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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

이다영 (우석대학교, 우석대학교 일반대학원)

지도교수
오찬호
발행연도
2017
저작권
우석대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

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Anti-obesity effect of dairy products with fermented mixed Red Ginseng and Rubus coreanus.



ABSTRACT


Lee, Da-Young
Dept. of Food Biotechnology,
Graduate School of Woosuk University
(Directed by Prof. Oh, Chan-Ho)


This study was investigated the effects of diet containing fermented cheese with fermented mixture of red ginseng and mature fruit of Rubus coreanus extracts. In order to elucidate the inhibition of lipid metabolism, we administered fermented mixture of red ginseng and Rubus coreanus extracts to SD rats with high fat diet. The results are as follows : the body weight was decreased in 5% sample cheese (SC5) group. The periepididymal fat weight of SC5 group and perirenal fat weight of RB100 and SC5 groups compare to control was decreased significantly(respectively 49.0%, 51.5%, 50.8%). In serum, The level of triglyceride was significantly decreased in SC5 group. and glucose was increased in SC5 group. The levels of total cholesterol and HDL-cholesterol were significantly decreased in RB100 group compared to control group. The levels of serum leptin and adiponectin were significantly decreased in RB300 group, and the level of serum insulin was increased in SC10 group compared to control group. The size of adipocyte in corpus of stomach was decreased in SC5 especially. The staining density of lipid deposition within hepatic lobule was weakly stained in all groups. The immunohistochemical density of insulin-secreting cells and GLP-1 secreting cells in the pancreas were significantly higher in SC5 and SC10 groups than the control group. Gastrin and CGRP secreting cell were significantly higher in SC5 and SC10 groups compared to control group. Serotonin secreting cell were significantly lower in RB300 and RB100 groups compared to control group.
These results suggest the cheese with fermented mixture of red ginseng and Rubus coreanus extracts may be used as an anti-obesity biofood.

목차

Ⅰ. 서 론 1
Ⅱ. 실험재료 및 방법 5
1. 실험재료 5
(1) 실험동물의 사육환경 5
(2) 검액의 조제 5
2. 실험방법 6
(1) 실험동물의 식이투여 6
(2) 실험동물의 체중변화 및 관찰 6
(3) 실험동물의 혈액 및 조직 적출 9
(4) 혈액의 생화학적 분석 10
1) 혈청 중 지질 함량 측정 10
2) 혈청 중 비만관련 호르몬 측정 11
(5) 지방증가량과 지방세포의 크기 관찰 12
(6) Oil red O 염색에 의한 간조직 내 지질의 변화 12
(7) 위장관에서 비만관련 인자들의 변화 12
(8) 면역조직화학 염색법 13
(9) 통계처리 15
Ⅲ. 실험결과 16
1. 체중의 증가량 및 변화 16
2. 부고환과 신장 주위지방 무게변화 18
3. 혈액의 생화학적 분석 21
(1) 혈청 중 지질농도 변화 21
1) 혈청 중 triglyceride 함량 21
2) 혈청 중 total cholesterol 함량 23
3) 혈청 중 HDL-cholesterol 함량 25
4) 혈청 중 glucose 함량 27
(2) 혈청 중 비만관련 호르몬의 변화 29
1) 혈청 중 adiponectin 농도 29
2) 혈청 중 leptin 농도 31
3) 혈청 중 insulin 농도 33
4. 위 체부 주위 지방세포 크기 변화 35
5. Oil red O 염색에 의한 간조직의 지질 변화 37
6. 비만관련 인자들의 면역조직화학적 염색에 의한 변화 41
(1) 췌도 내 인슐린 분비세포 변화 41
(2) 췌도 내 GLP-1 분비세포 변화 43
7. 장내분비세포들의 면역조직화학적 염색에 의한 변화 45
(1) 위의 유문에서 gastrin 분비세포 변화 45
(2) 위의 유문에서 serotonin 분비세포 변화 47
(3) 위의 유문에서 CGRP 분비세포 변화 49
Ⅳ. 고 찰 51
Ⅴ. 결 론 62
Ⅵ. 참고문헌 66

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