본 연구는 크게 두 가지의 과제로 구성되었다. 제 1과제에서 중년 남성 마라톤 동호인 45명과 운동습관이 없는 일반인 30명을 대상으로 체격 및 체력수준을 비교하였고, 제 2과제에서 중년 남성 마라톤 동호인 15명과 운동습관이 없는 일반인 8명을 대상으로 호흡순환계 변인과 대사관련 변인을 비교함으로써 마라톤 동호회 활동의 효과를 규명하고자 하였다. 본 연구에서 얻은 결과를 요약하여 제시하면 다음과 같다. 1. 마라톤 동호인과 일반인의 체격을 비교한 결과 체중, BMI, 그리고 체지방률에서 마라톤 동호인이 일반인 에 비해 유의하게 낮게 나타났다.2. 마라톤 동호인과 일반인의 체력을 비교한 결과 모든 항목에서 마라톤 동호인이 일반인에 비해 유의하게 높은 것으로 나타났다.3. 마라톤 동호인과 일반인의 호흡순환계 변인을 비교한 결과 최대산소섭취량, 최대심박수, 그리고 VO2LT 에서 유의한 차이가 나타났다 그러나 HRLT, FEV1.0은 유의한 차이가 나타나지 않았다.4. 마라톤 동호인과 일반인의 대사관련 변인을 비교한 결과 TG와 HDL-C는 유의한 차이가 나타났으나, 혈중 글루코스, 인슐린, FFA, TC, 그리고 LDL-C 에서는 유의한 차이가 나타나지 않았다.이상의 결과를 종합해 볼 때, 마라톤 동호인이 일반인에 비해 높은 체력 및 건강수준을 나타내고 있는 것으로 나타나 마라톤 동호회 활동이 건강 유지 및 증진에 긍정적인 효과가 있다고 사료된다. 더불어 일반인들이 마라톤 동호회의 활동에 적극적으로 참여할 수 있도록 유도하는 노력이 필요할 것이라 사료된다.
The purposes of the study were twofold. The first study was designed to compare physical fitness between 45 marathon club participants(MCP) and 30 general individuals(GI) who have not participated in any systematic exercise training before. Test items in the first study included the standing height, body weight, body mass index, percent body fat, 1200m run/walk, sit-up, push up, sit-and-reach, standing long jump, and 50m dash. The second study was designed to compare maximal oxygen consumption, maximal heart rate, oxygen consumption at lactate threshold(VO2LT), heart rate at lactate threshold(HRLT), forced expiratory volume in one second(FEV1.0), and blood variables between 15 MCP and eight GI. All data obtained in the two studies were analyzed by independent-t test and the results were as follows: 1) The body weight, body mass index, chest thickness, abdomen thickness, anterior thigh thickness, and percent body fat of MCP were significantly lower than them of GI. 2) Sit-up, push up, sit-and-reach, standing long jump, 50m dash, and 1200m run/walk of MCP were significantly superior than them of GI. 3) There were significant differenced in maximal oxygen consumption, maximal heart rate, and VO2LT between the two groups. However, there was not significant difference in HRLT, and FEV1.0 between the two groups. 4) There were significant differences in TG, and HDL-C between the two groups, whereas no significant difference was found in blood glucose, insulin, free fatty acid, TC, and LDL-C between the two groups. The aforementioned results indicated that MCP had higher level of physical fitness than them of GI, concluding that the activities in the marathon club could enhance health and physical fitness and prevent aging. The efforts should put for the general individuals into participate sports club activities.