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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

양현주 (충남대학교, 忠南大學校 大學院)

지도교수
송경빈
발행연도
2016
저작권
충남대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수28

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

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Corn fiber protein (CFP) was extracted from corn wet-milling by-product and CFP films containing various plasticizers and cross-linking agents were prepared. Among the plasticizers and cross-linking agents used in this study, the CFP film containing 2 g fructose and 0.03 % cinnamaldehyde had the most appropriate physical property. The CFP films containing different amounts of green tea extract (GTE) were prepared and their mechanical properties were determined. Tensile strength (TS), film solubility, and opacity of the CFP films increased with the addition of GTE, whereas elongation (E) and water vapor permeability (WVP) of the CFP/GTE films decreased compared to those of the control. The antioxidant activity of the CFP/GTE film was determined in terms of DPPH radical scavenging activity. As a result, antioxidant activity of the films increased with increasing GTE concentration. Furthermore, antimicrobial activity against Escherichia coli, Listeria monocytogenes, and Staphylococcus aureus increased with increasing GTE concentration. These results indicate that the incorporation of GTE could enhance antioxidant and antimicrobial activities of the CFP films. In addition, to prepare anti-oxidant films, distiller dried grains with solubles (DDGS) protein (DP) films containing green tea extract (GTE), oolong tea extract (OTE), and black tea extract (BTE) were prepared. Consequently, the incorporation of the tea extracts did not alter the physical properties of the films much, whereas the antioxidant activities such as ABTS and DPPH radical scavenging activities were observed. To apply the DP films containing tea extracts to food packaging, pork meat was wrapped with the films and stored at 4 °C for 10 d. During storage, the pork meat wrapped with the DP films containing GTE, OTE, and BTE had less lipid oxidation than did the control. Among the tea extracts, the DP film containing GTE had the greatest antioxidant activity. These results indicate that the DP films containing GTE can be utilized as an anti-oxidative packaging material for pork meat.

목차

Ⅰ. 서 론 1
Ⅱ. 재료 및 방법 3
1. 재료 3
2. 녹차 추출물을 함유한 옥피 단백질 필름 제조 3
1) 단백질 추출 3
2) SDS-PAGE 4
3) 녹차 추출물 추출 4
4) 필름 용액 제조 4
5) 필름의 물리적 특성 및 수분 5
6) 필름의 광학적 특성 5
7) 필름의 항산화 능력 6
8) 균주 배양 6
9) 필름의 항균 능력 6
3. 녹차, 우롱차, 홍차를 함유한 옥수수 주정박 단백질 필름 제조 7
1) 단백질 추출 7
2) 녹차, 우롱차, 홍차 추출물 추출 7
3) 차 추출물의 총 페놀화합물 함량 측정 7
4) 필름 용액 제조 8
5) 필름의 물리적 특성 8
6) 필름의 광학적 특성 9
7) 필름의 항산화 능력 9
4. 옥수수 주정박 단백질 필름의 돼지고기 포장으로의 응용 9
1) 저장 중 지방산화 정도 측정 9
5. 통계 분석 10
Ⅲ. 결과 및 고찰 11
1. GTE를 함유한 CFP 필름의 특성 11
1) CFP 추출 방법 별 SDS-PAGE 결과 11
2) 가소제, 가교제 종류에 따른 CFP 필름의 물리적 특성 13
3) 가교제 농도에 따른 CFP 필름의 물리적, 광학적 특성 15
4) GTE 농도에 따른 CFP 필름의 물리적 특성 19
5) GTE 농도에 따른 CFP 필름의 광학적 특성 22
6) GTE 농도에 따른 CFP 필름의 항산화 및 항균 능력 24
2. GTE, OTE, 및 BTE를 함유한 DP 필름의 특성 27
1) GTE, OTE, 및 BTE의 총 페놀화합물 함량 27
2) 가소제 종류에 따른 DP 필름의 물리적 특성 29
3) Tea extracts 농도에 따른 DP 필름의 물리적 특성 30
4) Tea extracts 농도에 따른 DP 필름의 광학적 특성 33
5) Tea extracts 농도에 따른 DP 필름의 항산화 능력 35
6) DP 필름으로 포장한 돼지고기의 저장 중 지방산화 변화 37
Ⅳ. 결 론 41
Ⅴ. 참 고 문 헌 43
ABSTRACT 51

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