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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

정광희 (경상대학교, 경상대학교 대학원)

지도교수
유지윤
발행연도
2017
저작권
경상대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

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Spore germination of filamentous fungi such as Aspergillus nidulans was not initiated in the absence of various sugars. In this study, evidence for sugar sensing machinery of spore surface of A. nidulans was investigated. When spores of A. nidulans were incubated in distilled water, the germination rate was below 1%. In a while, in the presence of 5% glucose, the germination rate was reached 98% within 6hrs. Similar results were obtained when spores were incubated in the presence of various sugars such as fructose, sucrose and starch. Therefore, germination of spores would be initiated by sugars. Interestingly, germination of asexual spores was initiated by L-arabinose, but not D-arabinose. In a while, sugars were not essential in the whole process of germination which spores were germinated even after exposed to glucose only for 5 minutes. When spores were treated with trypsin, the germination rate was decreased to less than 25%. To determine sugar-sensing protein, proteins of spore surface were extracted and analyzed. At least 18 different size of proteins were detected through silver-staining, and 10 of these protein bands were identified by MALDI-TOF mass spectrometry.

목차

I. 서 론 1
II. 실험 재료 및 방법 4
1. 사용 균주 4
2. 시약 및 재료 4
3. 실험 방법 4
1) A. nidulans의 무성포자 획득 4
2) 발아율 측정 5
3) 무성포자에 가해준 당의 제거 실험 5
4) 무성포자에 trypsin 처리 5
5) A. nidulans 포자로부터 단백질의 추출 5
6) 단백질 정량 6
7) 단백질의 SDS-polyacrylamide gel electrophoresis 6
8) 단백질의 염색 6
9) MALDI-TOF MS를 이용한 단백질 동정 7
III. 결과 10
1. A. nidulans의 무성포자 발아 과정과 형태적 변화 10
2. A. nidulans의 무성포자 발아에 미치는 당의 영향 10
3. A. nidulans 포자의 발아에 미치는 D-arabinose와 L-arabinose의 영향 12
4. 무성포자 발아 과정에서 당의 필요성 13
5. Trypsin 처리한 포자의 발아 14
6. A. nidulans 포자의 표면 단백질 동정 14
IV. 고찰 28
V. 참고 문헌 30

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