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논문 기본 정보

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학위논문
저자정보

강유민 (대구가톨릭대학교, 대구가톨릭대학교 대학원)

지도교수
최성희
발행연도
2018
저작권
대구가톨릭대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수15

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이 논문의 연구 히스토리 (3)

초록· 키워드

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Bradykinesia, rigidity, and involuntary tremor are typical symptoms in parkinson''s disease and motor control abnormalies of oro-facial muscles result in difficulties with control of chewing and swallowing in IPD. Impaired of oral stage of swallowing, in particular, is important to sequential movement of swallowing in PD. Weakened oral facial muscles such as the lips, tongue, and cheeks can result in a longer meal time and release the food in the mouth into the oropharynx without chewing enough. These problems cause not only oral phase problems but also pharyngeal phase problems and increase the risk of aspiration and penetration. Therefore, assessment of oral phase swallowing function in patients with Parkinson''s disease is crucial for preventing aspiration and lung infection. Nevertheless, swallowing handicap evaluation, their tongue pressure, and oral motor ability have seldom been studied. The purpose of this study was to investigate the characteristics of Dysphasia Handicap Index(DHI) and tongue pressure and oral motor ability in patients with idiopathic Parkinson''s disease(IPD) and compared with those of normal adults. In this study, 16 patients with IPD and 16 healthy matched control subjects participated for evaluating Dysphasia Handicap Index, pressure of the tongue, and oral motor ability using Korean-version of Dysphasia Handicap Index(K-DHI), Digital Swallowing Workstation™(Model 7120, KayPentex, USA), and Speech Mechanism Screening Test(SMST). All subjects swallowed 5 mL of water three times per position of the tongue(anterior, middle, posterior, left, right). A total of 15 times of swallowing(3 times each of 5 ml liquid swallowing) was obtained and average of three times for tongue pressure in each position was compared between normal and IPD group.
The results showed that functional(P), physical(P), emotional(E), and total(T) scores in K-DHI were significantly higher in patients with IPD(p<.05). In addition, each tongue pressure(anterior, middle, posterior, left, right) was significantly lower in patients with IPD(p<.05), and anterior tongue pressure, in particular, was lowest in IPD group but there was no significant differences in tongue pressure among the tongue position. Furthermore, oro-motor functional scores were significantly lower in patients with IPD(p<.05) while the structural scores were no significantly different between the two groups(p>.05). Moreover, no significant correlations were found between K-DHI, tongue pressure and oral structure and function scores in patients with IPD(p>.05).
In conclusion, in this study, IPD patients demonstrated high dysphagia handicap index and lower tongue pressure as well as significantly reduced oro-motor functions even in early PD stage. Therefore, early detection and management of swallowing problems should be important and the Korean version of the Dysphasia Handicap Index, tongue pressure, and oro-motor functions can help predict and manage for swallowing problems in patients with IPD.

목차

Ⅰ. 서론 1
1. 연구의 배경 및 목적 1
2. 연구 문제 5
Ⅱ. 이론적 배경 7
1. 파킨슨병과 삼킴장애 7
2. 정상적인 삼킴 과정 9
3. 삼킴장애 평가 11
4. 구강운동능력(oral motor skills) 13
5. 혀 압력(tongue pressure) 14
Ⅲ. 연구 방법 16
1. 연구 대상 16
2. 검사 도구 18
가. 삼킴장애지수 설문지 작성 18
나. 구강 구조 및 구강 운동 기능 평가 18
다. 혀 압력 측정 19
라. 검사의 실시 절차 및 방법 21
3. 자료 분석 및 통계처리 24
Ⅳ. 연구 결과 25
1. 특발성 파킨슨병 환자군과 정상 성인군 간 한국어판 삼킴장애지수(K-DHI) 비교 25
가. 특발성 파킨슨병 환자군과 정상 성인군 간 K-DHI 총점 비교 25
나. 특발성 파킨슨병 환자군과 정상 성인군 간 K-DHI 하부영역(신체, 기능, 감정) 비교 27
2. 5 ml 물 삼킴 시 특발성 파킨슨병 환자군과 정상 성인군 간 혀의 위치별 압력(mmHg) 비교 29
가. 5 ml 물 삼킴 시 특발성 파킨슨병 환자군과 정상 성인군 간 혀의 전, 중, 후 압력 비교 29
나. 5 ml 물 삼킴 시 특발성 파킨슨병 환자군과 정상 성인군 간 혀의 좌, 우 압력 비교 31
3. 5 ml 물 삼킴 시 특발성 파킨슨병 환자군과 정상 성인군 내 혀의 위치별 압력(mmHg) 비교 33
가. 특발성 파킨슨병 환자군 내 5 ml 물 삼킴 시 혀의 전, 중, 후 압력 비교 33
나. 정상 성인군 내 5 ml 물 삼킴 시 혀의 전, 중, 후 압력 비교 35
다. 특발성 파킨슨병 환자군 내 5 ml 물 삼킴 시 혀의 좌, 우 압력 비교 37
라. 정상 성인군 내 5 ml 물 삼킴 시 혀의 좌, 우 압력 비교 39
4. 특발성 파킨슨병 환자군과 정상 성인군 간 구강 구조 및 기능 비교 41
가. 특발성 파킨슨병 환자군과 정상 성인군 간 구강 구조 비교 41
나. 특발성 파킨슨병 환자군과 정상 성인군 간 구강 기능 비교 43
다. 특발성 파킨슨병 환자군과 정상 성인군 간 구강 구조 하부 영역 비교 47
라. 특발성 파킨슨병 환자군과 정상 성인군 간 구강 기능 하부 영역 비교 50
5. 특발성 파킨슨병 환자군의 K-DHI 총점과 5 ml 물 삼킴 시 혀 압력 평균과 구강 구조 및 기능 점수 간 상관관계 분석 53
가. K-DHI 총점과 5 ml 물 삼킴 시 혀 압력 평균 간 상관관계 53
나. K-DHI 총점과 구강 구조 점수 간 상관관계 54
다. K-DHI 총점과 구강 기능 점수 간 상관관계 54
라. 5 ml 물 삼킴 시 혀 압력 평균과 구강 구조 점수 간 상관관계 54
마. 5 ml 물 삼킴 시 혀 압력 평균과 구강 기능 점수 간 상관관계 55
바. 구강 구조 점수와 기능 점수 간 상관관계 55
Ⅴ. 결론 및 논의 56
1. 특발성 파킨슨병 환자군과 정상 성인군 간 한국어판 삼킴장애지수(K-DHI) 비교 56
2. 특발성 파킨슨병 환자군과 정상 성인군 간 5 ml 물 삼킴 시 혀의 위치별 압력 비교 57
3. 특발성 파킨슨병 환자군과 정상 성인군 내 5 ml 물 삼킴 시 혀의 위치별 압력 비교 58
4. 특발성 파킨슨병 환자군과 정상 성인군 간 구강 구조 및 기능 비교 59
5. 특발성 파킨슨병 환자군의 한국어판 삼킴장애지수(K-DHI)와 5 ml 물 삼킴 시 혀 압력과 구강 구조 및 기능 점수 간 상관관계 60
6. 연구의 의의 및 제한점 61
참고문헌 62
부 록 69
1. 대상자 기본 정보 및 사례력 설문지 69
2. 한국어판 삼킴장애지수 설문지(Korean-Dysphagia Handicap Index; K-DHI) 71
3. 구강 구조?기능 선별검사 기록지 74

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