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Microbiological quality of fresh cut fruits in Korea
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국내 신선편이 과일의 미생물 품질 평가

논문 기본 정보

Type
Academic journal
Author
Myung-Ji Kim (경북대학교) Chan-Ick Cheigh (경북대학교)
Journal
Korean Society of Food Science and Technology Korean journal of food science and technology Vol.53 No.6 KCI Accredited Journals SCOPUS
Published
2021.12
Pages
809 - 814 (6page)

Usage

cover
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Topic
이 연구는 한국에서 신선편이 과일의 미생물 품질을 평가하는 것을 목표로 하였다.
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Background
한국의 식품 소비가 변화함에 따라 신선편이 식품의 수요가 증가하고 있으며, 이로 인해 식중독 사건도 빈번하게 발생하고 있는 상황에서 신선편이 과일의 미생물 안전성을 확인하고자 하였다.
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Method
2020년 3월부터 11월 동안, 주요 마켓에서 총 40개의 신선편이 과일 샘플을 수집하여, 일반 미생물 및 식중독 균을 평가하기 위한 다양한 미생물 분석 방법을 적용하였다.
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Result
신선편이 과일에서 평균 중온균, 저온균, 효모 및 곰팡이 수치는 각각 4.51, 5.35, 4.31 log CFU/g로 나타났으며, Bacillus cereus는 2.5%, Staphylococcus aureus는 7.5% 샘플에서 검출되었으나 E. coli O157:H7 및 Salmonella spp.는 모든 샘플에서 불검출되었다.
Microbiological quality of fresh cut fruits in Korea
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This study was performed to evaluate the microbiological quality of fresh cut fruits in Korea. Forty freshly cut fruit samples were assessed for aerobic mesophilic count (AM), aerobic psychrophilic count (AP), total coliform, generic Escherichia coli, yeast and mold (YM), Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., and E. coli O157:H7. The average value for AM, AP, and YM was 4.51, 5.35, and 4.31 log CFU/g, respectively. The average of the total coliform was 2.42 log CFU/g, and E. coli was not detected in all samples. For foodborne pathogen bacteria, B. cereus and S. aureus were detected in 2.5 and 7.5% samples, respectively, and Salmonella spp. and E. coli O157:H7 were not detected in all samples. Among the samples, pear generally had the highest contamination level. Therefore, to assure the safety of fresh cut fruits, low temperature and thorough hygiene management should be implemented.

AI Summary

Topic

이 연구는 한국에서 신선편이 과일의 미생물 품질을 평가하는 것을 목표로 하였다.

Background

한국의 식품 소비가 변화함에 따라 신선편이 식품의 수요가 증가하고 있으며, 이로 인해 식중독 사건도 빈번하게 발생하고 있는 상황에서 신선편이 과일의 미생물 안전성을 확인하고자 하였다.

Method

2020년 3월부터 11월 동안, 주요 마켓에서 총 40개의 신선편이 과일 샘플을 수집하여, 일반 미생물 및 식중독 균을 평가하기 위한 다양한 미생물 분석 방법을 적용하였다.

Result

신선편이 과일에서 평균 중온균, 저온균, 효모 및 곰팡이 수치는 각각 4.51, 5.35, 4.31 log CFU/g로 나타났으며, Bacillus cereus는 2.5%, Staphylococcus aureus는 7.5% 샘플에서 검출되었으나 E. coli O157:H7 및 Salmonella spp.는 모든 샘플에서 불검출되었다.

주요내용

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재료 및 방법
결과 및 고찰
요약
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