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논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
이종수 (중앙대학교)
저널정보
한국해양대학교 국제해양문제연구소 해항도시문화교섭학 해항도시문화교섭학 제10호
발행연도
2014.4
수록면
95 - 133 (39page)

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This article consists of five sections. The first section clarifies research questions, the purpose of study and methodology about the analysis of food culture acculturation of Busan and Incheon. The second section deals with methods of study, literature review, previous research and theoretical background of the analysis of food culture acculturation of Busan and Incheon. The comparative variables of a characteristic of food culture are international regional ecology, climate, globallization, policy and religion, so forth. This paper analysed effects among food material, recipe, food manners and the analysis of food culture acculturation of Busan and Incheon. The third section presents comparative analysis about food culture acculturation of Busan and Incheon. The forth section suggests interchange direction for fostering the food culture acculturation of Busan and Incheon. The last concluded and proposed the meaning of the study, limitations and further studies.

목차

Ⅰ. 서론
Ⅱ. 해항도시 음식문화의 정체성과 변동
Ⅲ. 부산과 인천의 음식문화 변동 분석
Ⅳ. 부산과 인천의 음식문화 변동과 대응과제
Ⅴ. 결론
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