본 연구는 국내 보존중인 140여점의 Actinidia 속 유전자원 중 주요 재배종인 A. deliciosa 종과 A. chinensis 종의 원예적 특성을 조사·평가하기 위해 수행되었다. 또한, 다변량 분석을 활용해 계통선발에 유용한 형질을 파악하고 형질별로 자원을 분류하여 육종프로그램의 기초자료로 활용하고자 하였다. A. deliciosa 유전자원 10점에 대한 원예적 특성 평가 결과, 발아기는 3월 하순부터 4월 상순까지였고 만개기는 5월 15-22일이었다. 꽃차례는 기산꽃차례인 ‘SKK33’을 제외하고 모두 홑꽃차례로 조사되었다. 수확기는 10월 30일부터 11월 15일까지 만개기보다 그 기간이 길었다. 과중의 범위는 80.8-141.7g이었으며 ‘Qinmei’는 평균과중이 140g 이상이었다. 후숙 후 과실경도는 ‘Hayward’가 가장 높았다. 가용성 고형물 함량은 ‘SKK61’이 가장 높았으며 ‘Hayward’, ‘SKK33’, ‘SKK43’, ‘Garmrok’이 통계적으로 유의미하게 낮은 함량을 보였다. 비타민 C 함량이 60mg·100g-1 FW 이상인 자원은 ‘Qinmei’와 ‘SKK33’ 두 점이었다. 3가지 유기산 함량 분석 결과, 구연산 함량은 ‘SKK61’이 가장 높았으며 퀸산과 사과산은 ‘Koryoku’가 높게 조사되었다. A. chinensis 유전자원 18점에 대한 원예적 특성 평가 결과, 발아기는 모든 자원이 4월 이전으로 A. deliciosa 자원에 비해 빨랐다. 만개기 또한 5월 15일 이전으로 빠른 경향을 보였으며 5월 2-15일까지 13일간으로 7일간인 A. deliciosa 종 에 비해 넓은 범위를 보였다. 꽃차례는 기산꽃차례와 다산꽃차례의 비율이 A. deliciosa 종에 비해 높았다. 수확기는 대부분의 자원이 11월 5일 이전으로 빠른 경향을 보였다. 과중의 범위는 65.3-139.5g이었으며 가용성 고형물 함량은 ‘Hongyang’이 18°Brix로 가장 높았다. 비타민 C 함량은 ‘Lushanxiang’이 가장 높았고 구연산 함량은 ‘Redvita’가, 퀸산은 ‘Haeguem’이 사과산 함량은 ‘SKK1’이 가장 높은 것으로 조사되었다. 양적형질 중 과일의 외형에서는 과중이 가장 변이가 높았고 과실 특성에서는 비타민 C 함량, 산 함량, 퀸산 함량 순으로 높은 변이계수를 보였다. 키위프루트 유전자원의 양적형질 간 상관분석 결과, 과중은 횡경과 r=0.895의 상관계수로 종경에 비해 높은 상관관계를 가졌다. 산 함량과 구연산 그리고 사과산 사이에는 약한 정의 상관관계가 있었다. 가용성 고형물 함량은 과중과 r=-0.195의 약한 부의 상관관계를 보였지만 통계적으로 유의한 차이가 없었다. 주성분분석으로 11가지 양적형질이 5가지 주성분으로 압축되었다. 주성분과 형질간의 상관관계 분석으로 제 1주성분은 과중, 제 2주성분은 가용성 고형물 함량, 제 3주성분은 비타민 C 함량, 제 4주성분은 사과산과 퀸산의 함량, 제 5주성분은 과경장으로 정의되었다. 위 5가지 주성분에 기초하여 28개의 키위프루트 유전자원은 4개의 군집으로 나뉘었다. 이 군집은 각 자원의 원산지와 계통과는 무관하였다. 평균 과중은 제 4군집이 가장 높았으며 비타민 C 함량은 제 3군집이 높았다.
This study was carried out to evaluate the horticultural characteristics of kiwifruit genetic resources (Actinidia spp.) conserved in Korea, to identify traits useful for selection of a resource, to classify resources by trait and to be used as basic data for the breeding program. As the result of characterization of 10 A. deliciosa genetic resources, the bud break period was from late March to early April and the full bloom date was May 15 to 22. The inflorescence was investigated monochasium except for ‘SKK33’, which is a dichasium. The harvest date was October 30 to November 15, which is longer than full bloom date. Fruit weight ranged from 80.8 g to 141.7 g and ‘Qinmei’ was the large fruit resource with an average weight of over 140 g. After ripening, the fruit firmness was highest in ‘Hayward’ and the soluble solids content was highest in ‘SKK61’, followed by ‘Hayward’, ‘SKK33’, ‘SKK43’ and ‘Garmrok’. The vitamin C content was above 60 mg·100g-1 fresh weight in ‘Qinmei’ and ‘SKK33’. The citric acid content was the highest in ‘SKK61’ and the quinic acid and malic acid contents were highest in ‘Koroyku’. As the result of characterization of 18 A. chinensis genetic resources, the bud break period was before April in all cultivars and the full bloom date was before May 15, which was earlier than A. deliciosa. Most of the harvest date showed a tendency to be earlier than November 5. The fruit weight ranged from 65.3 to 139.5 g and the soluble solids content was highest at 18 °Brix in ‘Hongyang’. ‘Lushanxiang’ showed the highest Vitamin C content. A citric acid content was the highest in ‘Redvita’ and a quinic acid content was the highest in ‘Haeguem’ and a malic acid content was the highest in ‘SKK1’. Among the quantitative traits, the fruit weight showed the highest variation in fruit external traits. Among the inner traits of fruit, the coefficient of variation was high in the order of Vitamin C content, titratable acidity, and quinic acid content. As a result of correlations among the quantitative traits, the fruit weight had a higher correlation with the fruit diameter than fruit length. There was a weak positive correlation between titratable acidity, citric acid, and malic acid. The soluble solids content was negatively correlated with fruit weight but not significant. From the principal component analysis, 11 quantitative traits were compressed into five components. The first principal component is fruit weight, the second is soluble solids, the third is vitamin C, the fourth is quinic and malic acid, and the fifth is stalk length. Based on the five components, 28 kiwifruit germplasms were divided into four clusters. The average fruit weight was highest in the 4th cluster and vitamin C content was highest in the 3rd cluster.
Ⅰ. 서언 3Ⅱ. 재료 및 방법 51. 실험 식물 52. 유전자원 형질 조사, 수확 및 과실 특성 조사 53. 과실 특성 조사방법 5가. 가용성 고형물 함량, 산 함량 및 경도 측정 5나. 비타민 C 및 유기산 측정 64. 통계 처리 6Ⅲ. 결과 및 고찰 111. 키위프루트 유전자원의 특성 11가. A. deliciosa 11나. A. chinensis 202. 키위프루트 유전자원 형질의 변이 283. 상관분석 304. 주성분분석 325. 군집분석 35Ⅳ. 적요 38Ⅴ. 인용문헌 40