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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

권태우 (동의대학교, 東義大學校)

지도교수
金瑩均
발행연도
2015
저작권
동의대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

초록· 키워드

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The berries of Schisandra chinensis (Schisandra Fructus) are given the name Omiza in Koreane (五味子), which translates as five flavor fruit because they possess all five basic flavors in Korean traditional herbal medicine: salty, sweet, sour, pungent (spicy), and bitter. It is used as a remedy for many ailments: to resist infections, increase skin health, and combat insomnia, coughing, and thirst. This study was designed to investigate the effects of Schisandra Fructus butanol fraction (SFB) on serum lipid levels in Hyperlipidemic mice. In this experiment, effects on total cholesterol, HDL-cholesterol, triglyceride, AST, ALT in serum were measured. In our results, SFB did not affects on weight gain, serum AST and ALT in hyperlipidemic mice. Oral administration of SFB lowered levels of total cholesterol and triglyceride, which were elevated by induction of hyperlipidemia. Finally, administration of SFB regulated changes of gene expression which were related with cell growth and differentiation.

목차

Ⅰ. 서 론 1
Ⅱ. 재료 및 방법 3
1. 재료 3
1) 동물 3
2) 약재 3
2. 방법 3
1) 오미자 부탄올 분획의 획득 3
2) 고지혈증 유발 및 실험군 분류 5
3) 체중, 식이량 및 음수량 측정 7
4) 혈중 콜레스테롤 및 triglyceride, AST, ALT 함량 측정 7
5) microarray 실험 7
(1) RNA 분리, microarray 실험 및 데이터 분석 7
(2) Pathway 분석 8
3. 통계처리 8
Ⅲ. 성 적 9
1. 체중 변화에 미치는 영향 9
2. 식이량 및 음수량이 미치는 영향 10
3. 혈중 total cholesterol 함량 변화 11
4. 혈중 triglyceride 함량 변화 12
5. 혈중 HDL cholesterol 함량 변화 13
6. 혈중 AST 함량 변화 14
7. 혈중 ALT 함량 변화 15
8. 간 조직 유전자 발현 변화에 미치는 영향 16
Ⅳ. 고 찰 41
Ⅴ. 결 론 47
참 고 문 헌 48
ABSTRACT 52

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