이 연구의 목적은 제품디자인 개발단계에서의 국제개발협력 제품디자인을 평가하기 위함이다. 제품개발단계에서 국제개발협력에 맞는 제품디자인을 평가하기 위해서는 현지의 사정을 고려한 적정한 평가요소가 필요하다. 평가요소 도출은 연구자가 적정기술 적용지역을 방문, 적정기술 제품과 현지의 시스템 및 네트워크 관찰 후 분석을 통해 나왔다. 현대 디자인 분야는 사회적 역할로 국제개발협력을 실시하고 있다. 전 세계적으로 국제개발협력의 일환으로 적정기술을 통해 제품디자인을 개발하고 개발도상국과 사회적 빈곤지역에 원조하고 있다. 하지만 적정기술을 통해 지원된 모든 제품디자인은 성공을 이룬 것이 아니다. 현지에 대한 부족한 이해로부터 적정기술을 통해 제작된 제품은 실패사례가 공존하고 있다. 이에 연구자는 적정기술 제품 적용사례가 많은 지역인 아프리카의 모잠비크, 케냐, 남아프리카 공화국의 적정기술 제품디자인의 기관을 방문하고, 현지 관계자와 포커스 그룹 인터뷰를 실시하였다. 이를 통해 적정기술의 성공과 실패사례의 요소와 요인을 파악하였다. 다음으로 현지의 시스템과 네트워크의 사항에 따라 적정기술 제품디자인이 미치는 변형요소를 분석하였다. 이에 적정기술 제품디자인이 현지의 시스템과 네트워크의 유무에 따라 미치는 요소를 제안하였다. 즉 제품디자인에 있어 사용자 중심의 관점의 평가요소를 제안한 것이다.
본 연구는 기존 제품디자인 평가요소와 상이한 점은 공여국 관점과, 원조국 관점으로 나누어 평가하는 것에 있다. 기존의 제품개발단계에서 제품디자인을 평가하는 요소는 제품측면을 강조하였거나, 사용자 평가요소 또한 개발 지역을 바탕으로 하는 경우가 많다. 기존의 제품디자인 기획단계 평가는 원조국의 문화적, 환경적, 경제적, 지역적 요소의 평가 항목이 존재하지 않다는 것이다. 이에 본 연구는 제품디자인 기획단계에서 지역특성의 요소가 반영된 평가요소를 제안하는 것에 목적이 있다.
연구방법으로는 아프리카 적정기술 사례조사는 Q-drum, Life straw, Play pump, Corn sheller 기관을 방문 기관관계자 인터뷰, 적용지역 사용자 등의 이해관계자의 인터뷰 및 현장체험을 통해 이루어진다. 그리고 아프리카 적정기술 적용지역 분석은 문화기술지학적 리서치(Strategy: Ethnograpic resarch)로서 관찰, 현장 연구, 인터뷰, 쉐도잉, 홈 투어를 통해 이루어지며, 이 두 방법으로 새로운 요소를 발견한다. 이를 통해 나온 요소를 F.G.I 전문가 인터뷰를 통해 검증 받고, 검증된 요소의 대안질문으로 국제개발협력 제품디자인의 요소평가 항목으로 개발단계에 적용하여 제품디자인을 개발의 용의함을 돕고자 한다.
연구의 결론은 3가지 가치판단기준에 속하는 요소로 제품디자인 개발단계의 초기 디자인개발에 적용되어 제품디자인을 결정하는 요소평가를 한다. 3가지 가치판단기준은 지역특수성 - 경제적합성 - 사회기반 시스템 유무로 구성된다. 지역특수성기준은 5가지 요소, 15개의 평가요인(대안질문), 경제적합성기준은 5가지 요소, 16개의 평가요인(대안질문), 사회기반 시스템은 3가지 요소, 17개의 요인(유무의 체크)로 구성된다. 본 연구의 평가 항목은 물 - 에너지 - 식량의 원조를 돕는 제품디자인으로 평가요소에 대한 적정성을 F.G.I 전문가 인터뷰로 검증, 결과를 도출하였다. 물 - 에너지 - 식량 항목의 선정이유는, 사례조사를 통해 가장 많은 제품이 적용되었고, MDGs 등의 이슈가 되는 항목이기 때문이다. F.G.I 전문가 인터뷰를 통해 요소 항목을 재확립하였다. 그리고 요소 별 평가배점에서 지역특수성은 지역적 특성으로 제품디자인의 요소의 배점을 달리해야한다는 결론에, 평가요소 배점을 항목별(물 - 에너지 - 식량) 요인(집수 - 정수 - 운반: 물)에 각기 다른 배점을 평가에 적용하였다. 이를 통해 나온 평가요소의 대안질문을 제품개발단계에 적용, 추후 국제개발협력 제품디자인 평가함이 본 연구의 궁극적이 목적이다. 더불어, 본 연구를 통해 나온 평가표를 통해 기존 적정기술 제품디자인에 적용하여 평가점수를 도출하였다. 이에 항목(물 - 에너지 - 식량)의 최고 - 최저 - 평균을 산출하였다. 항목 당 산출된 점수는 국제개발협력 제품디자인의 비교평가기준으로 활용된다. 하지만, 기존 적정기술 제품디자인의 개체가 현저히 적고, 기본정보의 비공개로 본 연구에서 정확한 분석을 요하지 않았으며, 기대효과로서 후속연구의 당위성을 부여하였다. 위를 통해 나온 평가요소와 적정기술 비교평가의 과정을 제품개발 프로세스에 적용하여 국제개발협력에 특화된 프로세스를 제품디자이너에 제공함으로 연구가 마무리 된다.
본 연구가 기존 연구와의 상의한 점은 연구자의 적정기술 적용지역의 현지관찰을 통해 요소를 분석 제안하였다는 것이다. 디자이너들은 소외층을 위한 디자인을 말해왔지만 사실 그 대상을 관찰하거나 지역의 현 실태인 실질적 니즈를 알지 못하고 디자인하고 있다. 본 연구자는, 문헌의 정보의 한계를 넘고자, 현지 사회적 디자인 기업 탐방을 통해 현재 소외층에게 제작되어지는 디자인에 대한 문제점과 현
The object of this study is to evaluate the product design of international development cooperation in product development stage. The appropriate evaluation elements are required to evaluate the product design according to international development cooperation. The elements are determined and analyzed by visiting and observing the local area and network with appropriate technology. Modern design field has been necessary for international development cooperation with respect to social role. Developing countries and social poverty areas have been supported by the development of product design through the appropriate technology. However, all product designs by supporting appropriate technology have not succeeded. There are the failures of the appropriate technology because of the lack of understanding about local situations. The appropriate technology institutions in Mozambique, Kenya and South Africa had been visited, and the local persons concerned and focus group had interviewed. By doing this, the factors of successes and failures in the appropriate technology have been understood. After that, the modification elements which affect the product design of the appropriate technology according to local systems and networks are analyzed and suggested for product user.
The evaluation element of this study differs from the existing elements, since the view point of donor and aid country are divided to evaluate the elements. The evaluation elements in the existing product development stage have been focusing on local and user background. The existing product designs in planning stage do not include on the evaluation of the aid countries’ cultural, environmental, economic and local elements. This study suggests the evaluation elements which are reflected in the local characteristic in product development stage. The research method includes interviews with the local users and the persons related to Q-drum, life straw, Play pump and Corn Sheller institutions and field experience for the case studies of Africa’s appropriate technology. The analyses of Africa’s appropriate technology have been performed by an ethnographic research such as observation, field study, interview, shadowing and home tour. These elements were verified by F.G.I expert, and the verified elements can help to develop the product design in development stage.
This study introduces three value criterions which are regional particularity, economic suitability and social base system. The criterions are important to decide and apply the initial design development. The evaluation items of this study which is product design for water-energy-food are derived and verified by interview with F.G.I expert. Water ? energy ? food as evaluation elements are selected because many products are related to these elements through case investigation and, issued by MDGs. The scoring of the elements of product design should consider the characteristics of the region and the evaluation criteria scoring factors. By doing this, this evaluation elements apply to product development stage, and estimate product design of international development cooperation. Furthermore, the evaluation scores are derived by applying existing designs appropriate technology products through the evaluation table which came out in this study. The average - minimum - maximum of (food - energy - water) this item was calculated. Score calculated for the item will be utilized in comparative evaluation of international development cooperation product design. However, object of an existing design appropriate technology products is significantly less, in this study, accurate analysis was not required privately basic information, hence as the expected effects, was granted the validity of subsequent studies. Study is completed by applying the product development process of comparative evaluation of appropriate technology and evaluation elements came out above, to provide the product designer a process that specializes in international development cooperation.
The difference between this study and the existing researches is to provide analysis of the elements by using a local observation of applicable area of appropriate technology research. Designers have said the design for the underprivileged, but, in fact, they just observe the object or design the products without knowing the substantial need in the local current situation. To exceed the limits of the information in the literature, through the investigation of social design company at local, the problems and current conditions of the design that is made to the underprivileged have been grasped, and the design elements in regional aid has been contemplated through experiencing the cultural and economic basic needs (food, shelter and clothing) conditions. Deviating the virtual consumers and local situations, the design elements are directly proposed by visiting and researching Africa and low-income layer of Philippines on site. The evaluation elements by the usability of the product of local, the observation of local system and Stakeholder interview arising from directly visit the local area are different from the method of determining the design elements of the product through the existing research literature.
Key-Words: International Development Cooperation, Product Development Stage, Appropriate Technology, Evaluation Element, Regional Particularity, Economic Suitability, Social Base System
목차
1. 서론1.1. 연구의 배경 및 목적1.2. 연구의 범위 및 방법2. 이론적 배경2.1. 적정기술이란2.1.1. 적정기술의 배경2.1.2. 적정기술 사례조사2.1.3. 적정기술 리스트 업2.2. 제품디자인의 국제개발협력사업의 필요성2.2.1. 국제개발협력이란2.2.2. 국제개발협력의 디자인의 사회적 가치변화2.2.3. 제품디자인 국제개발협력의 문제점2.2.4. 제품디자인 국제개발협력의 필요성2.3. 제품디자인 국제개발협력의 제품개발단계 사용자중심 평가요소의 필요성3. 적정기술 현지사례 조사분석3.1. 적정기술 제품디자인 사례분석3.1.1 적정기술 제품디자인 실패 요인분석3.1.2 적정기술 제품디자인 성공 요인 분석3.1.3 적정기술 성공과 실패요인 통한 제품디자인 평가요소 제안3.2. 적정기술 적용지역 생활용품 및 네트워크, 시스템 관찰 분석3.2.1. 적정기술 제품디자인 및 현지제품 변형 요소 분석3.2.2. 비즈니스 네트워크상의 적정기술 제품변형과정 요소분석3.2.3. 이해관계자 네트워크상의 국제개발협력 제품 평가요소에 미치는 영향 분석3.2.4. 운송시스템상의 국제개발협력 제품 평가요소에 미치는 영향 분석3.2.5. 적정기술 적용지역 분석을 통한 사회기반시스템 평가요소 제안4. 국제개발협력 제품디자인 개발단계 평가요소4.1. 국제개발협력 제품디자인 개발단계 평가요소 항목제안4.1.1. F.G.I 전문가 인터뷰를 통한 평가요소 항목 검증 및 점수척도4.2. 평가요소 항목 대안질문 통한 제품디자인 개발단계 평가요소 제안4.2.1 F.G.I 전문가 인터뷰를 통한 평가요소 항목 대안질문 검증4.3. 국제개발협력 제품디자인 개발단계 평가요소 활용방안4.3.1. 국제개발협력 제품디자인 평가요소 제품개발단계 적용4.3.2. 국제개발협력 제품개발(디자인)단계 제품디자인 평가표 제안4.3.3. 제품디자인 평가표를 통한 기존 적정기술 제품디자인 평가4.3.4. 적정기술 제품디자인 평가를 통한 비교 평가 제안5. 결론 및 제언5.1 연구의 요약 및 결론5.2 연구의 제한점 및 제언참고문헌ABSTRACT부록[적정기술 제품디자인평가표]