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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

신동우 (전북대학교, 전북대학교 경영대학원)

지도교수
배병렬
발행연도
2015
저작권
전북대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수4

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

초록· 키워드

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It has been 13 years this year since Evaluation Project of An excellent Brand of Rice began in 2003.

As many as 1,408 rice brands were found in Korea in 2011 and they are still in the excess supply while an annual per capita consumption of rice is declining year by year. Looking back over the rice market in the past decade, the market trend has been definitely to build the high-end rice quality and Honammi has been regarded, as presented in this paper, as the best beneficiary of Koran Government policies.

Among them, particularly Jeonbuk rice began posting its name on the list of excellent brand rice since 2005, the annual 3.4 brands were chosen over a total of 31 times by 2013, and 4.4 brands have been chosen as excellent brands of rice over a total of 22 times over the past five years. As a result, it is not too much to say that Jeonbuk rice had a role as a leading brand when choosing the Korea Excellent Brand Rice

This study was focused on this growth of Jeonbuk rice, in order to find the clues to the question "How did Jeonbuk rice considered as "tasteless cheap rice" by the early 2000 change the attitudes of consumers?" and derive the ramifications by forming its brand equity. As a result, it is confirmed in the previous studies that the government''s evaluation project of excellent rice brand was somewhat helpful.

Therefore, this study narrowed the research subjects into the LOVE-RICE''s Brand of Excellent Brand Rice in Jeonbuk and conducted a survey on 229 people living in Jeonbuk and other places about how customer attitudes about brand equity and the value of brand affect customer repurchase intention. After analyzing the survey results, conclusions were obtained as follows :

First, brand equity components of the LOVE-RICE''s Brand of Excellent Brand Rice in Jeonbuk(brand image, brand awareness, perceived quality) and all elements between consumer attitudes were confirmed to have a positive impact on one another.

Secondly, brand equity components of the LOVE-RICE''s Brand of Excellent Brand Rice in Jeonbuk(brand image, brand awareness, perceived quality) were found to selectively affect each other by the components between the brand values. While perceived quality and brand image have a positive impact on the value of the brand, it did not find a positive causal relationship between brand awareness and brand value.

Third, it is confirmed that consumer attitudes and brand value of the LOVE-RICE''s Brand of Excellent Brand Rice in Jeonbuk are forming a positive causal relationship for repurchase intention.

Fourth. as a result of the verification of the correlation effect that Jeonbuk Province residents living in the original place of Jeonbuk LOVE-RICE excellent brand and non-Jeonbuk residents have as brand equity components (recognized brand image, brand, perceived quality) and parameters (consumer attitudes, brand value), it turned out that all cases do not act as a control variable.

In conclusion, the present study confirmed the positive causal relationship between brand equity, consumer attitudes, and brand value. However, any correlation between brand value and brand recognition was not found. Residential area moderating effect between components of brand equity and consumer attitudes and between components of brand equity and brand value was not explored to have any significance.

According to the "product life cycle" theory, most products are growing, go through a maturation and someday move on to decline. On the basis of these theories, the LOVE-RICE''s Brand of Excellent Brand Rice in Jeonbuk should not be satisfied with its present brand equity increases but have a sustainable and differentiated strategy built around a superior brand of rice in order to reach steady maturity.
In short, the correspondence acumen to steadily increase brand equity seems to be needed more than ever.

목차

제1장 서론 1
제1절 연구의 배경과 목적 1
제2절 연구의 방법 및 구성 8
제2장 이론적 배경 11
제1절 브랜드 자산에 관한 이론적 고찰 11
1. 브랜드의 정의 11
2. 브랜드 자산의 개념 16
3. 브랜드 자산에 관한 선행연구 18
3.1 브랜드 인지도 22
3.2 브랜드 연상/이미지 23
3.3 지각된 품질 24
제2절 국내쌀 브랜드화 동향 25
1. 국내쌀 브랜드화 특징 25
2. 국내쌀 브랜드 현황 28
3. 우수 브랜드 쌀 평가정책과 선정 30
4. 우수 브랜드 쌀과 전북쌀 34
제3절 소비자 태도에 관한 이론적 고찰 41
1. 소비자 태도의 정의 41
2. 소비자 태도에 관한 선행연구 44
제4절 브랜드 가치에 관한 이론적 고찰 45
1. 브랜드 가치의 정의 45
2. 브랜드 가치의 선행연구 45
제5절 재구매 의도에 관한 이론적 고찰 46
1. 재구매 의도의 정의 46
2. 재구매 의도에 관한 선행연구 48
제6절 해석수준에 관한 이론적 고찰 49
1. 해석수준의 정의 49
2. 해석수준에 관한 선행연구 51
제3장 연구모형의 설계 및 연구가설 53
제1절 연구모형 53
제2절 연구 가설의 설정 54
1. 브랜드 자산과 소비자 태도와의 관계 54
2. 브랜드 자산과 브랜드 가치와의 관계 55
3. 소비자 태도와 브랜드 가치와의 관계 55
4. 소비자 태도와 재구매 의도와의 관계 56
5. 브랜드 가치와 재구매 의도와의 관계 56
6. 구매자의 거주 지역에 의한 조절 효과 57
제3절 변수의 조작적 정의와 측정도구 59
1. 주요변수의 개념적 정의와 측정 59
1.1 브랜드 인지 59
1.2 브랜드 이미지 60
1.3 지각된 품질 61
1.4 소비자 태도 62
1.5 브랜드 가치 63
1.6 재구매 의도 63
제4절 연구 방법 64
1. 조사방법 64
2. 통계 분석 방법 65
제4장 실증분석 및 결과 66
제1절 기술 통계 66
제2절 측정 도구의 신뢰성 및 타당성 68
1. 신뢰성 검증 68
2. 타당도 검증 69
2.1 탐색적 요인분석 70
2.2 확인적 요인분석 71
3. 개념 간 상관관계 분석 73
제3절 연구가설의 검증 74
제5장 결론 및 한계점 81
제1절 연구의 결과 및 논의 81
제2절 연구의 한계 및 향후 연구과제 83
참고문헌 87
설문지 99

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