형개(Schizonepeta tenuifolia) 2 g을 70, 90, 110°C에서 30분간 원적외선 처리 후 물 100 mL와 함께 60°C에서 1, 3, 5시간 추출하였다. 원적외선을 고온에서 처리함에 따라 추출물의 항산화 활성 및 tyrosinase 저해능이 증가하였다. 시료에 원적외선을 처리하였을 때 무처리구에 비해서 항산화능 및 tyrosinase 저해능이 증가하였으며, 특히 고온에서 원적외선을 처리할수록 좋은 활성을 보였다. 총 페놀 함량, DPPH 라디칼 소거능, ABTS 라디칼 소거능, tyrosinase 저해능이 110°C에서 원적외선을 처리하였을 때 각각 약 2.5, 2.6, 2.3, 4.4배 증가하였고, 추출시간이 항산화 활성과 tyrosinase 저해능에 미치는 영향은 크지 않았다. 이러한 형개 추출물의 생리적 활성은 페놀성 화합물에 근거한 것으로 생각되며 형개를 건강기능식품이나 미백화장품의 소재로서 적용하고자 할 때 원적외선 처리는 매우 긍정적인 영향을 미칠 것으로 여겨진다.
The objective of this study was to evaluate the effects of far-infrared (FIR) irradiation on the antioxidant and tyrosinase inhibitory activities of Schizonepeta (S.) tenuifolia. After FIR irradiation of S. tenuifolia for 30 min at 70, 90, or 110°C, water extracts (2 g/100 mL) were prepared at 60°C for 1, 3, or 5 h. Total phenol content (TPC), 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl (DPPH) and 2,2"-azino-bis(3-ethylbenzthiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) radical scavenging activities (RSAs), and tyrosinase inhibitory activity of the extracts were determined. TPC, antioxidant and tyrosinase inhibitory activities of the extracts increased significantly with increasing FIR irradiation temperature of S. tenuifolia. For example, irradiation at 110°C for 5 h increased TPC, DPPH RSA, ABTS RSA, and tyrosinase inhibitory activity of the extract from 204.64 to 618.67 μg gallic acid equivalents/mL, from 30.15 to 80.84%, from 24.43 to 55.33%, and from 7.05 to 33.65%, respectively, compared to the extract of untreated S. tenuifolia. These results indicate that FIR irradiation may be useful as a processing method for enhancing the quality of S. tenuifolia.