국내에서 식품으로 사용되고 있는 국화과 식물인 곤달비(Ligularia stenocephala) 잎과 뿌리의 생물활성을 과학적으로 검증하기 위하여 각 추출물에 대하여 항산화 활성 및 세포독성을 in vitro에서, 간보호 효과, 알코올 해독작용 및 기억증진 효능 등을 in vivo에서 평가하였으며 잎의 독특한 향기성분을 GC-MS로 분석하였다. 지질과산화 억제효과는 잎(20.4% 억제율)이 뿌리 보다 좋았으며, 유해 라디칼의 일종인 superoxide anion은 뿌리에서 생성 억제효과가 더 좋았고, DPPH 소거활성은 잎과 뿌리 모두 77~79%로 매우 뛰어났다. 사염화탄소로 유발된 급성 간독성개선효과를 AST와 ALT 효소활성도를 지표로 확인한 결과, 잎의 ALT 억제활성이 대조군에 비해 약 78% 정도 감소하였으며 알코올을 투여한 mouse의 혈중 알코올 농도는 잎추출물 투여시 약 60% 가량 유의성 있게 감소되어 효과를 인정할 수 있었다. 세포독성은 뿌리에서 비교적 강하게 나타났는데, 흑색종의 경우, IC<SUB>50</SUB>=40.14 mg/ml이었으며, 잎의 세포독성은 비교적 약하였다. 기억증진 효과를 동물모델을 이용한 수동회피시험법으로 평가한 결과, 잎과 뿌리 모두 scopolamine에 의해 유도된 기억력 감소를 80% 이상 향상시킨 것으로 조사되었다. 곤달비 잎의 n-헥산 추출물을 GC-MS로 분석한 결과, 독특한 향기는 주로 terpene 화합물에서 유래되는 것으로 추정되었다.
The leaves and roots of Ligularia stenocephala, which are widely used as a food in Korea, were investigated for their antioxidant activities and cytotoxicity in vitro, and their hepatoprotective effect, alcohol detoxicant efficacy, and memory-enhancing property were investigated in vivo. The unique odor of the leaves was analyzed by GC-MS. Lipid peroxidation, superoxide anion formation, and DPPH radicals were inhibited remarkably by the extracts of the leaves and roots. The leaves of this edible plant significantly protected the hepatotoxicity induced by carbon tetrachloride and further diminished the blood alcohol content in mice. While the roots of this plant exhibited adequate cytotoxicity against four human tumor cell lines, especially against melanoma, the leaves revealed relatively weak activity. Both the leaves and the roots exerted an excellent ameliorating property on scopolamine-induced memory impairment in the passive avoidance task using an animal model. The hexane fraction of the leaves was analyzed by GC-MS, suggesting that a series of terpenoids may be odorous compounds in this plant.