높은 충동성은 폭식행동의 위험요인으로 밝혀졌고 상승된 쾌락적 기감은 폭식행동에 대한 유지요인으로 밝혀져 왔기에 본 연구에서는 충동성, 쾌락적 기감과 폭식행동 장애 사이에 쾌락적 기감의 조절효과에 대해 연구했다. 본 연구는 두 개의 연구로 나눠져 있다: 연구 1에서는 자기-보고 질문지를 통해 특질 충동성에 초점을 맞췄고, 연구 2에서는 정지-신호 과제(Stop Signal Task, Svaldi et al., 2014))와 지연 디스카운팅 과제(Delayed Discounting Task, 최부열, 정경미, 2011) 점수에 근거하여 상태 충동성을 평가하였다. 연구 1은 497명이 참여했으며, 각각 한국판 다차원 충동성 척도(임선영, 이영호, 201)4, 음식의 영향력 척도(Lowe et al. 2009), 폭식행동척도(정수진, 2010)를 작성했다. 연구 2에서는 연구 1에 참여한 497명 중 자발적 참여를 원한 사람을 대상으로 폭식행동 척도와 음식의 영향력 척도 점수들에 근거하여 HH(N=25, 두 척도 모두에서 점수가 높은), LL(N=18, 두 척도 모두에서 점수가 낮은), HO(N=16, 폭식행동 척도에서만 점수가 높은), OH(N=19, 음식의 영향력 척도에서만 점수가 높음)집단이 선정되었다. 연구 1은 상관분석, 단계적 회귀분석, 위계적 회귀분석을 실시하였고 분석한 결과는 다음과 같다. 우선 특질 충동성과 폭식행동, 쾌락적 기감과 폭식행동, 특질 충동성과 쾌락적 기감의 정적상관관계가 나타났고 특질 충동성과 쾌락적 기감이 폭식행동을 유의하게 설명하는 것으로 나타났다. 다음으로, 특질 충동성과 폭식행동의 하위요인들 중 부정 긴급성과 식욕에 대한 태도가 폭식행동을 유의하게 설명하는 것으로 나타났다. 마지막으로, 남성에서 부정 긴급성과 폭식행동의 관계에서 맛에 대한 민감성이 경향성 수준의 조절효과(=.10, △=.01, P=.06)를 보이는 것으로 나타났다. 연구 2는 연구 1에 참여했던 497명 중 자발적 참여의사를 밝힌 78명에게 단계적 회귀분석과 일변량 분산분석을 실시하였고 분석한 결과는 다음과 같다. 충동적 행동과 쾌락적 기감이 폭식행동을 예측하는지 살펴본 결과 쾌락적 기감만 폭식행동을 예측하는 것으로 나타났으며, 충동적 선택과 쾌락적 기감이 폭식행동을 예측하는지 살펴본 결과에서도 동일하게 쾌락적 기감이 폭식행동을 예측하였다. 그러나 폭식/쾌락적 기감 수준에 따라 지연 디스카운팅 과제에서 집단 간 차이를 비교한 결과, HH집단(폭식점수와 쾌락적 기감 모두 높은 집단)이 LL집단(폭식점수와 쾌락적 기감 모두 낮은 집단)보다 유의하게 낮은 디스카운팅률을 보였다. 본 연구에서 의미 있는 발견은 보상행동이 동반되지 않은 폭식행동에 대해 탐색했다는 점, 충동성을 상태와 특질로 나눠서 폭식행동과의 관계를 살펴본 점, 쾌락적 기감과 폭식행동의 관계를 살펴본 점, 특질 충동성과 폭식행동의 관계에서 쾌락적 기감의 조절효과를 밝힌 점, 폭식/쾌락적 기감의 수준에 따른 집단 간 지연 디스카운팅률의 차이를 밝힌 연구라는 점이다.
It has been suggested that high impulsivity is a risk factor and elevated hedonic hunger is a maintenance factor for binge eating. This study was to investigate the moderating effect of hedonic hunger between impulsivity and binge eating disorder. The study was divided two parts; In study 1, I focused on trait impulsivity through self-reported questionnaire, whereas I evaluated state impulsivity based on the Stop-Signal Task(Svaldi et al., 2014) and the Delayed Discounting Task(Choi and Jung, 2011) scores in study 2. In study 1, 497 college students(235 males; 262 females) completed the Korean UPPS-P(Lim and Lee, 2014), the Power of Food Scale(PFS, Lowe et al., 2009), the Binge Eating Behavior Scale(BEBS, Chung, 2010). 78 participants of study 2 who volunteered from 497 students participated in study 1 were selected based on their scores of the BEBS and PFS; HH group(N=25, both high on two scales), LL(N=18, both low on two scale), HO(N=16, high on only the BEBS), OH(N=19, high on only the PFS). In study 1, correlation analysis, stepwise regression analysis, and hierarchical regression analysis were conducted for 497 college students. The results showed that there were positive correlations between trait impulsivity and binge eating, hedonic hunger and binge eating, and trait impulsivity and hedonic hunger. Trait impulsivity and hedonic hunger were the significant factors that triggered binge eating. Also, negative urgency and the subjects’ attitude toward appetite, which are sub-factors of Trait impulsivity and binge eating, showed significant relationship with binge eating. Among the group of male students, the sensitivity to taste showed the effect of changing the degree of tendency (=.10, △=.01, P=.06) in the relationship between negative urgency and binge eating. Study 2 conducted stepwise regression analysis and univariate analysis. Two studies, the relationship between impulsive action and hedonic hunger and the relationship between impulsive choice and hedonic hunger were conducted to reveal the relationship with binge eating. The result from both studies suggested that only hedonic hunger showed the relationship with binge eating. We compared the results of each group by the level of binge eating and hedonic hunger in observing the delay discounting. The result demonstrated that HH group (a group with high scores in both binge eating and hedonic hunger) showed the significantly lower discounting rate than in LL group (a group with low scores in both binge eating and hedonic hunger). We conducted our study based on the type of binge eating that was not accompanied with rewards and used two different groups of impulsivity, trait and state, and looked at the relationships with binge eating between each group. This study discovered that the level of hedonic hunger could be altered in the relationship between trait impulsivity and binge eating. The study also revealed that there was the difference in the delay discounting rate among groups by the level of binge eating and hedonic hunger.