새우껍질 내 키틴(chitin)을 추출하기 위하여 마이크로웨이브(microwave)가열 방법으로 미네랄과 단백질을 제거하고자 한다. 미네랄 제거 후 반응표면법을 이용하여 단백질 제거를 위한 최적 인자조건을 제시하고자 하였다. 비연속적 조건에서 조사 시간(1~5분), 온도(90~130℃), 조사 강도(400~1,600 W) 등에 따른 미네랄 제거에 관한 실험을 하였다. 미네랄 제거 과정을 거친 후 단백질 제거 실험은 비연속적 조건에서 조사 시간(1~10분), 온도(40~100℃), 조사 강도(400~1,600 W) 등에 따른 실험을 진행하였다. 연속적인 스케일에서 단백질 제거를 위한 인자 간의 최적점과 상호작용을 확인하기 위해 반응표면분석법(response surface analysis) 중 면 중심 합성 설계(central composite face-centered design)를 사용하였다. 독립인자는 온도(40~100℃), 조사 강도(600~1,600 W)로 설정하였다. 비연속적 조건에서 미네랄 제거 실험 결과, 조사 시간 3분, 온도 100℃, 조사 강도 1,600 W에서 99.9% 이상의 미네랄 제거율을 달성하였다. 또한 단백질 제거 실험의 경우 조사 시간 3분, 온도 40℃, 조사 강도 1,600 W에서 최대 94.9%의 단백질 제거율을 보였다. 온도는 낮을수록 단백질 제거율이 높았다. 조사 강도가 증가할수록 단백질 제거율은 높았다. 연속적인 스케일에서 단백질 제거의 최적 조건은 온도 40℃, 조사 강도 1,600 W로 나타났다. 이때의 제거율은 95.0%이다. 모든 독립 변수가 p<0.05으로 마이크로웨이브 가열방식의 제거에 유의미한 영향을 주었다. 본 실험에서 추출한 키틴은 α-키틴 구조를 가지며, 결정화도(crystallinity)가 84.5%로 상업용 키틴(82.1%)보다 높았다. 키틴 표면을 관찰한 결과, 다공성이 증가하고 미네랄과 단백질이 제거됨을 확인하였다. 미네랄 제거는 조사 시간 3분, 온도 100℃, 조사 강도 1,600 W에서 99.9% 이상의 높은 미네랄 제거율을 달성하였다. 새우껍질에서 키틴을 추출하기 위한 최적 단백질 제거 조건은 온도 40℃, 조사 강도 1,600 W이다. 추출된 키틴은 α-키틴 구조를 가지며, 결정화도가 84.5%로 나타났다. 따라서 마이크로웨이브 가열은 갑각류로부터 키틴 추출 시 미네랄 제거와 단백질 제거 등을 위한 효과적인 전처리 방법으로 사용할 수 있다.
The objective of this study is to extract chitin from shrimp shells by removing minerals and proteins using a microwave heating method. The optimal conditions for protein removal were proposed using response surface analysis. Experiments on mineral removal were conducted under discontinuous conditions with irradiation time (1~5min), temperature (90~130℃), and irradiation power (400~1,600 W). Following the mineral removal process, protein removal experiments were performed under discontinuous conditions with irradiation time (1~10 min), temperature (40~100℃), and irradiation power (400~1,600 W). To identify the optimal points and interactions between factors for protein removal on a continuous scale, the central composite face-centered design, a type of response surface analysis, was employed. Independent variables were set as temperature (40~100℃) and irradiation power (600~1,600W). Under discontinuous conditions, mineral removal experiments resulted in over 99.9% mineral removal efficiency at 3 min, 100℃, and 1,600 W. For protein removal, maximum efficiency of 94.9% was observed at 3 min, 40℃, and 1,600 W. Lower temperatures resulted in higher protein removal efficiency. Higher irradiation power led to increased protein removal efficiency. The optimal conditions for protein removal in continuous scale experiments were found to be 40℃ and 1,600 W. Under these conditions, a removal efficiency of 95% was achieved. All independent variables significantly influenced the removal process using microwave heating, with p<0.05. The chitin extracted in this experiment exhibited an α-chitin structure with a crystallinity of 84.5%, which is higher than that of commercial chitin (82.1%). Observation of the chitin surface confirmed increased porosity and the removal of minerals and proteins. Mineral removal achieved over 99.9% removal efficiency at 3 min, 100℃, and 1,600 W. The optimal conditions for protein removal in chitin extraction from shrimp shells are 40℃ and 1,600 W. The extracted chitin has an α-chitin structure with a crystallinity of 84.5%. Thus, microwave heating can be used as an effective pretreatment method for mineral and protein removal in chitin extraction from crustaceans.