본 실험은 상온유통 중 ‘한아름’ 배 과실의 신선도 유지를 위한 수확관리 기술을 정립하기 위해 실시하였다. 전라남도 나주시 소재 국립원예특작과학원 배시험장에 재식되어 있는 8년생 V자 수형 ‘한아름’ 배를 공시하여 만개 후 103일과 110일에 각각 과실을 수확하여 실험에 이용하였다. 수확시기 및 예건처리 온도(21, 25, 29℃)에 따른 상온유통 중 과실품질 변화를 조사한 결과, 수확시기에 따른 수확당일 과실의 품질차이는 조기수확과가 적숙과에 비해 경도, 전분함량이 더 높았고 가용성고형물함량은 낮은 것으로 조사되어 내적품질의 차이가 있는 것으로 조사되었다. 예건기간 동안 과실의 감모율은 수확시기에 관계없이 예건기간이 길어짐에 따라 증가하였고 예건온도가 낮을수록 감모율이 낮은 경향을 나타내었다. 상온유통 중 과실의 가용성고형물함량과 산함량은 수확시기 및 예건처리온도에 따른 큰 차이는 없는 것으로 나타났으며, 과실의 경도는 상온유통기간이 증가함에 따라 모든 처리에서 경도가 감소하는 경향을 보였고 두 수확시기 모두 21℃ 예건처리가 상온유통 중 경도유지에 가장 효과적인 것으로 조사되었다. 상온유통 중 외관 품질의 변화는 두 수확시기 모두 21℃ 예건처리가 L*과 b*이 높게 유지되었으며 외관지수 또한 높게 조사되었다. 분질장해 발생지수 또한 21℃예건처리가 수확시기에 관계없이 가장 낮은 것으로 나타났다. 상온유통 중 에틸렌발생량은 조기수확과 및 적숙과 모두 비슷한 수준을 보였고 두 수확시기 모두 예건온도가 21℃로 낮을수록 25 및 29℃에 비해 에틸렌발생량이 적은 것으로 나타났다. 과실의 호흡량은 예건처리 기간 중에는 온도가 높을수록 호흡률이 높아 29℃ 처리는 21℃ 처리에 비해 호흡률이 2배 이상 높았고 조기수확과에 비해 적숙과가 호흡률이 높은 것으로 나타났는데 상온유통기간 중에는 큰 차이를 보이지 않았다. 이상의 결과를 종합하면 조생종 ‘한아름’ 배에 있어 수확 후 저온예건 처리는 상온유통 중 과실의 품질 유지를 위한 바람직한 수확 후 처리방법의 하나로 추천할 수 있을 것으로 판단되었다. 수확시기에 따른 수확 후 1-MCP 처리가 상온유통 중 과실품질 변화와 생리장해발생에 미치는 영향을 조사하였다. 전라남도 나주시 소재 국립원예특작과학원 배시험장에 재식되어 있는 8년생 Y자 수형 ‘한아름’ 배를 공시하여 만개 후 103일과 110일에 각각 과실을 수확하여 실험에 이용하였다. 과실의 감모율, 가용성고형물함량과 산함량 등 기본 품질요인은 수확시기에 관계없이 1-MCP 처리에 따른 유통기간 중 유의한 변화는 없는 것으로 나타났다. 과실경도의 경우 무처리구는 상온유통 시작 이후 경도가 지속적으로 감소하는 경향을 보여 상온유통 20일 후 조기수확과와 적기수확과에서 각각 20.3N과 18.6N으로 떨어져 상품성을 상실하였다. 반면에 1-MCP처리의 경우 동일 유통기간에 조기수확과와 적기수확과에서 각각 40.9N과 34.5N으로 경도 유지 효과가 탁월한 것으로 조사되었다. 외관품질 유지에도 1-MCP처리가 효과적인 것으로 나타났는데 과피색의 경우 1-MCP를 처리한 과실은 수확시기에 관계없이 상온유통기간 동안 L*, b* 및 hue angle 유지에 탁월한 효과를 보였고 외관지수 또한 거의 변하지 않은 것으로 조사되었다. 1-MCP처리는 ‘한아름’배의 상온유통 중 발생하는 생리장해를 유의하게 경감하였는데 조기수확과의 경우, 과심갈변은 상온유통 25일간, 분질장해는 20일간 완벽하게 그 발생을 억제한 것으로 조사되었으며, 과피장해 발생 및 과실부패 경감에도 효과가 있는 것으로 나타났다. 수확시기별 1-MCP처리에 따른 상온유통 중 에틸렌발생량은 큰 차이는 없는 것으로 나타났으며, 호흡량의 경우 두 수확시기 모두 1-MCP처리가 무처리에 비해 상온유통 기간 동안 호흡량이 낮은 것으로 나타났는데 그 효과는 조기수확과에서 그 정도가 크게 나타났다. 따라서 조생종 배 ‘한아름’에 대한 1-MCP 처리는 과실품위 유지와 생리장해 발생을 줄일 수 있는 매우 효과적인 방법으로 추천되었다.
The purpose of this study was to establish postharvest management techniques including a preconditioning protocol and a use of 1-MCP for keeping freshness and fruit quality in newly developed early-season Korean pear cultivar ''Hanareum'' (Pyrus pyrifolia Nakai). We investigated the changes of fruit quality indices and the incidence of physiological disorders during shelf-life in the fruits treated with three different pre-conditioning temperatures (21, 25 or 29℃) according to the harvest time. The pear fruits from 8-year old V-shape tree were harvested at two different stages of maturity at 7 days interval representing early (103 days after full bloom, DAFB), and optimum (110 DAFB) harvesting stage. In general, the appearance attributes were found to be no significantly influenced by harvest time, but the early harvested pear fruits had higher firmness and starch contents in comparison with those of optimum harvested one. The percent weight loss which declined at low preconditioning temperature increased along with extended preconditioning duration regardless of harvest time. The soluble solids, acidity were not changed significantly during shelf-life regardless of harvest time and preconditioning temperatures, Meanwhile, the firmness of the fruits treated with preconditioning at 21℃ maintained high value during shelf-life, although all treated fruits showed a general decline of firmness value along with extended shelf-life for 20 days. Skin fruit color had a slight significant differences, the fruits treated with preconditioning at 21℃ maintained high value in color parameters such as L*, b* and outer appearance index during shelf-life. Also, 4 days of preconditioning treatment at 21℃ significantly reduced (about 60%) the incidence of mealiness disorder regardless of harvest time. During the shelf-life, the production of ethylene was similar between the early harvested fruits and optimum harvested one and it was lower after pre-conditioning treatment at 21℃ in comparison with those of 25 and 29℃. High respiration rates were obvious in the fruits preconditioned at high temperature (29℃), especially in the optimum harvested one, it reached approximately two times higher than the that of 21℃ during preconditioning period. But, the respiration rate was similar during shelf-life at 25℃ regardless of harvest time and preconditioning temperature. This work demonstrated that postharvest temperature management before fruit packing resulted as to be an important protocol for maintaining fruit quality in early-season pear cultivar. We also investigate the effect of 1-methylcyclopropene (1-MCP, on fruit quality and incidence of physiological disorders during a simulated marketing period at 25℃ for 20 d in early-season Korean pear (Pyrus pyrifolia Nakai) ''Hanareum''. The pear fruits from 8-year old Y-shape tree were harvested at two different stages of maturity at 7 days interval representing early (103 days after full bloom, DAFB), and optimum (110 DAFB) harvesting stage. Fruit quality parameters such as weight loss, soluble solids content, acidity of stored fruits did not changed significantly with 1.0μL/L of 1-MCP treatment during 30 days of shelf-life regardless of harvest time. Flesh firmness decreased continuously in all 1-MCP-untreated fruits as the shelf-life extended, it showed 20.3 and 18.6N at 20 days after shelf-life in early harvested and optimum harvest fruits, respectively. Whereas, the firmness of 1-MCP-treated fruits remained high (40.9 and 34.5N in early harvested and optimum harvest fruits, respectively) during 20 days of shelf-life. The L-values (lightness), b-value (yellowness) and hue angle of 1-MCP treated fruits were higher than those of 1-MCP-untreated controls during entire shelf-life, and 1-MCP treated fruits showed better outer appearance index regardless of harvest time. 1-MCP treatment influenced the severity of physiological disorders including core browning, mealiness and skin browning as well as fruit decay. 1-MCP treatment completely blocked the incidence of mealiness disorder and core browning during 20 and 25 days of shelf-life in early harvested fruits, respectively. 1-MCP treatment did not decrease the level of ethylene evolution during shelf-life regardless of fruit harvest time in early-season pear ''Hanareum''. On the other hand, 1-MCP treatment decreased the respiration rate significantly during shelf-life especially in the early harvested fruits. Based on our results, we conclude that the use of 1 μL/L 1-MCP can be of great benefit for maintaining quality and preventing physiological disorders in early-season pear cultivar ''Hanareum'' pears.
목차
I. 서 언 1II. 재료 및 방법 41. 과실재료 42. 실험방법 42.1. 수확 후 예건처리에 따른 과실 품질 변화 42.2. 수확 후 1-MCP 처리에 따른 과실 품질 변화 53. 과실 품질요인 조사 64. 과실 호흡 및 에틸렌 발생량 측정 65. 과실외관 평가 76. 생리장해 및 부패 평가 77. 통계 7III. 결과 및 고찰 81. ‘한아름’배 수확시기별 수확 후 예건온도가 상온유통 중 과실품질에 미치는 영향 81.1. 수확시기별 과실품질 비교 91.2. 예건 및 상온유통 중 감모율 변화 101.3. 상온유통 중 과실품질 변화 121.3.1. 과실품질 조사 121.3.2. 과피색 및 외관 161.3.3. 생리장해 211.3.4. 에틸렌 발생량 231.3.5. 호흡량 262. ‘한아름’배 수확시기별 수확 후 1-MCP처리가 상온유통 중 과실품질에 미치는 영향 292.1. 수확시기별 과실품질 비교 292.2. 상온유통 중 과실품질 변화 312.2.1. 과실품질 조사 312.2.2. 과피색 및 외관 342.2.3. 생리장해 및 부패 392.2.4. 에틸렌 발생량 422.2.5. 호흡량 43IV. 적 요 46V. 인용문헌 48ABSTRACT 55