이 연구는 1세대 스마트 온실의 재배환경 데이터와 장미 절화의 품질 특성 데이터를 수집하고 그 요인들 간의 상관 관계를 분석하여 절화수명 예측 및 최적 환경 조성의 기초 자료를얻고자 수행되었다. 이를 위해, 토경재배(SC) 및 암면배지경양액재배(RWH) 하우스 각 1개소를 선정하여 1년간 기온, 상대습도(RH) 및 수증기압차(VPD), 일적산광량(DLI), 근권온도등의 환경 데이터와 매월 말 수확된 장미 ‘Miss Holland’ 절화의 품질 특성 데이터를 수집하였으며, 이 데이터와 절화수명과의 상관관계를 분석하였다. 절화수명은 10월과 11월을제외하고는 SC 하우스에서 RWH 하우스보다 더 길었다. 절화수명과 환경 및 생육 특성 간의 상관관계 분석에서 SC 하우스의 상관계수는 RWH 하우스보다 조금 더 높았으며, 절화수명 예측을 위한 요소들도 두 하우스 간에 차이가 있었다. SC 하우스의 절화수명 Y=0.848X1+0.366X2-0.591X3+2.224X4- 0.171X5+0.47X6+0.321X7+9.836X8-110.219(X1-X8: 최고RH, RH 일교차, DLI, pH, Hunter’s b value, EC, 절화장, 잎 두께; R2 =0.544)로 예측되었고, RWH 하우스의 절화수명Y=-1.291X1+52.026X2-0.094X3+0.448X4-3.84X5+0.624X6 - 8.528X7+28.45(X1-X7: 경경, 야간 VPD, 최고 근권온도, 최저 근권온도, 기온 일교차, RH 일교차, 최고 VPD; R2 =0.5243) 로 예측되었다. 이 두 모델식으로부터 SC 하우스에서는 RH, EC 및 pH가, 그리고 RWH 하우스에서는 근권 온도가 절화수명에 더 큰 영향을 미친다는 것을 추론할 수 있다. 따라서각 재배 방법에 따라 장미의 절화수명에 더 큰 영향을 미치는환경적 요인을 효율적으로 관리할 필요가 있다.
This study was conducted to collect the cultivation environment data of the first generation smart greenhouse and the quality characteristic data of rose (Rosa hybrida) cut flowers and analyze the correlation between these factors to obtain basic data to predict vase life and create the optimal environment for cut flower production. To this purpose, we selected two plastic greenhouses to grow ‘Miss Holland’ rose with different cultivation methods: soil cultivation (SC) and rockwool hydroponics (RWH). Environmental data such as the temperature, relative humidity (RH) and vapor pressure deficit (VPD), daily light integral (DLI), and root zone temperature in the greenhouses and quality characteristics data of cut flowers harvested at the end of each month were collected, and the correlation between these data and vase life of cut flowers was analyzed. The vase life of cut flowers was longer in the SC greenhouse than in the RWH greenhouse except in October and November. In the analysis of the correlation between vase life, environment and growth characteristics, the correlation coefficient of SC greenhouse was slightly higher than that of RWH greenhouse, and factors for predicting cut flower life were also different between the two greenhouses. Vase life in SC and RWH greenhouses was predicted as Y = 0.848X1 + 0.366X2 – 0.591X3 + 2.224X4 – 0.171X5 + 0.47X6 + 0.321X7 + 9.836X8 – 110.219 (X1-X8: maximum RH, daily RH range, DLI, pH, Hunter's b value, EC, cut flower length, and leaf thickness; R2 = 0.544) and Y = -1.291X1 + 52.026X2 – 0.094X3 + 0.448X4 – 3.84X5 + 0.624X6 – 8.528X7 + 28.45 (X1-X7: stem diameter, night time VPD, maximum root zone temperature, minimum root zone temperature, daily temperature difference, daily RH difference, and maximum VPD; R2 = 0.524), respectively. From these model formulas, it can be inferred that RH, EC and pH in SC greenhouse and root zone temperature in RWH have a greater effect on vase life. Therefore, it is important to manage environmental factors that have a greater impact on the vase life of cut rose flowers for each cultivation method.