메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
저널정보
한국식품영양과학회 Journal of Food Science and Nutrition Journal of Food Science and Nutrition Vol.6 No.3
발행연도
2001.9
수록면
192 - 196 (5page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
Ethanol extracts from 36 vegetable samples were assayed for their growth-promoting effects on Bifidobacterium bifidum, B. longum, and Lactobacillus casei. The growth-promoting effects varied according to bacterial strain and vegetable species. In modified Gyorgy broth, extracts of Lactuca sativa, Lycopersicon esculentum and L. esculentum var. cerasiforme exhibited strong growth-promoting responses toward B. longum, and significant and strong growth-promoting response toward B. bifidum was observed in extracts of Actinidia arguta, Allium cepa, A. sativum, Brassica campestris subsp. napus var. pekinensis, Capsicum frutescens, Daucus carota var. sativa, L. sativa, L. esculentum and L. esculentum var. cerasiforme, Nelumbo nucifera, Cucurbita moschata, Lactuca var. sapitata, and Rubus coreanus. For L. casei, extracts of A. tuberosum, Cichorium intybus, Cucurbita moschata, Ipomoea batatas, L. sativa var. capitata, L. esculentum, P. brachycarpa, Raphanus sativus, R. coreanus, and S. melongena strongly enhanced the growth of this bacteria. In modified Gyorgy broth, the promoting effect was most pronounced with B. bifidum and L. casei among lactic acid bacteria used. In MRS broth, A. arguta, A. cepa, A. sativum, B. campestris sllbsp. naplls var. pekine1lsis, C. frutescens, and D. carota var. sativa, L. sativa var. capitata, and R. coreanlls strongly enhanced the growth of B. bifidllm. Growth of B. longum was strongly affected by the addition of extracts from L. sativa var. capitata. For L. casei, moderate growth-promoting responses were observed in 9 vegetable extracts. The promoting effect in MRS broth was most pronounced with B. bifidllm among lactic acid bacteria used.

목차

Abstract

INTRODUCTION

MATERIALS AND METHODS

RESULTS AND DISCUSSION

ACKNOWLEDGMENTS

REFERENCES

참고문헌 (0)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2009-511-018076681