메뉴 건너뛰기
Library Notice
Institutional Access
If you certify, you can access the articles for free.
Check out your institutions.
ex)Hankuk University, Nuri Motors
Log in Register Help KOR
Subject

Charantin Contents and Fruit Characteristics of Bitter Gourd (Momordica charantia L.) Accessions
Recommendations
Search
Questions

여주의 유전자원별 과실특성과 Charantin 성분 함량

논문 기본 정보

Type
Academic journal
Author
Hee Ju Lee (농촌진흥청) Ji-Hye Moon (농촌진흥청) Woo-Moon Lee (농촌진흥청) Sang Gyu Lee (농촌진흥청) Ae-Kyung Kim (농촌진흥청) Young-Hoe Woo (한국농수산대학) Dong Kum Park (농촌진흥청)
Journal
The Korean Society For Bio-Environment Control Journal of Bio-Environment Control Vol.21 No.4 KCI Accredited Journals
Published
2012.12
Pages
379 - 384 (6page)

Usage

cover
📌
Topic
여주(Momordica charantia L.)의 생산성과 비타민 C 및 charantin 함량을 평가하는 것이 본 연구의 주요 목표이다.
📖
Background
여주는 식품 및 약용으로 사용되며, 혈당 저하 효능이 있는 charantin, momordicin 등의 기능성 성분을 가지고 있다. 그러나 국내 여주에 대한 체계적인 연구가 부족하여 이는 본 연구의 필요성을 강조한다.
🔬
Method
여주 12개 자원과 1개 상업종을 재배하였고, 과실 특성과 비타민 C 및 charantin 함량을 분석하기 위해 HPLC를 사용하였다.
🏆
Result
여주 자원의 과실 특성은 8~55cm의 과장, 3.2~5.2cm의 과폭 및 39~277g의 과중 차이를 보였으며, 'BG1'은 charantin 함량이 24일에 최고에 도달했다.
Charantin Contents and Fruit Characteristics of Bitter Gourd (Momordica charantia L.) Accessions
Ask AI
Recommendations
Search
Questions

Abstract· Keywords

Report Errors
Bitter gourd (Momordica charantia L.) has long been used for food and medicinal plant in Korea, China and Japan. This study aimed at evaluating productivity, and vitamin-C and charantin contents in bitter gourd (Momordica charantia L.) accessions. The contents of charantin of these two accessions were analyzed using HPLC with the UV-diode array detection. The highest fruit yield was observed in accessions, ‘BG1’ and ‘BG7.’ The vitamin-C contents of fruits in these two high-yield bitter gourd accessions, ‘BG1’ and ‘BG7,’ depended on days after fruit set and were highest in 24 days and 17 days after fruit set, respectively. The charantin contents of the two accessions were different according to the number of days after fruit set. The charantin content of ‘BG1’ was highest in fruits harvested at 24 days and followed by 15 days after fruit set. The charantin content of ‘BG7’ was highest in fruits harvested at 13 days and followed by 16 and 19 days after fruit set. The charantin contents of 13 M. charantia accessions with relatively high yield potential were analyzed and three accessions, 104615, K169995 and NS454, were selected based on their relatively high yield and charantin content. These accessions will be used for breeding program and processed foods.

AI Summary

Topic

여주(Momordica charantia L.)의 생산성과 비타민 C 및 charantin 함량을 평가하는 것이 본 연구의 주요 목표이다.

Background

여주는 식품 및 약용으로 사용되며, 혈당 저하 효능이 있는 charantin, momordicin 등의 기능성 성분을 가지고 있다. 그러나 국내 여주에 대한 체계적인 연구가 부족하여 이는 본 연구의 필요성을 강조한다.

Method

여주 12개 자원과 1개 상업종을 재배하였고, 과실 특성과 비타민 C 및 charantin 함량을 분석하기 위해 HPLC를 사용하였다.

Result

여주 자원의 과실 특성은 8~55cm의 과장, 3.2~5.2cm의 과폭 및 39~277g의 과중 차이를 보였으며, 'BG1'은 charantin 함량이 24일에 최고에 도달했다.

주요내용

Contents

Abstract
서론
재료 및 방법
결과 및 고찰
적요
인용문헌

References (19)

Add References

Related Authors

Frequently Viewed Together

Recently viewed articles

Comments(0)

0

Write first comments.

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2014-520-000468260