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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

김경선 (중부대학교, 중부대학교 대학원)

지도교수
장준복
발행연도
2015
저작권
중부대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

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This study was performed to investigate the physiological activity, α-glucosidase inhibitory and structural analysis of extracts from Maackia amurensis bark.
Bark extracts of Maackia amurensis were prepared using 70% methanol. Methanol extracts were fractionated to hexane, chloroform, ethyl acetate, butyl alcohol, water layer and investigated the physiological activity, α-glucosidase inhibitory and structural analysis.
The polyphenol contents of 70% methanol extracts from Maackia amurensis bark was higher by 14.44±0.44 mg/g, IC50 values of electron donating ability and α-glucosidase inhibitory were lower in each of 194.15±2.96 ㎍/mL and 322.19±2.63 ㎍/mL.
The total polyphenol content and total flavonoid content of chloroform layer were higher in each of 201.98±10.31 mg/mL and 13.55±1.33 mg/mL, DPPH and ABTs scavenging activity were showed the lowest IC50 values in each 183.95±2.67 ㎍/mL and 10.00±0.33 ㎍/mL.
α?glucosidase inhibition activity of chloroform layer was 45.65±0.73 ㎍/mL, exhibited excellent α-glucosidase inhibition than 267.07±3.73㎍/mL of acarbose.
Analyzed by NMR and LC/MS of the two compounds obtained from chloroform fractions of Maackia amurensis bark, compound 1 and compound 2 were confirmed by each of Formononetin and Tectorigenin.
Researching the α-glucosidase inhibition of a separated compound, α-glucosidase inhibition activity of Formononetin was 17.13±0.50 μM, showed IC50 values in the low concentration greater than 319.8 ± 16.57 μM of acarbose.
The results of this study, Maackia amurensis bark contained Formononetin representing the α-Glucosidase inhibition activity. So the development potential of new diabetes is expected in the future.

목차

Ⅰ. 서론 1
Ⅱ. 재료 및 방법 4
2.1 실험재료 4
2.1.1 재료 4
2.1.2 시약 및 기기 4
2.1.2.1 시약 4
2.1.2.2 기기 4
2.2 시료조제 5
2.2.1 시료추출조건 검색 5
2.2.2 추출 및 분획 5
2.3 생리 활성 검증 7
2.3.1 Total Polyphenol 함량 7
2.3.2 Total Flavonoid 함량 7
2.3.3 Electron donating ability 측정 7
2.3.4 ABTs radical cation decolorization 측정 8
2.3.5 α-Glucosidase 저해 활성 측정 8
2.4 다릅나무 수피로부터 활성물질의 분리 9
2.4.1 Prep LC를 이용한 Chloroform 분획으로부터의 활성물질 분리 9
2.4.2 화합물 1의 분리 10
2.4.3 화합물 2의 분리 10
2.4.4 분리한 화합물 1, 2의 구조분석 11
2.4.4.1 HPLC-PDA 11
2.4.4.2 Q-TOF-MS 12
2.4.4.3 NMR 13
2.5 통계분석 13
Ⅲ. 결과 및 고찰 14
3.1 시료추출 조건검색 14
3.2 추출 및 분획 17
3.3 분획물의 생리 활성 검증 18
3.3.1 Total polyphenol 함량 18
3.3.2 Total flavonoid 함량 19
3.3.3 Electron donating ability 측정 20
3.3.4 ABTs radical cation decolorization 측정 21
3.3.5 α-Glucosidase 저해 활성 측정 22
3.4 분리한 활성물질의 구조분석 24
3.4.1 화합물 1의 HPLC 분석 24
3.4.2 화합물 1의 Q-TOF-MS 분석 25
3.4.3 화합물 1의 NMR 26
3.4.4 화합물 2의 HPLC 분석 29
3.4.5 화합물 2의 Q-TOF-MS 분석 30
3.4.6 화합물 2의 NMR 31
3.5 분리한 화합물에 대한 α-Glucosidase 저해 활성 측정 35
Ⅳ. 적 요 36
참고문헌 37
Abstract 43

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