우리나라 단감 품종은 대부분 만생종으로 편중 재배가 심하여 수확기 노동 집중, 홍수 출하로 인한 가격 하락, 수확기 서리 피해 등의 여러 문제가 발생하고 있다. 이를 극복하기 위해 경남농업기술원 단감연구소는 성숙기가 빠르고 품질이 우수한 국내 단감 신품종 육성을 목표로 성숙기가 10월 상순경인 완전단감 품종인 아름누리와 홍추를 개발하였다. 아름누리는 과피가 깨끗하고 당도가 높으며 육질이 치밀하면서 부드러워 내구성이 좋고, 홍추는 외관과 저장성이 우수하다. 아름누리는 무게가 200 g 내외로 중과에 속하여 수출 단감이 필요로 하는 특성도 가지고 있다. 아울러 껍질이 얇고 섭취 시 이물감이 적어 감 껍질째 섭취가 가능하며, 씨 없는 단감 생산이 가능한 품종이기도 하다. 본 논문에서는 단감 신품종 아름누리와 홍추의 생리활성을 기존 품종인 부유, 서촌조생, 상서조생과 비교하였다. 각 단감 과육의 에탄올 추출물을 제조한 후, 총 페놀 함량, 수용성 탄닌 함량, 항산화능, 알코올 탈수소효소(ADH) 활성, tyrosinase 저해능을 측정하였다. 아름누리는 총 페놀 함량, 수용성 탄닌 함량, 그리고 항산화능(DPPH, ABTS radical 소거능)이 비교적 높게 측정되었다. 모든 품종의 ADH 활성은 비슷하게 측정되었으며, tyrosinase 저해능은 부유 품종에서 높게 나타났다. 이상의 결과는 단감 신품종 아름누리가 기존 품종에 비해 뒤지지 않는 항산화능과 ADH 저해능을 보유하여 새로운 단감 품종으로 자리 잡을 가능성이 높음을 시사한다. 단감 가공품 개발의 일종으로 감잎차를 목표로 하여 홍추 및 기존 단감 재배품종인 상서조생, 서촌조생, 부유 품종의 감잎 추출물을 제조하고 생리활성을 비교하였다. 그 결과, 홍추 감잎 열수추출물의 총페놀 함량, 항산화력 측정인 DPPH radical 소거능 및 ABTS radical 소거능, Vit. C 함량, ADH의 활성에 미치는 영향이 다른 단감 잎의 열수추출물에 비하여 유의하게 높았다. ADH 활성도는 FY 품종의 감잎 열수추출물에서 다른 품종의 감잎 열수추출물에 비해 비교적 높았다. 총 페놀함량과 비타민 C 함량은 HC 추출물이 다른 품종에 비해 높다는 것을 확인하였다. 이러한 결과로 신품종 HC가 고품질 단감 잎차로서의 우수성을 가지며, 신품종으로서의 활용도가 높을 것으로 사료된다.
Most of the sweet persimmon cultivars in Korea are late-maturing, and many problems such as concentration of labor during harvest season, falling prices due to flood shipments, and damage to frost during harvest season are occurring. To overcome this, the Gyeongnam Institute of Agricultural Research and Extension Services developed full sweet persimmon cultivars, Areumnuri and Hongchu, which can be harvested in early October, with the aim of fostering new domestic sweet persimmon cultivars that are fast to master and of high quality. Areumnuri has clean, high sugar content, dense and smooth texture, and Hongchu has excellent appearance and storage. Areumnuri and Hongchu weigh around 200 g and belong to the middle class weight, so they also have the characteristics that export sweet persimmons need. In addition, the skin is thin and the foreign substance is low when consumed, so it can be eaten with persimmon peel, and it is a breed that can produce seedless sweet persimmons. Physiological activities of new sweet persimmon cultivars [Arumnuri (AN) and Hongchu (HC)] were compared with those of old cultivars [Buyu (FY, Japanese Fuyu), Seochonjosaeng (NW, Japanese Nishimurawase), and Sangseojosaeng (UW, Japanese Uenishiwase)]. After preparation of ethanol extract from each sweet persimmon pulp, total phenol content (TPC), soluble tannin content (SPC), antioxidant activity, alcohol dehydrogenase (ADH) activity, and tyrosinase inhibition activity (TIA) of the extract were evaluated. TPC, SPC, and antioxidant activity of AN showed relatively higher than other cultivars. ADH activity of all the cultivars were similar, and TIA was the highest in FY. The results support that AN, a new persimmon cultivar, can be newly spread out with good antioxidant activity and ADH activity compared to the old traditional persimmon cultivars. On the other hand, physiological activities of 4 sweet persimmon cultivar leaf water extracts were compared with the aim of persimmon tea as a type of development of sweet persimmon processing products. One new cultivar (‘Hongchu’ (HC)]) and three traditional cultivar (‘Sangseojosaeng’ (UW), Japanese Uenishiwase;‘Seochonjosaeng’ (NW), Japanese Nishimurawase; and ‘Buyu’ (FY), Japanese Fuyu) were used in this study. The HC extract showed significantly higher DPPH and ABTS radical scavenging activities, tyrosinase inhibitory activity, and acetaldehyde dehydrogenase activity than the other extracts, while the FY extract exhibited a relatively higher alcohol dehydrogenase activity. The HC extract contained higher amount of phenolics and ascorbic acid. These results suggest the possibility of high-quality persimmon leaf tea development using the new sweet persimmon cultivar, HC.