메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
손정태 (대구가톨릭대학교) 이은주 (경북대학교)
저널정보
한국기본간호학회 기본간호학회지 기본간호학회지 제17권 제3호
발행연도
2010.8
수록면
304 - 313 (10page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
Purpose: The purpose of this study was to examine preventive effects of water drinking on postprandial fall of blood pressure in the elderly. Method: Participants were 25 elders who had experienced postprandial fall of systolic blood pressure of more than 15mmHg in a previous study. Within subject repeated measures design using random order allocation was used to control extraneous variables among participants. During the experiment, each participant had to drink 400mL water before lunch, whereas when in the control, they only had their lunch. Blood pressure and heart rate were measured for both times before lunch and at 15 minutes intervals up to 90 minutes after lunch. Data were analyzed using descriptive statistics, repeated measures of ANOVA, paired t-test and Bonferroni adjustment as Post-hoc analysis. Results: Water drinking before lunch elicited significant pressor effects by increasing systolic and diastolic pressure 13.9±4.7/5.2±2.2㎜Hg compared blood pressure during the control (p<.005, p<.022). Heart rate, however, did not change significantly at either time. Conclusion: Drinking water before meal is recommended for elders who experience postprandial hypotension. However, the appropriate volume of water to prevent postprandial fall in blood pressure should be further studied.

목차

서론
연구 방법
연구 결과
논의
결론 및 제언
References

참고문헌 (28)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2012-512-004211863