본 연구는 당뇨병 예방과 관리를 위해 대두 및 쥐눈이콩분말 첨가 백설기가 혈당 조절에 미치는 효과를 규명하고자 대두 및 쥐눈이콩분말의 혈당조절능력과 영양성분을 분석하였다. 실험Ⅰ에서는 실험동물에게 STZ를 투여하여 당뇨를 유발 시킨 후 대두와 쥐눈이콩분말을 첨가한 식이를 7주간 공급하여 혈당조절과 인슐린저항성, 지질과산화물, 염증지표 등에 미치는 영향을 살펴보았다. 실험Ⅱ에서는 대두분말과 쥐눈이콩분말을 첨가한 백설기를 제조하여 영양성분을 분석하였다. 그리고 실험Ⅲ에서는 STZ유도 당뇨쥐에게 대두분말 첨가 백설기와 쥐눈이콩분말 첨가 백설기를 경구투여하여 내당능을 살펴보았다. 그 결과 STZ로 유도된 당뇨쥐 중에서 대두 및 쥐눈이콩 분말 식이를 공급한 군에서 혈당강하 효과를 나타냈으며, 유리지방산의 농도는 쥐눈이콩 분말의 공급으로 정상수준까지 낮출 수 있었다.당뇨쥐의 증가된 지질과산화물 함량은 대두 및 쥐눈이콩분말의 공급으로 다소 조절 효과를 보였으나 정상수준에는 미치지 못하였다. 간 조직내 SOD 활성은 당뇨유도군들 중에서 대두 및 쥐눈이콩분말의 공급으로 다소 높일 수 있었다. 대두분말 공급으로 총 항산화능이 다소 증가된 것으로 나타났으며, 신장 조직의 안토시아닌 함량은 쥐눈이콩 분말의 공급으로 p<0.05에서 정상군 이상으로 높은 함량을 나타내었다. 아디포넥틴의 농도는 대두 및 쥐눈이콩분말의 공급으로 정상수준에는 미치지 못하였지만 낮출 수 있었다. 렙틴의 농도는 대두 및 쥐눈이콩분말의 영향을 받지 못한 것으로 나타났다. 100% 백미로 만든 백설기와 10%와 30%의 대두 및 쥐눈이콩 분말을 각각 첨가시켜 만든 백설기의 영양성분을 분석한 결과 쥐눈이콩분말을 첨가하여 만든 백설기에는 단백질, 칼슘, 철분, 비타민 B2, 그리고 비타민 B?의 함량이 높았다. 대두분말을 첨가하여 만든 백설기에는 지방, 인, 칼륨, 아연, 비타민 B1, 엽산, 그리고 비타민 E 함량이 높은 것으로 나타났다. 또한 위의 5종류 백설기를 정상쥐와 당뇨쥐에게 2g/kg B.W. 로 경구투여 한 후 30, 60, 90, 120, 150분에서 혈당 농도를 조사하였다. 대두 및 쥐눈이콩분말 첨가 백설기가 당뇨쥐의 혈당조절은 10% 대두분말 첨가 백설기를 섭취한 군의 혈당반응이 가장 이상적으로 나타났다. 그러나 30%의 대두 및 쥐눈이콩분말 첨가하여 만든 백설기를 섭취한 당뇨군에서는 모든 시간대에서 높은 혈당을 보였다. 따라서 향후 당뇨 환자의 관리와 합병증 예방을 위한 메뉴개발과 건강기능성 식품으로 대두 및 쥐눈이콩분말을 이용한 백설기 등과 이들 분말을 첨가한 다른 식품에 대한 연구가 이루어진다면 건강기능성 식품으로서 더욱 더 가치가 있을 것으로 사료된다.
The object of the research was to study effects of Backsulgi made with soybean and black bean powder on glycemic control in streptozotocin(STZ, 45mg/kg body weight)-induced rats. In experiment Ⅰ, diets containing powders of the soybean and black bean were given to STZ-induced diabetic rats to determine effectiveness of those powders in diabetes. The experimental animals were divided into 4 groups and fed experimental diets for 7 weeks ; normal diet group(C), STZ+normal diet group(C), STZ+soybean powder diet group(DSP), STZ+black bean powder diet group (AJB). Food intake, body weight gain, organ weight, factors related to blood glucose control and oxidative stress, and diabetic complications were researched in experimental groups. In experiment Ⅱ, the nutritional contents of Backsulgi made with soy and black bean powders were evaluated and in experiment Ⅲ, the glycemic responses after oral administration of Backsulgi made with soybean and black bean powders in control and STZ-induced diabetic rats. The results were summarized below. In experiment Ⅰ, supplement of the soy and black bean powders had no influence on decrease of weight gain and food efficiency in STZ-induced diabetes and blood glucose level and insulin resistance of STZ-induced diabetic groups were higher than control group. However, disorder of insulin secretion capacity in STZ-induced diabetic group was improved by providing soybean and black bean powders. And increased lipid peroxides in STZ-induced diabetic group was improved by providing soybean and black bean powders. Superoxide dismutase activity of liver tissue in STZ-induced diabetic group became higher by providing black bean powder, and also total antioxidant capacity in serum increased by providing soybean powder. Anthocyanin level of YP group was significantly higher than those of C and SP groups(p<0.05). Adiponectin level of YP group was lower than those of STZ-induced diabetic group. In experiment Ⅱ, for the results of nutritional contents of Backsulgi made with black bean powder, protein, calcium, iron, vitamin B2, and vitamin B6, were higher than Backsulgi made with soybean powder. And the nutritional contents of Backsulgi made with soybean powder, phosphorus, potassium, zinc, vitamin B1, folic acid, and vitamin E, were higher than Backsulgi made with black bean powder. In experiment Ⅲ, glycemic responses after oral administration of Backsulgi made with 10% soybean powder showed the highest regulation among Backsulgi made with soybean(10%, 30%), black bean(10%, 30%), and 100% white rice powders.