과거에 비해서 식량 위기·식량 자급률·식량 안보라는 용어가 우리 사회에 많이 오르내리고 있으며, 이러한 현상은 식량 자급률이 낮은 우리나라 현실에서 대단히 긍정적이다. 하지만 식량 위기의 구조적인 문제를 파악하고 우리나라의 현실을 직시하여 대비책을 세우기란 쉽지 않다. 식량 문제는 다양한 요소들이 쳇바퀴처럼 얽혀 있어서 한 개의 문제를 해결하는 것으로 끝나지 않기 때문이다. 이 논문은 성서학이 사람들의 먹고 사는 문제에 대해 당연히 관심을 가져야 한다는 당위적 명제 하에, 이 문제 해결을 위한 사회과학과 성서학의 소통을 모색하는 시도이다. 이를 위해 이 논문은 사회과학적 차원에서 이 문제를 고찰하였다. 이를 위하여 이 논문에서는 식량 위기의 원인들로 논의되고 있는 문제점들을 살피고 시사점을 찾고자 했다. 이 논문이 제시하는 문제의 원인들로는 전 세계 인구 증가, 바이오 연료의 생산 증가, 중국, 인도, 브라질 같은 신흥 개발도상국들의 급격한 육류 소비, 곡물 메이저들의 투기, 식량 낭비, 기후 변화 등이다. 이러한 문제들은 앞으로도 더욱 증가할 것이며, 각국의 이해관계가 복잡하게 얽혀 있기에 그 해결도 쉽지 않다, 특히 우리나라는 이 문제에 대해 취약한 상태에 있기 때문에, 개인 및 국가적 차원에서 이러한 문제들을 해결하기 위한 노력과 더불어 미래에 대한 대비를 해야 할 것을 주장하였다.
The terms of food crisis, food self-sufficiency, and food security have been more circulated in Korean society than in the past, and it is quite encouraging as the current rate of the self-sufficiency in food is low in Korea. However, it is not easy to illuminate the structural problem of food crisis and to provide its solution for the specific Korean situation. The food matters are very complicated and various factors are multi-related that solving just one problem does not answer to everything. This article surveys and discusses the factors that allegedly cause the food crisis. The factors of food crisis mentioned in here are as follow: the increase of population, the increase of production of bio fuels, the increase of meat consumption in some developing countries such as China, India and Brazil in an aspects of food demand. It also counts the immorality of some grain major companies, food waste, and climate change as tasks to be solved. It prospects that the food crisis will increase in the future and global cooperation will be required to set up various measures.