이 연구에서는 동충하초, 영지, 상황 버섯 복합물의 항산화 효과를 평가하였다. 3가지 버섯을 각각 70% 에탄올 추출하여 80:10:10의 비율로 혼합하여 평가를 실시하였다. DPPH radical을 이용한 전자공여능 측정에서는 버섯 복합물이 500 μg/ml의 농도에서 66%의 효과를 나타내었고, ABTS radical cation decolorization 측정은 50 μg/ml에서 73%, 500 μg/ml에서 대조군인 BHA와 유사한 효과를 나타내었다. Superoxide anion radical 소거능 측정은 버섯 복합물 10 μg/ml에서 41%로 대조군인 BHA에 비해 3배 이상의 높은 효과가 있었고, 50 μg/ml, 100 μg/ml에서도 BHA 보다 효과가 높았으나, 500 μg/ml에서는 낮은 효과를 나타내었다. Lipid oxidation 측정 결과 Cu<SUP>2+</SUP>군보다 Fe<SUP>2+</SUP>군이 지방 산패 억제능이 뛰어났다. SOD 유사활성능 측정은 500 μg/ml에서 13%의 낮은 효과를 나타내었다. 이 결과, 버섯 복합물의 항산화 효과가 아주 우수했으므로, 항산화 소재로서의 가능성을 확인할 수 있었다.
In this study, we evaluated the antioxidant effects of Cordyceps, Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst and Phellinus linteus complexes. Three mushrooms were extracted using 70% ethanol, respectively, in ratios of 80:10:10(?). The electron-donating ability was measured using the DPPH radical mushroom complexes and showed effects of 66% in 500 μg/ml. ABTS radical cation decolorization measured 73% in 50 μg/ml and had an effect similar to BHA in 500 μg/ml. In their superoxide anion radical scavenging ability, the mushroom complexes showed an effect of 41% in 10 μg/ml. The effect on the control of BHA was more than three times as high as BHA in 50 μg/ml and 100 μg/ml concentration. The results showed that lipid oxidation is an excellent inhibitor of lipid oxidation Cu<SUP>2+</SUP>, compared to the Fe<SUP>2+</SUP> group. The results of superoxide dismutase (SOD) activity in the mushroom complexes showed a low effect of 13% in 500 μg/ml. Thus, the results of this study showed that the antioxidant effect of the mushroom complexes was excellent, indicating their potential as an antioxidant material.