2016년부터 전라남도에서 브랜드 시책으로 추진 중인 「가고 싶은 섬」비교우위 자원인 갯벌과 토양, 농·수산물을 대상으로 유용성물질인 게르마늄, 셀레늄 및 미네랄 함량을 확인하고 토양오염실태를 조사하여 섬 지역 토양의 인위적인 영향을 규명함으로써, 토양 환경 청정성에 대한 과학적인 자료를 제공하고, 올수산물의 유용성 성분 결과를 활용하여 섬 지역 관광산업 활성화에 기여하고자 본 연구를 수행하였다. 탄도의 지질은 중생대 쥐라기의 흑운모화강암과 엽리상 화강암으로 구성되어 있으며, 심층풍화로 인해 생성된 황토가 섬 전체를 덮고 있다. 우이도의 지질은 중생대 백악기 유문암 및 유문암질 응회암과 신생대 제4기 충적층으로 구성되어 있으며, 본 연구에서는 탄도와 우이도에서 생산되는 토양(36개 시료), 갯벌(30개 시료), 농수산물(11개 시료)의 특성과 기능성 성분 함량을 조사 하였다. 기능성 성분을 고려한 게르마늄과 셀레늄의 함량을 분석 하였다. 게르마늄 토양과 갯벌의 평균 농도는 탄도에서 각각 7.193mg/kg, 9.190mg/kg, 우도에서 7.076mg/kg, 7.551mg/kg이었다. 토양과 갯벌의 셀레늄 평균 농도는 탄도에서 각각 2.441mg/kg, 2.533mg/kg, 우도에서 3.073mg/kg, 2.235mg/kg이었다. 농수산물(15.83∼72.23㎍/kg)의 게르마늄 농도는 탄도에서 참깨(72.23㎍/kg) > 작은 문어(61.89㎍/kg) > 흑두(50.29㎍/kg), 고사리(47.59㎍/kg)를 나타냈다. 우이도 마늘(47.16㎍/kg)과 농수산물(23.21∼598.24㎍/kg)의 셀레늄 농도는 탄도 참깨(598.24㎍/kg) > 탄도 소문어(137.97 ㎍/kg) > 우이도 고사리(23.21㎍/kg)를 나타냈다. 농수산물의 미네랄 함량은 탄도 참깨(칼슘 965.322mg/100g), 탄도 흑두(칼륨 8213.058mg/100g), 우이도 양파(철 30.139mg/100g)에서 높은 값을 보였다. 농촌 진흥청에서 권장하는 식품성분표를 고려하면 이러한 식품은 여러 가지 미네랄의 좋은 공급원입니다. 본 연구의 결과에 의하면 토양의 토양오염물질에 대한 증거나 연관성은 없었고, 또한 수산물에서 중금속으로 인한 위험을 찾을 수 없었다.
The island region's soil by checking the contents of useful substances germanium, selenium and minerals for the comparative advantage resources of the ``Islands that People Hope to Visit'' in Jeollanam-do as a brand policy since 2016, as well as for agricultural and aquatic products. This study was conducted to provide scientific data on the cleanliness of the soil environment by examining the anthropogenic effects of the island, and to contribute to the vitalizations of the island's tourism industry by utilizing the results of the usefulness of all marine products. The geology of the trajectory is composed of biotite granite and foliar granite from the Mesozoic Jurassic period, and the loess produced by deep weathering covers the entire island. The geology of Wooido is composed of the Mesozoic Cretaceous rhyolite and rhyolite tuff and the Cenozoic 4th alluvial layer. In this study, soil(36 samples), tidal flats(30 samples), and in agricultural and fishery products(11 samples) produced in Muan Tando and Sinan Wooido And the content of functional ingredients were investigated. The contents of Germanium and Selenium which are considered as functional components were analyzed. Mean Germanium concentrations in soil and mud flats were 7.193mg/kg, 9.190mg/kg in Tando and 7.076mg/kg, 7.551mg/kg in Wooido, respectively. Mean Selenium concentrations in soil and mud flats were 2.441mg/kg, 2.533mg/kg in Tando and 3.073mg/kg, 2.235mg/kg in Wooido, respectively. Mean Germanium concentrations of agro-fishery products(15.83∼72.23 ㎍/kg) showed Sesame(72.23㎍/kg) > Small octopus(61.89㎍/kg) > Blackbean(50.29㎍/kg) in Tando and Bracken(47.59㎍/kg) > Garlic(47.16㎍/kg) in Wooido. The Selenium concentrations of agro-fishery products(23.21∼598.24㎍/kg) showed Sesame from Tando(598.24㎍/kg) > Small octopus from Tando(137.97㎍/kg) > Bracken from Wooido(23.21㎍/kg). The mineral contents of agro-fishery products were observed with high values of Sesame from Tando(Calcium 965.322mg/100g), Blackbeans from Tando(Potassium 8213.058mg /100g), and in Onions from Wooido(Iron 30.139mg/100g). Considering the food composition table recommended by the Rural Development Administration, those foods are good sources of several minerals. The results of this study revealed there is no evidence or concern for pollutants in soil. In addition, traces of heavy metals in fishery products were undetected.