오가피의 성분 및 약리효능 연구는 다수 보고되었으나, 오가피의 기능성 강화 소재 개발에 관한 연구는 체계적으로 이루어지지 않고 있음에 착안하여 물 추출, 초음파 열 융합 처리, 초단파 식초 융합 처리 등에 의하여 섬오가피의 기능성 강화 비당체 성분 고농도 함유 조건을 최적화하고자 한다. 섬오가피 줄기의 물 추출의 경우 총 페놀성 성분 함량은 16 시간 물 추출(WAK-16)에서 7.215%로 가장 함량이 높았다, 섬오가피의 주성분인 eleutheroside B는 11 시간 물 추출(WAK-11)이 1.315%로 가장 높은 함량이 나타났고, chlorogenic acid는 1 시간 물 추출(WAK-1)에서 2.120 %로 가장 높았다. 또한, eleutheroside E는 16 시간 물 추출(WAK-16)에서 1.487%로 가장 함량이 높게 나타났다. 활성 비당체 성분인 syringaresinol은 60 시간 물 추출(WAK-60)에서 0.097%로 가장 함량이 높았으며, isofraxidin은 20 시간 물 추출(WAK-20)이 0.092%로 가장 함량이 높게 나타났고, sinapyl alcohol은 16 시간 물 추출(WAK-16)에서 0.421%로 가장 함량이 높게 나타났다. 초음파 열 융합 처리의 경우 총 페놀성 성분 함량은 20 시간 초음파 열 융합 처리(UAK-20)에서 6.661%로 가장 함량이 높았다, 섬오가피의 주성분인 eleutheroside B는 1 시간 초음파 열 융합 처리(UAK-1)가 0.788%로 가장 함량이 높았고, chlorogenic acid는 1 시간 초음파 열 융합 처리(UAK-1)에서 2.625%로 가장 함량이 높게 나타났다. 또한, eleutheroside E는 20 시간 초음파 열 융합 처리(UAK-20)에서 1.646%로 가장 함량이 높았다. 활성 비당체 성분인 syringaresinol은 48 시간 초음파 열 융합 처리(UAK-48)에서 0.152%로 가장 함량이 높았으며, isofraxidin은 15 시간 초음파 열 융합 처리(UAK-15)가 0.175%로 가장 함량이 높게 나타났고, sinapyl alcohol은 12 시간 초음파 열 융합 처리(UAK-12)에서 0.230%로 가장 함량이 높게 나타났다. 초단파 식초 융합 처리에서 총 페놀성 성분 함량은 3 분 초단파 식초 융합 처리(MAK-3)에서 1.279%로 가장 함량이 높게 나타났다. 섬오가피 주성분인 eleutheroside B는 3 분 초단파 식초 융합 처리(MAK-3)가 0.237%로 가장 함량이 높게 나타났다. 또한, eleutheroside E는 3 분 초단파 식초 융합 처리(MAK-3)에서 0.968%로 가장 함량이 높게 나타났다. 활성 비당체 성분인 syringaresinol은 20 분 초단파 식초 융합 처리(MAK-20)에서 0.040%로 가장 함량이 높았으며, isofraxidin은 4 분과 10 분, 15 분 초단파 식초 융합 처리(MAK-4, MAK-10, MAK-15)가 0.010%로 가장 함량이 높았고, sinapyl alcohol은 20 분 초단파 식초 융합 처리(MAK-20)에서 0.025%로 가장 함량이 높게 나타났다. 따라서 섬 오가피 줄기의 총 페놀성 성분 함량은 물 추출 시료가 가장 높았으나, 섬오가피의 주성분인 eleutheroside E와 활성 비당체 성분인 syringaresinol, isofraxidin의 함량은 초음파 열 융합 처리에서 가장 높았음을 확인할 수 있었다. 이와 같은 결과는 섬오가피를 이용한 기능성 강화 제품 개발의 기초적인 정보를 제공한다.
In this study is to regarding the fact that functionality of Acanthopanax was not being systematically developed, we intend to optimize the concentration condition of the functionality increasing aglycon substance of Acanthopanax koreanum through methods such as water extraction, ultrasonication heat fusion processing, microwave vinegar fusion processing. 16-hours water extraction of Acanthopanax koreanum stem(WAK-16) showed the highest content of phenolic substance which is 7.215%, 11-hours water extraction (WAK-11) showed highest eleutheroside B concentration of 1.315%, a main component of Acanthopanax koreanum, and the level of chlorogenic acid concentration was the highest when 1-hour water extraction (WAK-1) was conducted, being 2.120%. Moreover, highest concentration of eleutheroside E was observed in 16-hours water extraction (WAK-16) as 1.487%. With 60-hours water extraction (WAK-60), syringaresinol, an active phenolic aglycon substance, concentration was highest at 0.097%, isofraxidin was most concentrated when 20-hours water extraction (WAK-20) was conducted at 0.092%, and sinapyl alcohol highest at 0.421% with 16-hours water extraction (WAK-16). For ultrasonication heat fusion processing, phenolic substance concentration was highest at 6.661% with 20-hours ultrasonication heat fusion processing (UAK-20), eleutheroside B concentration, a main component of Acanthopanax koreanum, was highest at 0.788% with 1-hour ultrasonication heat fusion processing (UAK-1), chlorogenic acid concentration highest at 2.625% with 1-hour ultrasonication heat fusion processing (UAK-1), and eleutheroside E concentration highest at 1.646% with 20-hours ultrasonication heat fusion processing (UAK-20). syringaresinol, an active phenolic aglycon substance, showed highest concentration when 48-hours ultrasonication heat fusion processing (UAK-48) was conducted at 0.152%, isofraxidin concentration highest at 0.175% with 15-hours ultrasonication heat fusion processing (UAK-15), and sinapyl alcohol highest at 0.230% with 12-hours ultrasonication heat fusion processing (UAK-12). For microwave vinegar fusion processing, phenolic substance concentration was highest at 1.279% with 3-minutes microwave vinegar fusion processing (MAK-3), and eleutheroside B concentration, a main component of Acanthopanax koreanum, was highest at 0.237% with 3-minutes microwave vinegar fusion processing (MAK-3). eleutheroside E concentration highest at 0.968% with 3-minutes microwave vinegar fusion processing (MAK-3). syringaresinol, an active phenolic aglycon substance, showed highest concentration when 20-minutes microwave vinegar fusion processing (MAK-20) was conducted at 0.040%, isofraxidin concentration highest at 0.010% with 4-minutes, 10-minutes, and 15-minutes microwave vinegar fusion processing (MAK-4, MAK-10, MAK-15), and sinapyl alcohol highest at 0.025% with 20-minutes microwave vinegar fusion processing (MAK-20). As a results, water extraction sample was observed to result in the highest total phenolic substance concentration. On the other hand, eleutheroside E, which is a main component of Acanthopanax koreanum, and syringaresinol and isofraxidin, which are active phenolic aglycon substances, concentrations appeared to be highest when ultrasonication heat fusion processing was conducted. These results can be used as a basic information to development for new materials of health functional food using the stem of Acanthopanax koreanum.
국문 요약 ⅹⅶⅠ. 서 론 11.1 연구배경 11.2 오가피의 성분과 효능 및 약리작용 51.3 오가피의 페놀성 성분 변화 71.4 연구 필요성 및 목적 8Ⅱ. 실험재료 및 성분분석 92.1 실험재료 9가. 시료 채집 및 제조 92.2 시료 엑스 조제 10가. 물 추출 엑스 조제 10나. 초음파 열 융합 처리 엑스 제조 10다. 초단파 식초 융합 처리 엑스 조제 101) 에틸알코올 물 혼합 추출 엑스 조제 102) 초단파 식초 융합 처리 엑스 조제 102.3 성분분석 11가. HPLC의 분석 11Ⅲ. 결과 및 고찰 12Ⅳ. 결론 67참고문헌 69영문요약 75