실내 재배 오이 중 살균제 amisulbrom의 생물학적 반감기 및 생산단계 잔류허용기준을 제안하고자 약제를 살포하고 재배기간 동안 잔류량을 확인하였다. Amisulbrom 1회 살포시 초기 잔류 농도는 0.15 mg kg<sup>?1</sup>이었으며 살포 5일 후 0.06 mg kg<sup>?1</sup>으로 감소되어 반감기는 3.6일이었다. 3일 간격으로 기준량 2회 살포시 초기 잔류량은 0.35 mg kg<sup>?1</sup>이었으며 살포 5일 후 0.09 mg kg<sup>?1</sup>으로 감소되어 반감기는 2.4일 이었다. 1회 처리 시의 잔류감소 회귀식을 이용한 생산단계 잔류허용 기준(PHRL)은 수확 5일 전 1.83 mg kg<sup>?1</sup> 또는 2일 전 1.03 mg kg<sup>?1</sup> 등으로 제안하였다. Amisulbrom 액상 수화제를 안전사용 기준에 따라 1회 살포, 또는 3일 간격 2회 살포 시 모두 살포 직후 잔류량은 오이 중 농약잔류 허용기준 보다 낮았다.
The dissipation patterns of amisulbrom in cucumber under a greenhouse condition was investigated to establish biological half-life and pre-harvest residue limit (PHRL). Amisulbrom residue in/on cucumber on the day of application under standard application condition was 0.15 mg kg<sup>?1</sup> and decreased to 0.06mg kg<sup>?1</sup> after 5 days after treatment, so that biological half-life calculated 3.6 day, while initial concentration of amisulbrom twice application 3 days interval under standard application condition was 0.35 mg kg<sup>?1</sup> and decreased to 0.09 mg kg<sup>?1</sup> after same period and the biological half-life calculated 2.4 day. PHRL was suggested by prediction curve calculated from the decay constant of amisulbrom at standard rate. For example, 1.83 mg kg<sup>?1</sup> at 5 days before harvest and 1.03 mg kg<sup>?1</sup> at 2 days before harvest were suggested.