미나리 에탄올 추출물과 용매분획물에 대한 항산화물질과 항산화활성을 분석한 결과 미나리 에탄올 추출물의 총폴리페놀 함량은 37.50 ㎎ GA eq/g이었으며, 에틸아세테이트 층에서 240.61 ㎎ GA eq/g로 높게 나타났다. 총 플라보노이드 함량은 에탄올 추출물에서 26.50 ㎎ catechin eq/g 이었지만 에틸아세테이트 층에서는 105.57 ㎎ catechin eq/g의 함량을 나타내었다. DPPH법에 의한 항산화활성의 IC?? 값은 에탄올 추출물에서 1.07 ㎎/㎖이었으며, 에틸아세테이트 분획물에서는 0.08 ㎎/㎖로 높았다. 총 항산화력은 에탄올 추출물에서 34.48 ㎎ AA eq/g이었으며, 에틸아세테이트 층에서는 382.00 ㎎ AA eq/g으로 높았다. 환원력은 1 ㎎/㎖의 농도에서 에탄올 추출물은 0.45이었지만, 에틸아세테이트 층에서는 0.75로 높았다. Ferrous ion chelating 효과는 에탄올 추출물에서 32.01%로 높았고 용매 분획물에서는 오히려 감소하거나 없는 것으로 나타났으며 hydroxyl 라디칼 소거능의 IC??은 에틸아세테이트 분획물에서 26.71μg/㎖로 가장 높았다.
This study was conducted to investigate the antioxidant compounds and antioxidant activity on the dropwort (Oenanthe javanica) and its solvent fraction. The dropwort was extracted with 70% (v/v) ethanol, and then partitioned using the solvents of hexane, chloroform, ethyl acetate, butanol, and aqueous. The ethyl acetate fraction contained the highest phenolic and flavonoid of 240.61 ㎎ GA eq/g and 105.57 ㎎ catechin eq/g, followed by ethanol extract of 37.50 ㎎ GA eq/g and 26.50 ㎎ catechin eq/g, respectively. The DPPH radical scavenging activity (IC??) on the solvent fractions increased in the order of ethyl acetate, butanol, ethanol extract, chloroform, aqueous, and hexane with 0.08, 0.58, 1.07, 2.43, 2.47, and 3.31 ㎎/㎖, respectively. The ABTS radical scavenging activity was the highest value of 382 ㎎ AA eq/g in ethyl acetate fraction. Reducing power and chelating effect on the ethanol extracts and its solvent fraction were in range of 0.23~0.75 and 0~32.01%, respectively. Hydroxyl radical scavenging activity (IC??) was the lowest value of 26.71 μg/㎖ in ethyl acetate fraction.