본 연구는 한국 성인의 대사증후군과 신체활동, 식이 형태의 관계를 파악하기 위하여 2016년도 국민건강영양조사 원시자료를 이용한 2차분석 연구이다. 만 19세 이상 65세 미만이며 대상자 선정기준을 충족한 3,352명을 대상으로 복합표본χ²-검증, t-검증, 로지스틱 회귀분석으로 자료를 분석하였다. 연구결과, 대사증후군 유병률은 남성 29.7%, 여성 16.7% 이었다. 남성의 경우, 저 신체활동군과 비교하여 고 신체활동군은 대사증후군에 이환될 가능성이 0.8배 증가하고(OR=0.8, p=.038), 지방을 많이 섭취할수록 대사증후군에 이환될 가능성이 0.98배 증가하였다(OR=0.98, p=.007). 여성의 경우, 저 신체활동군과 비교하여 고 신체활동군은 대사증후군에 이환될 가능성이 0.7배 증가하고(OR=0.71, p=.034), 탄수화물, 단백질, 지방 섭취비율이 높을수록 대사증후군에 이환될 가능성이 각각 1.03배(OR=1.03, p<.001), 0.96배(OR=0.96, p=.009), 0.95배(OR=0.95, p<.001) 증가하였다. 본 연구결과를 바탕으로, 대사증후군 유병률이 급증하는 성인을 대상으로 정기적인 신체검진을 통해 대사증후군 위험집단을 선별하고, 선별된 위험집단을 대상으로 대상자의 특성을 반영하여 규칙적인 고강도 신체활동과 탄수화물, 단백질, 지방 섭취의 구체적인 지침을 제시하는 중재 프로그램이 개발 및 제공되어야 할 것이다.
This study involved a secondary analysis of 2016 Korean National Health and Nutrition Examination Survey data to identify the relations between metabolic syndrome, physical activity, and dietary patterns in Korean adults. The χ²-test, t-test, and logistic regression analysis of complex samples were conducted on the data of 3,352 subjects aged 19 to 64 years with metabolic syndrome. The prevalences of metabolic syndrome among men and women were 29.7% and 16.7%, respectively. In men, the high physical activity group showed a 0.8-fold increase in the likelihood of metabolic syndrome (OR=0.8, p=.038), and higher fat intake increased the risk of metabolic syndrome 0.98-fold (OR=0.98, p=.007). In women, the high physical activity group showed a 0.7-fold increase in the likelihood of metabolic syndrome (OR=0.71, p=.034), higher carbohydrate intake increased the risk of metabolic syndrome by 1.03-fold (OR=1.03, p<.001), and that higher protein and fat intakes reduced the risk by 0.96-fold (OR=0.96, p=.009) and 0.95-fold (OR=0.95, p<.001), respectively. The study shows that to meet the challenge presented by the increasing prevalence of metabolic syndrome, efforts are needed to screen for adults at risk of the metabolic syndrome by regular physical examination and to develop and provide intervention programs that involve regular high intensity physical activity and controlled carbohydrate, protein, and fat intakes.