본 연구는, 치매 가능성이 있는 65세 이상 노인을 대상으로 치매 예방에 유의성이 입증된 지중해 식단을, 한식으로 변형한 한국형 지중해 식단이 노인들의 일상식에 적용 가능한지 여부와 지중해 식단과 같은 유의성을 나타내는가를 검증하고자 하였으며, 치매 예방식단의 순응도를 높이는 데 있어 영양중재가 효과가 있는지 평가하고자 하였다. 본 연구식단의 식품 제공량을 대중적으로 적용하기 위해 65세 이상 2015년 한국인 영양섭취 기준에서 제시한 1,800Kcal를 권장했으며, 영양권장비율 또한 지중해 식단 비율로 변경하여 탄수화물을 20% 줄이고, 단백질을 2배 더 늘렸으며, 지질을 10g 더해 권장하였다. 하체의 기능적 체력변화 확인을 위한 4m 걷기 분석결과, 실험군(p<.001) 에서 걷기속도가 향상됐다. K-MMSE의 경우, 실험군(p<.001)에서만 인지기능 점수개선이 통계적으로 유의미했으며, SGDS 점수 개선 역시 실험군(p<.01)에서만 유의미했다. NQ-E 분석결과, 균형영역에서 실험군(p<.01)만 개선된 유의미한 결과를 확인할 수 있었다. 식사일기 분석결과는 하루 6컵 이상 수분을 섭취한 비율이 10% 향상되었으며, 채소와 과일 합쳐서 하루 7컵 이상 섭취를 충족한 점수가 30%로 향상되었다. 배변 상태 변화에서는 실험군에서 배변량이 15% 증가하였으며, 배변 강도와 변비, 복통 증상이 30% 개선됐다. 연구 종료 4개월 후 시행된 실천도 설문결과, 90% 실험군이 본 연구식단이 실천 가능했다고 응답했으며, 100%가 영양교육이 본 식단 실천에 도움이 됐다고 응답했다. 이의 결과를 토대로 한국형 지중해 식단이 기존 서양의 지중해 식단과 유사한 유의성을 검증하였고, 서양의 지중해 식단이 우리나라 노인들의 일상식단에 다소 적용하기 어려웠던 한계를 극복하였으며, 식단의 순응도를 높이기 위한 수단으로써 영양중재가 도움이 된다는 사실을 확인할 수 있었다. 이는 본 연구식단이 치매 예방 식사지침으로써 활용 가능성을 제시하였다.
The subjects of this study were 65 years old or older who had the possibility of dementia. The purpose to verify whether of this study, Mediterranean diet, which proved to be significant in preventing dementia for people aged 65 or older, is transformed into a Korean-style Mediterranean diet and could be applied to the daily diet of the elderly and showed significance, such as the Mediterranean diet, and whether nutrition interventions were helpful in recommending a diet to prevent dementia. In order to apply food serving portion of diet in this study to the public, 1,800Kcal was recommended, that was suggested Korean Nutrition Standards for 65 year and older in the year of 2015, which is nutrition recommended rate was also changed to the Mediterranean Diet rate which is reduced carbohydrates by 20%, increased protein by 2 times, and added 10g of fat. To check the functional physical changes of the lower body, there is an improvement in walking speed from the experimental group (p<.001) in 4m walking analysis. For K-MMSE, the cognitive scores were statistically significant in the group (p<.001) only, and the SGDS scores were also significant in the group (p<.01) only). As a result of the NQ-E analysis, only the experimental group (p<.01) was able to identify significant results in the balanced area. The results of the meal diary analysis showed a 10% improvement in consuming more than 6 cups of water per day, and a 30% improvement in taking more than 7 cups per day of mixed vegetables and fruits.In the change of defecation state, the stool was increased by 15% in the experimental group, and the symptoms of stool strength and constipation stomachache were improved by 30%. The results of the survey on the practice degree of the study four months after the end of the study, 90 percent of the participants said that Korean-Style Mediterranean Diet was feasible, a and 100 percent said nutrition education helped them implement the diet. Through these results, the significance of Korean style Mediterranean diet was confirmed, and the Mediterranean diet overcomes the limitations that it was difficult to apply to the daily diet of the elderly in Korea, and that nutrition intervention was helpful as a means to enhance the practice of the diet. This suggested the possibility of this study diet being used as a guide to prevent dementia.
목차
Chapter Ⅰ.문헌고찰 1Ⅰ. 노화와 영양 2Ⅱ. 노인의 질병과 영양 41. 근육의 소실 42. 우울증 63. 치매 7Ⅲ. 노인을 위한 식단 91. 지중해 식단 9참고문헌 11chapter II.치매 위험 요인을 가진 65세 이상 노인의 한국형 지중해식을 적용한 영양중재 효과평가 21Abstract 22Ⅰ. 서론 24Ⅱ. 연구방법 26Ⅲ. 결과 44Ⅳ. 고찰 62IV. 요약 및 결론 65VI. 참고문헌 68