메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색

논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

정규성 (부경대학교, 부경대학교 대학원)

지도교수
강창룡
발행연도
2019
저작권
부경대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수1

표지
AI에게 요청하기
추천
검색

이 논문의 연구 히스토리 (3)

초록· 키워드

오류제보하기
This study was carried out to investigate the effect of microstructure on the damping capacity, the effect of cold working on the tensile strength and the effect of grain size on the damping capacity of Fe-26Mn-4Co-2Al damping alloy.
The results obtained from this study are as follow:
α? and ε-martensite were formed by cold working, and martensite was formed with the specific direction and surface relief. With the increasing degree of cold rolling, volume fraction of α?-martensite was increased, whereas the volume fraction of ε-martensite was decreased after rising to maximum value at specific lever of cold rolling.
Damping capacity was increase, and then decreased with an increasing of degree of cold rolling. Damping capacity was strongly affected by the volume fraction of ε-martensite formed by cold working, but the effect of volume fraction of α?-martensite and austenite on the damping capacity was not observed.
With the increasing degree of cold rolling, volume fraction of α?-martensite was increased, whereas the volume fraction of ε-martensite was decreased after rising to maximum value at specific lever of cold rolling.
Tensile strength was linearly increased with an increasing of degree of cold rolling. Tensile strength was strongly affected to the volume fraction of ε-martensite formed by cold working, but the effect of volume fraction of ε-martensite on the tensile strength was not observed.
With the increasing of grain size, volume fraction of α? and ε-martensite was increased by decrement of austenite phase stability. This volume fraction was rapidly increased in cold rolled specimen than not cold rolled specimen. Damping capacity was increased with the augmentation of grain size and rapidly increased in cold rolled specimen than not cold rolled specimen.
The effect of grain size on the damping capacity was larger in the cold rolled specimen than not cold rolled specimen.
Damping capacity was linearly increased with the increasing of volume fraction of ε-martensite, Thus, damping capacity was affected by the ε-martensite.

목차

제Ⅰ장 서론 1
제 Ⅱ 장 이론적 배경 6
2.1. 마르텐사이트 변태의 특징 7
2.1.1 무확산 변태 7
2.1.2 해비트면 (habit plane) 8
2.1.3 표면기복 8
2.1.4 격자결함의 도입 14
2.2. 마르텐사이트 변태의 구동력 14
2.2.1 화학적 구동력 14
2.2.2 마르텐사이트 변태의 기계적 구동력 16
2.3. 가공유기 마르텐사이트 변태를 일으키는 임계응력 19
2.4. 응력 또는 변형증가에 따른 가공유기 생성되는 마르텐사이트의 양 24
2.5. 마르텐사이트의 방위관계 28
2.6. 오스테나이트의 안정도 29
2,7. 진동 감쇠기구 31
2.7.1. 동적이력기구와 정적이력기구 31
2.7.2. 열탄성 마르텐사이트의 진동감쇠기구 33
2.8. 진동 감쇠기구의 분류 및 특징 41
2.8.1. 복합형 방진합금 41
2.8.2. 강자성형 방진합금 41
2.8.3. 전위형 방진합금 42
2.8.4. 쌍정형 방진합금 42
2.9. 진동감쇠능의 측정 43
제 Ⅲ 장 Fe-26Mn-4Co-2Al 합금의 감쇠능에 미치는 가공유기마르텐사이트의 영향 50
3.1 서 론 51
3.2 실험방법 53
3.2.1 시료 53
3.2.2 미세조직의 관찰 53
3.2.3 X선 회절시험 54
3.2.4 감쇠능 측정 54
3.3 실험결과 및 고찰 55
3.3.1 미세조직 관찰 55
3.3.2 미세조직과 감쇠능에 미치는 냉간가공의 영향 61
3.3.3 감쇠능에 미치는 가공유기 마르텐사이트의 영향 65
3.4 결 론 70
제 Ⅳ 장 Fe-26Mn-4Co-2Al 제진합금의 인장강도에 미치는 냉간가공의 영향 71
4.1 서 론 72
4.2 실험방법 74
4.2.1 시료 74
4.3 실험결과 및 고찰 76
4.3.1 미세조직 관찰 76
4.3.2 미세조직과 감쇠능에 미치는 냉간가공의 영향 82
4.3.3 인장강도에 미치는 가공 유기마르텐사이트의 영향 85
4.4 결 론 90
제 Ⅴ 장 Fe-26Mn-4Co-2Al 합금의 감쇠능에 미치는 결정립 크기의 영향 91
5.1 서 론 92
5.2 실험방법 94
5.2.1 시료 94
5.2.2 미세조직 관찰 94
5.2.3 감쇠능 측정 95
5.3 실험결과 및 고찰 96
5.3.1 미세조직 관찰 96
5.3.2 미세조직과 감쇠능에 미치는 결정립 크기의 영향 102
5.3.3 감쇠능에 미치는 가공유기 마르텐사이트의 영향 109
5.4 결 론 114
제 Ⅵ 장 결 론 116
참고문헌 119

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0