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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

조윤숙 (경성대학교, 경성대학교 대학원)

지도교수
문경호
발행연도
2016
저작권
경성대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

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It was reported that the Aralia continentalis roots exhibited anti-diabetic potential via protein tyrosine phosphatase 1B (PTP1B) inhibitory activity. However, the anti-diabetic potential of the A. elata leaves through the inhibitory activity on PTP1B and α-glucosidase was not reported. In this study, the EtOAc fraction of methanolic extract from the A. elata leaves showed potent inhibitory activity against the PTP1B and α-glucosidase with IC50 value of 96.29 ± 0.3 and 264.71 ± 14.87 μg/mL, respectively. Three known triterpenoids, oleanolic acid, oleanolic acid-28-O-β-D-glucopyranoside and oleanolic acid-3-O-β-D-glucopyranoside were isolated from the most active EtOAc fraction. We determined the chemical structure of these triterpenoids through comparisons of published nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopic data. Furthermore, we screened these triterpenoids for their ability to inhibit PTP1B and α-glucosidase over a range of concentrations (12.5?50 μM). All three terpenoids significantly inhibited PTP1B in a concentration dependent manner and oleanolic acid effectively inhibited α-glucosidase. In addition, these compounds revealed potent inhibitory activity with negative binding energies toward PTP1B, showing high affinity and tight binding capacity in the molecular docking studies. Therefore, the results of the present study clearly demonstrate that A. elata leaves and its triterpenoid constituents might be beneficial in the prevention or treatment of diabetic disease.

목차

도식 목차 (List of schemes) ⅰ
표 목차 (List of tables) ⅱ
그림 목차 (List of figures) ⅲ
Abbreviations v
List of symbols vi
Ⅰ. 서론 1
Ⅱ. 실험재료 및 방법 7
1. 재료 7
2. 시약 및 기기 7
2-1. 시약 7
2-2. 기기 8
3. 실험방법 8
3-1. HPLC를 이용한 참두릅과 땃두릅 잎의 비교 8
3-1-1. 시료 준비 8
3-1-2. HPLC 분석 조건 8
3-2. 추출 및 분획 9
3-3. 화합물의 분리 11
3-3-1. 화합물들의 분광학적 특성 13
3-4. 항당뇨 실험 21
3-4-1. Protein tyrosine phosphatase 1B 억제 활성 실험 21
3-4-2. α-Glucosidase 억제 활성 실험 23
3-5. 분자적 도킹 시뮬레이션 연구 25
3-6. 통계 분석 25
Ⅲ. 결과 및 고찰 26
1. 땃두릅과 참두릅의 부위별 항당뇨 활성 비교 26
1-1. 땃두릅 (A. continentalis)과 참두릅 (A. elata)의 부위별 PTP1B 억제활성 26
1-2. 땃두릅 (A. continentalis)과 참두릅 (A. elata)의 부위별 α-glucosidase 억제활성 26
1-3. HPLC를 이용한 참두릅과 땃두릅의 비교 27
2. 참두릅 (A. elata) 잎의 MeOH 추출물로부터 얻어진 용매별 분획물의 PTP1B와 α-glucosidase 억제활성 30
3. 참두릅의 EtOAc 분획물 유래 subfraction들의 PTP1B와 α-glucosidase 저해 활성 33
4. 분리된 화합물의 구조 35
5. 참두릅 잎의 EtOAc 분획물에서 분리된 화합물들에 대한 PTP1B 저해 활성 38
6. 참두릅 잎의 EtOAc 분획물에서 분리된 화합물들에 대한 α-glucosidase 저해 활성 38
7. PTP1B에 대한 분자적 도킹 시뮬레이션 연구 40
Ⅳ.결론 45
참고문헌 47
ABSTRACT 57

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