soybean seeds became light brown and whitish, and could not germinate until 3 days after seeding, accompanying rotting of soybean seeds and sprouts. The causal organism isolated from the rotten seeds and sprouts was identified as Erwinia carotovora subsp. carotovora on the basis of its pathogenicity, morphological and physiological characteristics, and the result of the Biolog GN microplate test program. The bacterial soft rot by E. c. subsp. carotovora was firstly described in soybean sprout in Korea, and we name it "the bacterial soft rot of soybean sprout". The disease occurred more frequently in Namhae and Fu-reun sprout-soybean cultivars than in Eun-ha, So-baek, and Ik-san cultivars.