메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
홍봉재 (청운대학교) 최두성 (청운대학교) 이영남 (수원대학교)
저널정보
대한건축학회 대한건축학회 논문집 - 계획계 大韓建築學會論文集 計劃系 第28 第7號
발행연도
2012.7
수록면
279 - 288 (10page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
This study carried out the analysis of the characteristic of vertical odor spread in the condition of having a big vertical opening on the top layer of a food court, and also made an analysis of pressurization(vertical pressure differential) and horizontal pressurization on the top layer for control of odor spread, and also made an analysis consequential on a line diffuser design condition for blocking odor spread onto the top layer; the major results from these analyses are as follows: First, the results found that the odor concentration, which spread toward the top layer through a vertical opening from the lower layer, decreased in reverse proportion as pressurization amounts on the top layer increased up to 5~50% based on inhalation displacement(32.16kg/s)on the top layer, and the spread channel of odor was consistent with air flow. The design of a horizontal pressure differential on each layer was analyzed to be a major factor directly and indirectly influencing the formation of the pressure differential between the front and rear of an opening, and the control efficiency of the line diffuser.

목차

Abstract
1. 서론
2. 냄새물질의 평가개요 및 연구동향
3. 이론 및 수치해석(CFD) 방법
4. 결과 및 고찰
5. 결론
참고문헌

참고문헌 (20)

참고문헌 신청

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2013-540-003633072