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유현희 (군산대학교 식품영양학과) 김연화 (원광대학교 치과대학 구강생화학교실.VCRC) 이준섭 (원광대학교 치과대학 구강생화학교실.VCRC) 이기현 (원광대학교 치과대학 구강생화학교실.VCRC) 소홍섭 (원광대학교 의과대학 미생물학과.VCRC) 전병훈 (원광대학교 한의과대학 병리학교실) 유용욱 (원광대학교 치과대학 구강생화학교실.VCRC)
저널정보
대한동의생리학회 동의생리병리학회지 동의생리병리학회지 제19권 제5호
발행연도
2005.1
수록면
1,195 - 1,199 (5page)

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In the present study, Inhibitory effects of the ethanol extract of Saussurea lappa (S. lappa) on the growth, acid production, adhesion and water-insoluble glucan synthesis of Streptouccus mutans (S. mutans) were examined. The growth and acid production of S. mutans were Inhibited by the presence of ethanol extract of S. lappa (0.5-4 mg/ml) significantly. The ethanol extract of S. lappa (0.25-4 mg/ml) also significantly lowered the adherence of S. mutans in a dose dependent manner. In water-insoluble glucan synthesis assay, 2-4 mg/ml of the ethanol extract of S. lappa significantly inhibited the formation of water-insoluble glucan. These results suggest that S. lappa may inhibit the caries-inducing properties of S. mutans. Further studies are necessary to clarify the active constituents of S. lappa responsible for such biomolecular activities.

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