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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

백창현 (충남대학교, 忠南大學校 大學院)

지도교수
李奎承
발행연도
2013
저작권
충남대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수6

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

초록· 키워드

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In order to find the proper reduction method of the impurities produced by alliinase activity in Allium crops (garlic, onion, shallot and welsh onion etc.), the new analytical method for pesticide residues using HPLC/UVD(DAD) were investigated.
The impurities, containing organic sulfur compounds with double bond and unpaired electrons, have influenced HPLC/UVD determination as chromophores.
In this experiment, the more effective analytical method were investigated with removal of interferences originated by Allium crops.
Firstly, pH change and temperature control were introduced to remove the intereference.
Before homogenizing the sample, strong acid (pH 2) and strong alkali (pH 12) were added to the sample and were found 81.1% and 68.4% of removal effects, respectively. In this process some pesticides were decomposed by strong acidic and alkalic condition.
Then, it was found that the frozen sample (at -20℃) also removal efficiency of 68.7% ~ 76.1% in Welsh onion and 66.8% ~ 77.8% in shallot, respectively.
Therefore, mixing with dryice to sample were selected for the proper method to keep low temperature during analysis. Mixing ratio of 0.5 ~ 1.0 (dryice/sample, w/w) was shown to reliable result for removal of impurities.
Using dryice it was achieved 87.2% of removal efficiency in shallot, and the efficiency was getting decreased by time course, 48.1% in 2 hrs later.
Recovery were satisfied in 70%~120% of analytical guideline in almost pesticides. Among 70 pesticides, 9 of them were affected by impurities and showed over 130% recovery level such as boscalid, teflubenzuron, acetamiprid etc.
Even those Pesticides also showed 90%~120% recovery removing the matrix effect by UPLC/MS analysis
Comparing with existing pesticide residue method, The new improved method was shown the high removal efficiency in Welsh onion of 93.7%, shallot of 87.2%, garlic of 46.3% and onion of 66.5%

목차

Ⅰ. 서론 1
Ⅱ. 재료 및 방법 6
1. 실험재료 6
1.1 대상 시료 6
1.2 시약 6
1.2.1 실험 대상 농약 성분 6
1.2.2 시약 11
1.2.3 드라이아이스 11
1.3 기기분석 12
1.3.1 분석장비 12
1.3.1.1 HPLC/UVD, HPLC/FLD 12
1.3.1.2 UPLC/MS 12
1.3.2 기기조건 12
1.3.2.1 HPLC/UVD, HPLC/FLD 기기조건 12
1.3.2.2 UPLC/MS 기기조건 13
2. 실험방법 15
2.1 알리움속 작물의 분석방해물질 확인 15
2.2 효소활성 변화에 따른 분석방해물질 변화 15
2.2.1 pH변화에 따른 분석방해물질 변화 15
2.2.2 온도 변화에 따른 분석방해물질 변화 16
2.2.3 유기용매 중 분석방해물질 변화 16
2.3 pH 변화에 따른 개별 농약성분 변화 16
2.4 드라이아이스를 이용한 분석방해물질 제거방법 개선 17
2.4.1 드라이아이스 혼합 세절 후 온도변화 17
2.4.2 시간 경과에 따른 분석방해물질 제거 효과 17
2.4.3 추출용매 중 분석방해물질 제거 효과 안정성 17
2.4.4 드라이아이스 적정량 18
2.5 회수율 실험 18
2.6 개선된 분석 방법에 의한 작물별 분석방해물질 제거 효율성 18
2.7 UPLC/MS를 활용한 분석방해물질 제거 18
2.7.1 개별 농약 성분의 RT 확인 및 이온선정 18
2.7.2 UPLC/MS를 활용한 분석방해물질 제거 19
Ⅲ. 결과 및 고찰 20
1. 알리움속 작물의 분석방해물질 확인 20
2. 효소활성 변화에 따른 분석방해물질 변화 23
2.1 pH변화에 따른 분석방해물질 변화 23
2.2 온도 변화에 따른 분석방해물질 변화 25
2.3 유기용매 중 분석방해물질 변화 28
3. pH 변화에 따른 개별 농약성분 변화 29
4. 드라이아이스를 이용한 분석방해물질 제거방법 개선 34
4.1 드라이아이스 혼합 세절 후 온도변화 34
4.2 시간 경과에 따른 분석방해물질 제거 효과 35
4.3 추출용매 중 분석방해물질 제거 효과 안정성 38
4.4 드라이아이스 적정량 41
5. 회수율 실험 44
6. 개선된 분석 방법에 의한 작물별 분석방해물질 제거 효율성 49
7. UPLC/MS를 활용한 분석방해물질 제거 52
7.1 개별 농약 성분의 RT 확인 및 이온선정 52
7.2 UPLC/MS를 활용한 분석방해물질 제거 55
Ⅳ. 결론 58
Ⅴ. 참고문헌 60
ABSTRACT* 64

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