이 연구의 목적은 검도의 숙련자와 비숙련자를 대상으로 베기의 기본 동작별 근활성도를 비교·분석하여 진검 베기 수련자에게 근육 사용 및 동작에 대한 기초 자료를 제공하는데 있다. 연구 대상은 검도 경력이 5년 이상인 숙련자 집단(Kumdo Training Group; KTG, n=10) 및 검도 경력이 1년 이하인 비숙련자 집단(Control Group; CON, n=10)으로 분류하였다. 모든 피험자는 날길이 73cm, 무게 1.2kg의 진검을 이용하여 왼쪽 사선내려베기, 오른쪽 사선내려베기, 왼쪽 수평베기, 오른쪽 수평베기, 왼쪽 사선올려베기 및 오른쪽 사선올려베기의 총 6 종류 베기동작을 수행하였으며, 베기동작 중 큰가슴근, 배바같빗근, 위팔노근, 위팔 세갈래근, 넓은등근, 등세모근, 척추세움근 및 큰볼기근의 근활성도를 측정하여 비교하였다. 주요한 연구결과는 다음과 같다. 배바깥빗근과 척추세움근의 근활성도는 왼쪽 사선내려베기, 오른쪽 사선내려베기, 왼쪽 수평베기, 오른쪽 수평베기, 왼쪽 사선올려베기 및 오른쪽 사선올려베기 동작 시에 비숙련자 집단과 비교하여 숙련자 집단에서 각각 유의하게 높게 나타났다. 등세모근의 근활성도는 오른쪽 사선내려베기, 왼쪽 수평베기, 오른쪽 수평베기 및 오른쪽 사선올려베기 동작시에 비숙련자 집단과 비교하여 숙련자 집단에서 각각 유의하게 낮게 나타났다. 이상의 결과, 이 연구에서는 베기 동작 시 숙련자와 비숙련자 간에 근육 사용의 차이를 확인하였다.
The purpose of this study is to provide Kumdo practitioners with basic data on muscle movements and the use of the muscles by comparing and analyzing the activities of the main movement muscles from two groups: expert group and unskilled group. The subjects of this study were the trained, Kumdo Training Group (KTG, n = 10) who had more than 3 years of experience in cutting with a sword, such as bamboo cutting, straw chopping, and paper cutting and the untrained, Control group (CON, n = 10) was classified as a group with less than one year of experience in sword training. With a force of length of 73cm and a weight of 1.2kg of a sword, all the subjects performed six basic movements of cutting such as the left diagonal down, the right diagonal down, the left horizontal straight, the right horizontal straight, the left diagonal up, and the right diagonal up. While they were performing the six basic movements, the degree of muscle activities of pectoralis major muscle, external oblique abdominal muscle, brachioradialis muscle, triceps brachii muscle, latissimus dorsi muscle, trapezius muscle, erector spinae muscle, and gluteus maximus muscle were measured and compared. The meaningful results of this research is mentioned below. Performing the movements of the left diagonal down, the right diagonal down, the left horizontal straight, the right horizontal straight, the left diagonal up, and the right diagonal up, the degree of muscle activities of external oblique abdominal muscle and erector spinae muscle were meaningfully higher in KTG compared with CON. In the case of trapezius muscle, however, while performing the movements of the right diagonal down, the left horizontal straight, the right horizontal straight, and the right diagonal up. the degree of muscle activities is shown meaningfully lower in KTG compared with CON Through this research, therefore, the difference of use of the muscle between KTG and CON can be verified while performing the movements of cutting with a sword.
목차
Ⅰ. 서 론 11. 연구의 필요성 12. 연구의 목적 33. 연구가설 34. 용어의 정의 45. 연구의 제한점 5Ⅱ. 이론적 배경 61. 검도의 베기 종류 및 기본동작 62. 진검 베기의 기능해부학적 의의 83. 진검 베기의 기술적 차이 8Ⅲ. 연구방법 101. 연구대상 102. 실험절차 103. 신체조성 114. 근활성도 115. 측정기기 146. 자료처리 14Ⅳ. 연구결과 151. 왼쪽 사선내려베기 시 근활성도 152. 오른쪽 사선내려베기 시 근활성도 163. 왼쪽 수평베기 시 근활성도 174. 오른쪽 수평베기 시 근활성도 195. 왼쪽 사선올려베기 시 근활성도 206. 오른쪽 사선올려베기 시 근활성도 21Ⅴ. 논의 19Ⅵ. 결론 및 제언 22참고문헌 23Abstract 27