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논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
이종수 (중앙대학교)
저널정보
한국해양대학교 국제해양문제연구소 해항도시문화교섭학 해항도시문화교섭학 제6호
발행연도
2012.4
수록면
89 - 123 (35page)

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The article is organized as follows. The first clarifies research questions, the purpose of study and methodology about the food cultural comparison between the Korean(Masan, Jeju) & Japan(Deamado). The second deals with methods of study, literature review, previous research and theoretical background of the food culture comparison. The comparative variables of a characteristic of food culture are international regional ecology, climate, internationalization, national and region, so forth. This paper analysed effects among food material, recipe and food manners. The third presents comparative analysis about food culture of the Korean & Japan. The forth suggests interchange direction for fostering food culture comparison between the Korea & Japan. The last concluded that there are fundamentally similar on food culture between these two countries though there are minor differences of the preparation and display of the food.

목차

Ⅰ. 들어가는 글
Ⅱ. 해항도시 음식문화 비교의 이론적 접근
Ⅲ. 마산, 제주와 대마도의 음식문화 특성 비교분석
Ⅳ. 마산, 제주와 대마도의 음식문화 교류방향
Ⅴ. 나가는 글
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