본 연구에서는 일반적으로 청국장에 사용하는 대두보다 많은 양의 isoflavone과 같은 생리활성 물질을 함유하고 있는 검은콩을 이용하여 청국장을 제조하였으며, 이를 추출·농축하여 청국장이 갖는 생리활성 효과를 극대화 하였다. 이렇게 제조한 검은콩 청국장 추출물의 항산화 효과를 측정하여 확인한 결과 DPPH free radical 소거효과와 superoxide radical 소거효과를 SC<sub>50</sub>값으로 나타내었을 때 각각 162.7 ±2.8 ppm와 205.62±3.6 ppm으로 나타났다. 지방세포 분화억제 효과를 확인하기 위하여 검은콩 청국장 추출물을 3T3- L1 지방세포에 처리하였다. 검은콩 청국장 추출물 처리에 의하여 세포독성은 나타나지 않았고 Oil Red O 염색을 통해 지방세포 내 중성지방의 양을 측정한 결과 검은콩 청국장 추출물 4,000 ppm 처리 시 최대 17.1%의 지방 감소를 보여 지방세포 분화 억제 효과를 확인하였다. 고지방식이에 의해 유도된 비만 마우스의 몸무게, 지방조직 무게(부고환, 복막 후, 장간막 지방) 및 혈청 지질 농도와 렙틴 농도에 검은콩 청국장 추출물이 어떤 영향을 미치는지 연구하기 위하여 ICR 마우스에 일반식이를 급여한 일반식이군(ND), 고지방 식이를 급여한 고지방식이군(HFD)과 고지방식이에 검은콩 청국장 추출물 분말 5%를 급여한 군(HFC-BBCE군)으로 나누어 7주간 실험하였다. 고지방식이군은 일반식이군과 비교하여 혈청 지질 수준, 몸무게, 지방조직 무게가 현저하게 증가하였다. 반면 검은콩 청국장 추출물을 함유하고 있는 식이에 의해 몸무게, 지방조직 무게 및 혈중 총 콜레스테롤, LDL-콜레스테롤 그리고 중성지방이 고지방 식이와 비교하여 현저하게 감소된 것을 확인하였다. 결론적으로 검은콩 청국장 추출물은 지방세포의 분화를 억제시키며, 고지방식이 급여로 증가된 체중 및 지방조직 무게를 감소시키고, 혈청지질 조성을 개선시키는데 긍정적인 영향을 나타냄을 볼 수 있다. 앞으로 검은콩 청국장 추출물이 항비만 생리활성을 나타내는 새로운 기능성식품 신소재로서 개발 가능성이 있을 것으로 사료된다.
In this study, we investigated the antioxidative activity (scavenging activity of 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl(DPPH) free radical and superoxide anion radical) and anti-obesity effects of black bean chungkugjang extract (BBCE). DPPH free radical-scavenging activity and superoxide anion radical-scavenging activity (SC50 value) of BBCE were 162.7±2.8 ppm, and 205.62±3.6 ppm, respectively. The anti-obesity effects of BBCE were inves-tigated by measuring Oil Red O staining in 3T3-L1 adipocytes. BBCE reduced the content of Oil Red O dye in 3T3-L1 adipocytes. We also examined the effects of BBCE on adiposity, serum lipid, and leptin levels in obese mice fed a high-fat diet. Mice were fed the BBCE experimental diets for 7 weeks, after which they were sacrificed. ICR male mice were randomly divided into three groups, one normal diet group (ND group) and two high fat diet groups with or without BBCE supplementation (HFD group and HFD-BBCE group). The results showed that weight gain and the food efficiency ratio significantly decreased upon addition of BBCE compared to those of the HFD group. Further, white adipose tissue weights of epididymal, mesenteric, and retroperitoneal areas in the HFD-BBCE group were reduced to 34.8%, 7.1%, and 40.6%, respectively, compared to that of the HFD group. The serum levels of triglycerides, total cholesterol, LDL-cholesterol, and leptin in the HFD-BBCE group were significantly lower than those of the HFD group. Based on these results, it can be concluded that BBCE may have beneficial effects on reducing fat mass and serum lipid content.