인위적 환경에서 사육된 파리유충은 곤충 의생명소재로서 잠재성을 갖는다. 본 연구는 파리유충 에탄올추출물(EM)을 랫드에게 추출물을 투여하지 않은 대조군과 생체중 100 g 당 추출물 4.0, 6.0, 8.0 mg으로 구분하여 40일동안 경구투여 하였다. 혈액 중성지방, 총콜레스테롤 및 LDL-C는 대조군과 비교할 때 EM 투여군에서 각각 17.90, 17.60, 16.37% 낮아졌으나 HDL-C는 120.48% 유의하게 증가하였다(p<0.05). 흉선, 비장은 대조군과 비교할 때 EM투여군에서 각각 121.42, 121.42% 농도 의존적으로 증가하였으나 복강지방은 39.66% 유의하게 감소하였다(p<0.05). 혈액 IgG, IgA, IgM 농도는 대조군과 비교할 때 EM 투여군에서 각각 135.14, 168.65, 290.16% 유의하게 증가하였다(p<0.05). Bifidobacterium, Lactobacillus는 EM 투여군이 대조군과 비교할 때 각각 141.68, 135.55% 증가하였으나 Bacteroides, Clostridium, Escherichia coli, Streptococcus는 각각 24.96, 46.37, 25.00, and 34.05% 유의하게 낮아졌다(p<0.05). 맹장에서 총유기산, 초산과 프로피온산은 EM 투여군이 대조군과 비교할 때 각각 131.11, 149.34, 124.88% 증가하였으나 뷰티르산, 이소뷰티르산, 발레르산, 이소발레르산은 각각 30.79, 72.64, 32.90, 63.16% 유의하게 감소하였다(p<0.05). 본 연구결과는 파리유충 에탄올추출물이 동물의 장 내 미생물 균총 유지 및 유기산 증식을 통한 복강지방, 혈액지질 감소 및 면역세포 발육과 관련한 비피더스 활성효과를 갖는다는 점을 나타낸다.
Housefly (Musca domestica L.) maggots are used as biomedical material. Ethanolic extracts of fly maggot (EM) were orally administered to male rats at levels of 0 (control group), 4.0, 6.0, and 8.0 mg per 100 g live weight for 40 days. Serum triglycerides, total cholesterol, and LDL-C decreased by 17.90, 17.60, and 16.37%, respectively, whereas HDL-C increased by 20.48% in the EM group compared with these parameters in a control group (p<0.05). Thymus and spleen weights dose-dependently increased by 21.42% and 21.42%, respectively, but abdominal fat decreased by 39.66% after EM administration compared with that in the control group (p<0.05). IgG, IgA, and IgM increased 35.14, 68.65, and 190.16%, respectively, in the EM groups compared to the control group (p<0.05). Bifidobacterium and Lactobacillus increased by 41.68% and 35.55%, respectively, in the EM groups compared with the control group, and Bacteroides, Clostridium, Escherichia, and Streptococcus decreased by 24.96, 46.37, 25.00, and 34.05%, respectively, in the EM groups compared with the control group (p<0.05). Compared with the control group, total organic acids, acetic acid, and propionic acid increased by 31.11, 49.34, and 24.88%, whereas butyric acid, isobutyric acid, valeric acid, and isovaleric acid decreased by 30.79, 72.64, 32.90, and 63.16% respectively, in the EM groups (p<0.05). These results suggest that EM has a bifidogenic effect on immune cell development, blood lipid levels, and abdominal fat reduction by increasing the production of organic acid and numbers of cecal microorganisms in animals.