본 연구에서는 기능성 미백 화장품의 천연 소재로 새싹인삼(Panax ginseng sprout)을 70% 에탄올로 추출하여 추출물의 항산화능과 미백 효과에 대해 연구하였다. 70% 에탄올의 새싹인삼 추출물의 잎과 뿌리의 총 페놀 및 플라보노이드 함량은 4.83 mg/g과 4.00 mg/g을 나타내었으며, 총 플라보노이드 함량은 6.04 mg/g과 4.92 mg/g을 나타내었다. 잎과 뿌리의 전자공여능은 1.0 mg/mL에서 52.93%, 47.83%, ABTS 라디칼 소거능은 57.27%, 55.14%, 환원력은 0.24, 0.22를 나타냈다. Melanoa 세포에 대한 새싹인삼 에탄올 추출물의 최대허용농도는 100 μg/mL 이상으로 확인되어 세포독성이 미약함을 확인하였다. 뿌리 추출물의 멜라닌 생성 저해능은 50 μg/mL에서 9.3%를 나타냈으며, 세포 내 tyrosinase 활성 저해능은 10.0 mg/mL에서 잎이 22.8%, 뿌리가 37.7%의 저해율을 나타내었다. 새싹인삼 추출물은 총 페놀화합물 및 총 플라보노이드 화합물 함량이 높아서 항산화 활성 및 미백 효과를 나타내었다. 본 연구 결과를 바탕으로 새싹인삼이 기능성 제품의 소재, 천연 항산화 소재 및 기능성 미백 화장품 소재로써 활용 가능하리라 생각된다.
The antioxidant activities and whitening efficacy of leaf and root extracts of Panax ginseng sprout with 70% ethanol (PSE) were investigated. In the contents of total polyphenol and flavonoid compound, leaf extract was the highest as at 4.83 mg/g and 6.04 mg/g, respectively. In electron donating ability, leaf and root extracts were 52.93% and 47.83%, respectively, at the concentration of 1.0 mg/mL. Tyrosinase inhibition activities of leaf and root extracts were 0.59% and 0.41%, respectively, at the concentration of 1.0 mg/mL. Taken together, these results suggest that P. ginseng sprout has the potential to be developed for functional foodstuff, cosmetics and beauty industrial materials. However, further studies on P. ginseng sprout compounds and their precise biological effects will need to be conducted.