메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색

논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

김철중 (강원대학교, 강원대학교 대학원)

지도교수
유창연
발행연도
2015
저작권
강원대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수1

표지
AI에게 요청하기
추천
검색

이 논문의 연구 히스토리 (4)

초록· 키워드

오류제보하기
This study investigated the variations of ginsenoside compounds composition and biological activities of ginseng roots culture by fermentation process. This study used two types of sample; ① Bioreactor cultured ginseng roots(BCGR) with five days fermentation and ② Steamed bioreactor cultured ginseng roots(SBCGR) with five days fermentation using four strain of bacteria and a filamentous fungus. L. mesenteroides and R. oryzae were collected and isolated from fermented soybeans, B. circulans from toenjang, B. licheniformis from hot pepper past and B. subtilis subsp. inaquosorum from soil near the plant roots.
The result showed increased total ginsenoside contents by fermentation process. In particular, BCGR with B. licheniformis showed the highest ginsenoside contents. In additions, Rg3 and Compound K were increased in both samples with fermentation process. Also, SBCGR with B. licheniformis showed the high ginsenoside such as Rg3, Rh1, Rh4, Rg5 and Rk1 contents. Total phenol content of fermented BCGR was significantly increased and showed the highest value from B. licheniformis treatment. The fermented BCGR with L. mesenteroides and B. subtilis subsp. inaquosorum showed the highest contents of total flavonoid contents. BCGR fermented with B. licheniformis and R. oryzae showed a higher activity of DPPH and ABTS than other treatments. On the other hand, SOD showed a higher activity to fermented BCGR with B. licheniformis, L. mesenteroides and fermented SBCGR with B. circulans, L. mesenteroides treatments.

목차

Ⅰ. 서론 1
Ⅱ. 연구사 4
1. 산삼배양근 4
2. 발효 5
3. 페놀화합물 8
4. 플라보노이드화합물 9
5. 항산화 10
Ⅲ. 재료 및 방법 12
1. 실험재료 12
1) 식물재료 12
2) 공시균주 12
2. 기기 및 시약 13
1) 기기 13
2) 시약 13
3. β-glucosidase 활성 균주에 의한 산삼배양근 발효 13
4. 시료추출 14
5. HPLC를 이용한 ginsenoside 함량 분석 15
6. 생리활성 검정 16
1) 총 페놀 함량 16
2) 총 플라보노이드 함량 17
3) 항산화 활성 18
① DPPH radical 소거 활성 18
② ABTS radical 소거 활성 18
③ SOD 유사 활성 19
7. 통계처리 19
Ⅳ. 결과 및 고찰 20
1. HPLC를 이용한 ginsenoside 함량 분석 20
2. 생리활성 검정 30
1) 총 페놀 함량 30
2) 총 플라보노이드 함량 32
3) 항산화 활성 34
① DPPH radical 소거 활성 34
② ABTS radical 소거 활성 36
③ SOD 유사 활성 38
Ⅴ. 요약 41
Ⅵ. 인용문헌 43
SUMMARY 53

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0