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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

소현규 (충남대학교, 忠南大學校 大學院)

지도교수
김홍기
발행연도
2017
저작권
충남대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수4

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

초록· 키워드

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In order to develop control technology of Bakanae disease caused by Fusarium fujikuroi using water soluble sulfur complex, we evaluated its control efficacy in vitro, in nursery and field and established optimal condition for rice seed disinfection. In addition, we elucidated inhibitory mechanisms of water soluble sulfur complex against F. fujikuroi by investigating spore germination, mycelial growth and microscopy of hyphae of F. fujikuroi treated with water soluble sulfur complex. The results obtained are as follows:

1. Optimal condition of rice seed disinfection was established by soaking rice seeds for 48 hours in the suspension of 0.5% and 1% water soluble sulfur complex in vitro, and by soaking them for 48 hour in hot water and 1% water soluble sulfur solution, 1% water soluble sulfur complex at 30℃ and 1% water soluble sulfur complex at 20℃ in the green house.

2. When rice seeds were treated under the above-selected seed disinfection condition in rice seed box and paddy field, hot water and 1% water soluble sulfur complex, and 1% water soluble sulfur at 30℃ showed high control value of 100%, but 1% water soluble sulfur at 20℃ showed comparatively low control value of 78.2%.

3. As concentration of water soluble sulfur complex increased, rice root growth tended to decrease. However 1% water soluble sulfur complex did not show negative effect for plant growth such as root length, plant height and No. of tillers.

4. Both of water soluble sulfur complex and NaOH showed high inhibitory effect in spore germination of Fusarium fujikuroi SH08. One ppm of water soluble sulfur complex and NaOH suppressed remarkably spore germination by 99.0 and 99.8%, respectively. Based on these results, we think these two materials can be significant factors for suppression of Bakanae disease.

5. Mycelial growth of F. fujikuroi SH08 was inhibited by NaOH for 10~15days after cultivating. But water soluble sulfur complex was shown high suppression than NaOH in terms of effect continuance time and degree of growth suppression.
6. We confirmed that cytoplasmic contents were released from hyphal bodies of F. fujikuroi, when water soluble sulfur complex were treated on PDA discs containing F. fujikuroi on slide glass. This suppressive mechanism of water soluble sulfur complex might be a key factor for the suppression of Bakanae disease.

7. In summary, hot water of 60℃ and 1% water soluble sulfur complex treatment showed high control effect in seedling nursery and in the field, and did not show any phytotoxicity related to plant growth. Therefore, we think the combined treatment of hot water and 1% water soluble sulfur complex can be used as an effective control tool for controlling Bakanae disease in the farms.

목차

목 차
Ⅰ. 서 론 …………………………………………………………………… 1
Ⅱ. 재료 및 방법 ……………………………………………………… 8
제 1 장. 벼 키다리병 발생 정도 조사 ………………………………… 8
제 2 장. 수용성 유황합제의 제조 및 벼 키다리병균 분리·동정 …… 9
1. 황 분말과 NaOH를 활용한 수용성 유황합제 제조 ……………… 9
1) 시험물질 …………………………………………………………… 9
2) 수용성 유황합제의 제조 …………………………………………… 9
3) 수용성 유황합제 희석농도에 따른 pH 변화 조사 …………… 10
2. 공시종자 및 벼 키다리병균 분리 ………………………………… 10
1) 공시종자 …………………………………………………………… 10
2) 종자로부터 병원균 분리 ………………………………………… 10
3) 분리된 병원균의 동정 …………………………………………… 11
제 3 장. 수용성 유황합제의 최적 종자소독 조건 선발 및
키다리병 억제효과 조사 …………………………………… 13
1. 수용성 유황합제의 처리조건별 벼 종자소독 조건 실내 선발 …… 13
1) 종자소독 처리조건 ……………………………………………… 13
2) 발아율 및 키다리병균 감염율 조사 …………………………… 13
2. 온실검정 ……………………………………………………………… 16
3. 모판 및 포장검정……………………………………………………… 16
1) 모판검정 …………………………………………………………… 16
2) 포장검정 …………………………………………………………… 17
제 4 장. 수용성 유황합제의 벼 키다리병균(Fusarium fujikuroi)
억제 기작 조사 ……………………………………………… 17
1. 포자 발아율 억제 정도 조사 ……………………………………… 17
2. 균사 생장 억제 정도 조사 ……………………………………… 18
3. 수용성 유황합제 첨가에 따른 균사체 변화 현미경 관찰 ………… 18
Ⅲ. 결과 및 고찰 ………………………………………… 19
제 1 장. 최근 3년간 벼 키다리병 발생 상황 ……………………… 19
1. 모판에서의 벼 키다리병 발병 정도 ……………………………… 19
1) 각 지역별 발병 정도 비교 ……………………………………… 19
2) 전북지역 키다리병 발병 증가 위협요인 …………………… 20
제 2 장. 수용성 유황합제의 특성 및 F. fujikuroi 분리·동정 ……… 22
1. 수용성 황 합제의 화학적 특성 …………………………………… 22
1) 수용성 유황합제의 화학적 특성 ……………………………… 22
2) 수용성 유황합제 희석농도에 따른 pH변화 ………………… 22
2. 벼 키다리병균 분리 및 동정 ……………………………………… 24
1) 벼 키다리병균의 분리 ………………………………………… 24
2) 특이적 primer를 활용한 균 동정 …………………………… 24
제 3 장. 수용성 유황합제의 벼 종자소독 효과 구명 ……………… 26
1. 수용성 유황합제의 처리 조건별 종자 발아율 및 발아정도 …… 26
1) 수용성 유황합제의 처리 조건별 종자 발아율 ……………… 26
2) 수용성 유황합제 처리가 종자의 뿌리생장에 미치는 영향 … 28
2. 벼 키다리병 감염율 비교 및 최적 종자소독 조건 설정 ……… 30
1) Komada배지를 활용한 키다리병균 감염율 비교 ………… 30
2) 벼 종자소독 최적 조건 설정 ………………………………… 32
3. 온실 간이포트에서 수용성 유황합제의 벼 키다리병 발병 억제 효과 … 33
4. 모판에서 수용성 유황합제의 벼 키다리병 발병 억제 효과 …… 35
5. 포장에서 수용성 유황합제의 벼 키다리병 발병 억제 효과 … 38
1) 이앙 후 포장 내 벼 키다리병 발생정도 …………………… 38
2) 포장 내 벼 키다리병 발병 증상 및 발병주율 변화 ……… 40
3) 수용성 유황합제 종자소독이 벼 생육에 미치는 영향 …… 42
제 4 장. 수용성 황 합제의 벼 키다리병균 억제기작 구명 ………… 44
1. 수용성 유황합제의 키다리병균 포자 발아 억제 효과 ………………… 44
2. 수용성 유황합제의 키다리병균 균사생장 억제 효과 …………… 47
3. 수용성 유황합제 처리에 따른 키다리병균 균사체의 형태 변화 ……… 49
4. 수용성 유황합제의 억제기작 해석 ………………………………… 51
Ⅳ. 적 요 ………………………………………………………………… 52
Ⅴ.참고문헌 ……………………………………………………………… 55

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