본 연구는 육상 트랙종목 유소년 선수들의 세부 운동종목과 성별에 따른 신체적 특성과 영양섭취의 적절성을 비교분석하였다. 107명의 유소년 트랙종목 선수들(남자 62명, 여자 45명)은 남자 단거리달리기 선수그룹(SM, n=34), 남자 중장거리달리기 선수그룹(MLM, n=28), 여자 단거리달리기 선수그룹(SF, n=25), 여자 중장거리달리기 선수그룹(MLF, n=20)으로 분류 하였다. 분석결과 MLM은 SM에 비해 체지방율이 유의하게 낮았으며(p<.01), MLF은 SF에 비해 신장(p<.05), 체중(p<.05), 제지방체중지수(p<.01)가 유의하게 낮았다. 모든 그룹에서 적정영양섭취비율(NAR)의 판정에서 열량과 칼슘의 섭취가 적절하지 않는 것으로 판정되었다. 에너지필요요구량과 NAR과의 상관관계 분석에서는 SM그룹에서는 vitamin B1(r=.44, p<.05)의 섭취, MLM그룹에서는 protein(r=.49, p<.05), vitamin B1(r=.49, p<.05)의 섭취, SF그룹에서는 energy(r=-.44, p<.05), vitamin A(r=-.44, p<.05), vitamin B2(r=-.56, p<.01)의 섭취, MLF그룹에서는 Ca(r=.60, p<.01), P(r=.54, p<.01)의 섭취와 유의한 상관관계를 보였다. 이상의 결과, 모든 유소년 트랙종목 선수들의 열량과 칼슘의 섭취가 부족하였고 다량영양소의 NAR도 적정하지 않은 것으로 판정되었다. 그러므로 육상 달리기 유소년선수들의 개인적 에너지 요구량과 NAR에 기반을 둔 영양계획이 필요하다고 생각된다.
This study analyzed characteristics and nutrient intake of junior track athletes according to their sports event. Total 107 junior track athletes(62 boys, 45 girls) aged 11 to 15 years, were classified into short distance male runners(SM, n=34), medium and long distance male runners(MLM, n=28), short distance female runners(SF, n=25) and medium and long distance female runners(MLF, n=20). MLM exhibited significantly lower in % body fat than SM(p<.01). In addition, MLF showed significantly lower in parameters including height(p<.05), weight(p<.05) and lean body mass index(p<.01) than SF. The ratio of macronutrient intake appeared out of the appropriate range in all groups. Furthermore, energy, Ca of the nutritional adequacy ratio(NAR) in the all groups were assessed not adequacy. There were significantly correlation energy requirement with NAR vitamin B1 (r=.44, p<.05) in SM, NAR protein(r=.49, p<.05), NAR vitamin B1(r=.49, p<.05) in MLM, NAR energy(r=-.44, p<.05), NAR vitamin A(r=-.44, p<.05), NAR vitamin B2(r=-.56, p<.01) in SF, and NAR Ca(r=.60, p<.01), NAR P(r=.54, p<.01) in MLF. These results indicate that the all group's dietary energy and Ca intake were not adequate for the junior track athletes. Therefore, optimal athletic nutritional planning based on individual energy requirement and nutritional adequacy of dietary intake is needed to enhance athletic health and competition in Korean juvenile track athletes.