주름개선 기능성 화장품의 확장영역으로서 입술의 주름을 완화하며, 입술에 볼륨감을 주는 효과적인 플럼핑 립 제품의 개발이 필요하다. 따라서 이 연구에서는 punica granatum flower 추출물을 이용하여 립글로스를 제조하고 이를 입술에 적용하여 입술 주름 완화 및 플럼핑 효능을 평가하였다. 립글로스의 베이스 기제를 Control로 제조하고, 선행연구에서 플럼핑 효능이 보고된 Zingiber officinale root oil을 첨가하여 Sample A를 제조하였다. 플럼핑 및 입술 주름 완화의 효능이 예상되는 Punica granatum flower oil을 이용하여 Sample B를 제조하였다. 제조된 립글로스 시료를 원심분리, 사이클링 테스트, 점도와 pH 변화를 측정하여 제형 안정성을 평가하였다. 다음으로 인체 적용에 대한 화장품 안전성을 평가하기 위해 첩포시험(Repeated patch test)을 실시하였다. 마지막으로 각 시료의 입술주름 개선 및 플럼핑 효능을 평가하기 위해 각 시료를 적용한 후 입술의 레플리카를 제작하였다. 입술의 레플리카는 SEM으로 측정하였다. 측정 결과의 영상은 3D analysis software MEX®를 이용하여 입술 주름 및 볼륨 형태를 3차원 형상으로 분석하였다. 원심분리, 사이클링 테스트에 대한 안정성 평가결과 모든 시료에서 성상의 분리가 없었다. 또한 점도와 pH 변화를 8주간 측정한 결과에서도 모든 시료의 제형 안정성을 확인하였다. 첩포검사 결과 Control, Sample A, Sample B 모두 음성(-)반응을 보여 안전성이 검증되었다. 효능평가 결과 윗입술의 주름완화는 Control, Sample A, Sample B 그룹모두 통계적으로 유의한 차이가 없었다. 아랫입술의 경우, Sample A 그룹은 베이스 라인에서 30분 후 주름의 깊이가 유의하게 감소하였으나 3주 후에는 차이가 없었다. Sample B 그룹은 베이스라인보다 30분 후와 3 주차 이후 주름의 깊이가 감소하여 통계적으로 유의한 차이가 있었다. SEM 측정 영상을 전문가 집단이 육안으로 판정한 결과 또한 입술 주름의 효능 평가와 유사한 결과가 나타났다. 입술볼륨 평가결과, Sample B 그룹에서 윗입술과 아랫입술의 볼륨이 모두 증가하여 유의한 차이가 나타났다. 그러나 Control과 Sample A의 경우 윗입술의 볼륨에서는 차이가 없었으며 아랫입술에서만 볼륨이 증가하였다. 관능평가에서는 Sample A, Sample B 립글로스 모두 자극성과 볼륨감, 기능성 항목에서는 높은 결과를 나타내었다. 하지만 Sample A에서는 자극감과 온열감이 높게 나타났으며 사용성에 대한 항목이 낮게 평가되었다. 이상의 결과를 통해 Sample A와 Sample B의 립글로스를 사용하였을 때 볼륨감 증가에 효능이 있음을 확인하였다. 특히 Sample A는 주름과 볼륨에 대한 일시적인 효과에는 탁월하나 지속적인 효과는 떨어지며, 자극감과 사용감이 낮게 평가되었다. 하지만 Punica granatum flower가 함유된 Sample B의 립글로스는 주름완화와 볼륨감 증가에 지속적인 효과를 나타내고 자극감이 낮으며 사용성이 높게 평가되었다. 결론적으로 Punica granatum flower룰 이용한 립글로스의 볼륨효과를 확인하였다.
As a cosmetic product of extended functionality beyond wrinkle improvement, the product that leaves plumpness on lips by focusing on diminishment of wrinkles and giving volumetric efficacy is needed. Thus, in the present study, the extract from flower of Punica granatum was used to produce a lip gloss product which was applied to lips to appraise the effect of alleviation of wrinkles and improving plumpness on lips. ‘Sample A’ was produced by applying the Zingiber officinale root oil which was reported in prior studies as having effect of plumpness to the base material of lip gloss produced as a ‘Control’. And ‘Sample B’ was produced by using the Punica granatum flower oil which was expected to have effect of alleviation of wrinkles on lips. The stability of formulation of produced specimens was appraised through conducting centrifugation, cycling test, and measurement of viscosity and changes in pH of the specimens. Next, the repeated patch test was carried out to appraise the safety of produced specimens for the human application. Finally, the replica of lips was produced to appraise the effect of wrinkle alleviation and plumpness on lips from the application of each specimen. The SEM was used to measure the replica of lips. Images of measurement of SEM were analyzed by using MEX®, the 3D analysis software, to analyze 3D images of wrinkles and volumetric shapes of lips. The results of centrifugation and cycling test of produced specimens, conducted to appraise the safety of specimens, rendered no separation of formulation. In addition, the changes in viscosity and pH which were identified through measurement continued for 8 weeks rendered the safety of formulation of all specimens. The repeated patch test demonstrated the safety of all specimens by exhibiting negative (-) reactions from groups of the ‘Control’, ‘Sample A’, and ‘Sample B’. In regard to the effect of alleviation of wrinkles on the upper lip, all groups of the ‘Control’, ‘Sample A’, and ‘Sample B’ rendered no statistically significant differences from each other. For the case of lower lip, the group of ‘Sample A’ exhibited significant decrease in depth of wrinkles on the base line after30 minutes from the application of specimen however the difference in depth of wrinkle became insignificant 3 weeks later. The group of ‘Sample B’ exhibited significant differences in depth of wrinkles decreased on the baseline 30 minutes and 3 weeks later. SEM images of measurement of wrinkles were visually inspected by specialists and the results, similar to the appraisal on effect of wrinkle improvement on lips, were attained. In the appraisal of plumpness of lips, the group of ‘Sample B’ exhibited significant differences in plumpness of lips which was increased both on upper and lower lips. For the cases of groups of ‘Control’ and ‘Sample A’, no significant differences in plumpness of upper lip were found, whereas in the case of lower lip, the plumpness thereof increased. In the case of visual inspection, the groups of ‘Sample A’ and ‘Sample B’ rendered higher results in terms of irritation, plumpness, and functionality of lip gloss. However, the group of ‘Sample A’ revealed higher irritation and heat sensation with lower appraisal of usability. The results above identified the efficacy of ‘Sample A’ and ‘Sample B’ of lip gloss specimen that exhibited improved plumpness of lips. In particular, the ‘Sample A’ exhibited an excellent effect in temporary improvement of wrinkles and plumpness however it resulted in poor persistency of the effect with the poorly appraised sensation of irritation and usability. On the contrary, the ‘Sample B’, which contained the extract of Punica granatum flower, showed persistent effect of wrinkle alleviation and increasing plumpness of lips accompanying less irritation and high usability. In conclusion, the effect of increasing plumpness of lips of lip gloss containing extract of Punica granatum flower was identified.
목차
Ⅰ. 서론 1Ⅱ. 이론적 배경 31. 입술의 생리적 구조 32. Punica granatum flower 5Ⅲ. 연구 방법 71. 연구대상 및 기간 72. 재료 및 립글로스 제조 83. 안정성평가 101) 원심분리 테스트 102) 사이클링 테스트 103) 점도 측정 114) pH 측정 114. 첩포검사 125. 효능평가 141) 입술의 실리콘 레플리카 142) SEM 측정 163) 전문가 집단의 육안평가 184) 3D analysis software를 이용한 입술 주름 및 플럼핑 효능측정 196. 관능평가 207. 자료 분석 20Ⅳ. 연구 결과 및 고찰 211. 안정성평가 결과 211) 원심분리 테스트 결과 212) 사이클링 테스트 결과 223) 점도 측정 결과 234) pH 측정 결과 252. 첩포검사 결과 263. 효능평가 결과 311) 연구 대상자의 입술형태 동질성 검증 312) SEM 측정 결과 313) 전문가 집단의 육안평가 결과 414) 주름완화 평가 결과 435) 플럼핑 평가 결과 464. 관능평가 결과 49Ⅴ. 결론 및 제언 51