최근 사회는 높은 경제발전과 소득수준의 향상과 더불어 정보산업 의 발전으로 사회 및 경제의 모든 부분에서 정보화가 급진전되었고 외식산업의 서비스 분야도 이에 맞추어서 지속적으로 발전하고 있다. 그로 인해 직업 가치관의 변화와 사회적인 노동변화로 인해 청년 실업률이 지속적으로 증가 하고 있어 사회 경제적으로 문제가 대두됨에 따라 대학생 각자가 올바른 가치관의 직업선택으로 청년 실업률을 낮추기 위해서 노력이 필요한 시점이다. 전공선택 동기에 따른 전공 만족도 및 진로결정에 대한 조사를 외식·조리 관련 학과 대상으로 평가함으로써 대학교의 학생상담 자료와 제도개선이 필요하다고 사료된다. 본 연구에서는 외식조리 관련 전공 대학생들을 대상으로 설문 조사를 실시하였으며, 전체 표본 210부(100%)중 유효표본 204부(97.4%)를 중심으로 실증분석을 실시한 결과는 다음과 같은 결과를 도출하였다. 첫째 성별에 따른 전공 내적동기, 외적동기, 전공 만족도, 진로결정에 대한 요인별 차이검증 결과 성별에서는 진로결정만이 차이가 있는 것으로 나타나 남성이 여성에 비해 진로결정 상에 영향이 있음을 나타났다. 둘째 대학생들의 전공 선택동기가 잘 이루어질수록 전공만족도의 상관계에 영향을 미치는 것을 알 수 있다. 셋째, 전공 만족도에 따라 진로결정이 미치므로, 대학생들의 전공만족도를 최대화 할 수 있는 대안을 마련하고 진로결정에 더 집중 할 수 있는 여건을 만들어 주어야 한다. 이러한 결과는 전공선택 및 진로결정뿐만 아니라 대학생활 전반적인 적응에 있어서도 시사하는 바가 크다. 즉 진로만족도가 높은 구성의 경우, 높은 동기와 흥미 수준정도를 고려하여 개인에게 적합한 진로선택과 전공선택을 할 수 있는 정보가 요구되는 반면, 진로적응성이 낮은 학생의 경우, 흥미나 과거에 경험하였던 동기 자체를 향상시키는 방안과 인지, 행동, 태도를 증진시키는 학과의 노력이 요구된다. 본 연구는 외식·조리관련 학과 대학생들의 전공선택동기 요소가 전공만족도와 진로결정의 영향관계를 파악하고 분석하여 청소년들이 보다 나은 환경 속에서 진로교육을 받을 수 있도록 교육 환경을 개선하기 위한연구이다. 또한 대학생의 전공을 이해하고 학교 운영방안에 적용하여 가시적인 성과를 도출 하여 대학생들이 학과 만족도가 더욱 높아지며 진로결정이 원활하게 발전할수 있는 계기가 될 수 있을 거라 사료된다.
In recent years, society has achieved high economic development and income levels, which has led to the development of the information industry. As a result, informatization has advanced in all areas of society and economy. The service sector of the food service industry is also developing continuously. In addition, the youth unemployment rate is continuously increasing due to changes in the job values and changes in the working environment, which is a social issue. Therefore, it is time for each university student to make efforts to lower the youth unemployment rate by choosing the job based on the right value judgment. I think that it is necessary to improve the student counseling system and the system of the university by evaluating the research on the major satisfaction and career decision according to motivation for choosing majors in the department of food service and cooking. I conducted a questionnaire survey on college students related to cooking and cooking. an empirical analysis was conducted on 204 samples (210.4%) of 210 samples (100%) of the total sample. The results were as follows. First, there were significant differences in career decision factors among gender, internal motivation, external motivation, major satisfaction and career decision. Men are more influenced by career decision factors than women. Second, the greater the motivation for college students to choose their majors, the more they are satisfied with their major majors. Third, satisfaction with the major affects career decision. Therefore, it is necessary to prepare an alternative to maximize the satisfaction of college students and conditions to concentrate more on career decision. these results are important not only for major selection and career decision but also for college life satisfaction. In other words, for students with high career satisfaction, the department needs to provide information so that they can select the career path and the major that suits the individual considering the level of motivation and interest level. On the other hand, for students with low career adaptability, there is a need to improve their interests and motivation. Also, the department''s efforts to improve the level of cognition, behavior, and attitude related to the major are required. The purpose of this study is to analyze the correlation between majors'' satisfaction and career decision motivation factors of college students. Through this, I hope to contribute to improving the educational environment so that young people can receive career education in a better environment. In addition, I think that this study will be applied to the school management plan in the future and it will be able to produce visible results. Furthermore, I hope this study will help college students to become more satisfied with their majors and make their career decisions effectively.