자가중합형 임시치관은 치과 보철치료 과정에서 최종 보철물 장착 전까지 한시적으로 사용되는 치관으로 기계적 요구 조건과 더불어 색 안정성 등의 심미적인 조건을 만족시켜야 한다. 이러한 문제로 다양한 연구들이 선행되어 왔으나 임상과정에서 주로 사용하는 술식인 Denture bur, Silicone bur, Pumice를 이용한 표면 처리에 대한 연구는 찾아보기 힘들었다. 따라서 본 연구에서는 자가중합형 임시치관의 표면 처리방법을 Denture bur polishing, Silicone bur polishing, Pumice polishing하고 커피와 콜라, 고추장과 된장, 와인과 맥주에 침적한 임시치관용 레진 시편의 색 안정성을 알아보고자 하였다. 자가중합형 레진은 제조사의 지시에 따라 대기 중에서 핸드 믹싱하여 직경 10mm, 두께 5mm 크기의 블록 모양 금속 주형을 만들어 평평한 유리판으로 덮어 경화시켰으며 총 285개의 균일한 시편을 제작하여 3가지 유형의 표면 처리 방법을 거쳐 6종류의 착색 액에 침착하고 37° Shaking Incubator에 넣어 1일, 5일, 7일의 시간 경과에 따라 변색 정도를 관찰하였다. 먼저 시각적으로 관찰하고 변색의 값을 정량적으로 알 수 있도록 분광광도계를 이용하여 L*,a*,b* 값을 측정하고 값 산출 후 통계 처리하였다. 본 실험에서 얻는 결과로는 첫째, 모든 시편들은 시간이 증가함에 따라 색 변화가 관찰되었으며 커피와 콜라, 고추장과 레드와인 시편에서 5일 경과부터 임상적 관찰 가능한 기준 값인 3.3 이상의 유의한 색 변화를 볼 수 있었다(P<0.001). 둘째, 색 변화의 크기는 1일, 5일, 7일의 Denture bur polishing에서 가장 크게 나타났으며 레드와인, 고추장, 콜라, 커피, 된장, 맥주 순으로 침전 시간이 증가함에 따라 값도 증가하였다. 특히, 고추장과 레드와인의 값은 3.7 이상으로 가장 크게 나타났다. 셋째, 1일의 경우 가장 높은 색 변화는 고추장의 Denture bur polishing 상태였으며 가장 낮은 색 변화는 콜라의 Denture bur polishing 상태였다. 5일과 7일의 경우 동일하게 가장 높은 색 변화는 레드와인의 Denture bur polishing 상태였으며 가장 낮은 색 변화는 된장의 Silicone bur polishing 상태였다. 이상의 결과로 볼 때 임시치관의 보다 나은 색 안정성을 얻기 위하여 표면 처리 방법은 Silicone bur polishing까지 권장되며 시간과 비용이 발생하는 Pumice polishing은 고려가 필요하다. 더불어 환자의 음식 섭취 시 색 변화가 적었던 된장과 맥주보다는 레드와인, 고추장, 콜라, 커피의 섭취 시 주의가 필요할 것으로 생각된다.
A self-cured temporary crown is applied temporarily until the permanent dental prosthesis is ready in dental prosthetic treatment process. The temporary crown should satisfy not only mechanical requirements but also aesthetic conditions such as color stability. Due to such problems, there has been various studies. However, It was hard to find a study on the surface treatment of denture bur, silicone bur and pumice, which are commonly used in a clinical process. In this study, the surface treatment of self-cured temporary crown was polished with denture bur, silicone bur or pumice. Then, this study was to evaluate the color stability of the temporary crown resin specimen immersed in coffee and coke, red pepper paste and soybean paste, and wine and beer. For a specimen of an experiment, a block shape metal frame with 10 mm diameter and 5 mm thickness was created. In the metal frame, self-cured resin was inserted after being hand mixed in the air, and it was covered with a flat glass plate according to instructions of manufacturer. 285 same specimens were placed in 37° Shaking Incubator with the 6 types of staining solution and the 3 types of surface treatment. The discoloration degree was observed with the lapse of time on the day 1, the day 5 and the day 7. First to visually observe and the level of staining L*, a*, b* was measured by spectro-photometer that shows quantitative value of discoloration, and statistically processed after calculating . The results obtained in this experiment is that First, as time went by, all the specimens showed a color change. From the day 5, the specimens with coffee and coke, red pepper paste and red wine showed a significant color change over 3.3, which is a clinically observable value(P<0.001). Second, the amount of color change was the greatest in the denture bur polishing on the day 1, the day 5 and the day 7. As the precipitation time increased, the value was also increased in order red wine, red pepper paste, coke, coffee, soybean paste and beer. Among coloring liquid, the value in red wine and red pepper paste showed over 3.7. Third, among the specimens were immersed during 1 day, the greatest color change occurred in red pepper paste with the denture bur polishing while the smallest color change was observed in coke with the denture bur polishing. On the day 5 and the day 7, the greatest color change occurred in red wine with the denture bur polishing while the smallest color change was observed in soybean paste with the silicone bur bur polishing. From the study results, surface treatment method in order to give a better color stability to a patient with temporary crown is recommended to Silicone bur polishing, Pumice polishing is necessary to consider the time and cost. In addition to patients need to be careful when ingesting red wine, red pepper paste, coke and coffee than in soybean and beer.
I. 서론 3II. 실험 재료 및 방법 51. 실험의 설계 52. 실험 재료 및 장비 63. 실험 방법 13III. 실험 결과 181. 커피(Coffee)의 착색 후 시편의 색 변화 182. 콜라(Coke)의 착색 후 시편의 색 변화 203. 고추장(Red pepper paste)의 착색 후 시편의 색 변화 224. 된장(Soybean paste)의 착색 후 시편의 색 변화 245. 와인(Red Wine)의 착색 후 시편의 색 변화 266. 맥주(Beer)의 착색 후 시편의 색 변화 287. 모든 실험군의 기술 통계량 30IV. 고찰 32V. 결론 35참고문헌 37ABSTRACT 41