메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
장혜진 (한양대학교 가정대학) 이효지 (한양대학교 가정대학)
저널정보
한국식생활문화학회 한국식생활문화학회지 한국식생활문화학회지 제4권 제3호
발행연도
1989.1
수록면
201 - 211 (11page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색

초록· 키워드

오류제보하기
In this treatise, the kinds of main dishes and the frequency of them, and the materials, the variation of recipe, the measuring units, the cooking utensils, and the measuring terms, which used for making main foods were studied from the books published from 1670 to 1943 in Korea. 1. Main dishes were classified as Bap, Zook: Am-Zook, Mee-Um: Yue-Yi: Won-Mi, Guck-Soo: Naeng-Myun, Man-Doo: Duck-Guk: Soo-Jae-Bee. 2. There were 115 kinds of main dishes including 21 kinds of Bap and Yack-Bap, and 34 kinds of Zook and Am-Zook, 11 kinds of Mee-Um, Yue-Yi and Won-Mi, and 21 kinds of Man-Doo, Duck-Guk and Soo-Jae-Bee. 3. There were 41 kinds of measuring units used for making main dishes including 17 kinds of volume units, 3 kinds of weight units, 14 kinds of quantity units, 4 kinds of units for length, thickness, and 3 kinds of the others. 4. There were 62 kinds of cooking utensils among which Ssot (iron-pot) was the most widely used, but nowadays the most of them were rarely used due to automatization and mechanization of living tools. 5. All cooking terms were 148 kinds including 52 kinds of terms for the preparing process, 24 kinds of terms for the mixing process, 30 kinds of terms for the making-shape process, 18 kinds of terms for the heating process, 16 kinds of terms for the chopping process, and 8 kinds of terms for the setting process.

목차

등록된 정보가 없습니다.

참고문헌 (0)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0