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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

맹병욱 (전북대학교, 전북대학교 일반대학원)

지도교수
노정옥
발행연도
2013
저작권
전북대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수4

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이 논문의 연구 히스토리 (4)

초록· 키워드

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The study is being conducted to investigate the perceptions, preferences, and satisfaction of the Korean Kimchi by the chinese international students in Jeonbuk area. Self-administered questionnaires were collected from 197 male(48.9%) and 203 female(51.1%) students. Statistical data analysis is being completed using SPSS v.12.0. Approximately 95% of Chinese female and 91% of male students knew about Kimchi before coming to Korea through the Korean movies and dramas. The perceptions for Kimchi according to the residence period showed a significantly difference ‘Kimchi is a nutritious and health food’(p<0.05), ‘Kimchi has good taste but too hot to eat’(p<0.01), and ‘Kimchi is difficult to eat because of the smell’(p<0.05). Approximately 52% of Chinese female and 44% of male students consumed Kimchis once or twice a day. The most popular form of Kimchi among the varieties was Beachu Kimchi. Chinese female students preferred the ‘Kkakdugi’(p<0.05), ‘Chonggak Kimchi’(p<0.05), and ‘Young radish Kimchi’(p<0.05) more than the male students. The most liked reason was the ‘refreshing taste’(44.8%) whereas the most disliked reasons were ‘unfamiliar with eating Kimchi’(28.7%) and ‘sour taste’(24.2%). Chinese students wanted to intake in the future to continue ‘Baechu Kimchi’(2.38), ‘Kkakdugi’(2.04), and ‘Cucumber Kimchi’(2.00). Chinese female students wanted to intake in the future ‘Kkakdugi’(p<0.05), ‘Chonggak Kimchi’(p<0.05), ‘Young radish Kimchi’(p<0.05) more than the male students. Satisfaction for Kimchi used dishes was ‘Kimchi bokkeumbap’(2.33), ‘Kimchi kimbap’(2.17), ‘Kimchi guk’(2.00) usually found more satisfaction. The satisfaction of ‘Kimchi kimbap’(p<0.05) and ‘Kimchi jeon’(p<0.05) of Chinese female students significantly higher than that of Chinese the male students. About half of Chinese students responded that the similar Chinese food with Kimchi was ‘suan cai’ and ‘zha cai’. Approximately 85% of Chinese female and 60% of male students would like to experience making Kimchis by themselves. Extended Kimchi consumptions for Chinese answered ‘not too fish-like smell’(36.0%), ‘not too overly-ripe’(34.5%), ‘not too sour’(25.4%), and ‘not too hot’(25.4%). Therefore in order to improve the awareness for Kimchi among Chinese students, we need to relate Kimchi with the taste of Chinese traditional foods.

목차

목차 ⅰ
표 목차 ⅳ
그림 목차 ⅴ
Abstract ⅵ
摘要(초록: 중국어) ⅷ
Ⅰ. 서론 1
1. 연구배경 1
2. 연구목적 4
Ⅱ. 이론적 배경 5
1. 한국김치의 특징 5
1.1 한국김치의 유래 5
1.2 한국김치의 영양 및 기능성 7
2. 한국김치의 종류 12
2.1 계절별 김치종류 12
2.2 지역별 김치종류 13
2.3 주재료별 김치종류 16
3. 중국의 절임채소류 18
3.1 咸菜 ― 시엔사이(장아찌) 18
3.2 ?菜 ― 짜사이(갓 김치) 19
3.3 酸菜 ― 쏸사이(신 배추김치) 20
3.4 四川泡菜 ― 쓰촨 파오사이(사천김치) 21
4. 김치에 대한 외국인의 인식 및 기호도 관련 선행연구 23
Ⅲ. 연구 내용 및 방법 26
1. 설문 조사 26
1.1 조사대상자 및 내용 26
1.2 조사 내용 및 방법 27
1.3 분석 방법 29
Ⅳ. 연구결과 및 고찰 30
1. 조사대상자의 일반적인 사항 30
2. 김치에 대한 인지도 33
2.1 한국에 오기 전 김치의 인지도 33
2.2 현재 한국에서 김치의 인지도 33
2.3 한국에 오기 전에 중국에서 김치를 알게 된 동기 35
2.4 김치에 대한 인식 37
2.5 김치의 종류별 인지도 40
3. 김치에 대한 기호도 43
3.1 김치 섭취 실태 43
3.2 김치의 구매 실태 43
3.3 김치를 구매할 때 고려 요인 45
3.4 김치를 선호하는 이유 46
3.5 김치를 비선호하는 이유 48
3.6 김치의 종류별 섭취 의향 50
4. 김치이용 한국음식에 대한 인지도 및 만족도 52
4.1 김치이용 한국음식에 대한 인지도 52
4.2 김치이용 한국음식의 섭취 경험 55
4.3 김치이용 한국음식에 대한 만족도 58
5. 한국김치의 발전방안에 대한 태도 61
5.1 중국음식 중에서 한국김치와 유사한 절임류 61
5.2 한국김치의 향후 섭취 의향 62
5.3 김치를 직접 담그고 싶은 의향 63
5.4 김치 실습 참여 의향 64
5.5 배우고 싶은 김치의 종류 66
5.6 중국인이 선호하는 김치의 제안 68
Ⅴ. 요약 및 결론 70
참고문헌 74
부 록 81
Appendix 1. 설문조사지(한국어)
Appendix 2. 설문조사지(중국어)
감사의 글 100

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